måndag, oktober 16, 2006

Det är 141 välmatade sidor hälso- och sjukvårdspolitik som finansminister Anders Borg bjuder sjukvårdssverige. Jag ska plöja igenom den delen av regeringens budgetproposition i eftermiddag. Naturligtvis återkommer jag med kommentarer kring hur propositionen påverkar medborgarna i allmänhet och patienterna i synnerhet. Allmänt kan jag konstatera att hälso- och sjukvården inte står i rampljuset den här gången. Det är dock inget att beklaga, eftersom fokus handlar om jobbskapande åtgärder. Om regeringen lyckas med denna sin viktigaste uppgift kommer vi också att ha råd med en god hälso- och sjukvård till alla.

- - -

Jag har nu kommit en bit in i läsningen. Psykiatrin ser ut att få en efterlängtad förstärkning. Redan nästa år skjuter staten till 500 miljoner kronor. Året därpå samma summa. Och åren därefter 250 miljoner kronor. Nu gäller det att regeringen ser psykiatrins storstadsproblematik och satsar en hel del av resurserna här.

En utveckling av vårdgarantin kommer att ske med 250 miljoner kronor 2007. Det är en viktig markering av frågan om viljan att skapa en vård utan köer för de svårast sjuk.

För att vi skall får en bättre kvalitetsmätning av vården och en högre kvalité gör regeringen satsningar om 150 miljoner kronor på detta område.

Totalt verkar det som om Stockholmarna kan räkna med att vi får cirka 200 miljoner kronor mer till sjukvården i vår region från regeringen nästa år. Detta är pengar vi behöver då sosseledningen i region lämnar efter sig ett totalt avdukat bord trots skattehöjningen på 7 miljarder om året. Bra för stockholmarna att alliansregeringen förstår problemen inom sjukvården.

Ett annat fokusområde blir tandvården, som får en rejäl satsning om tre miljarder kronor fr.o.m. 2008. Den ska användas till en tandvårdscheck som också kommer att innehålla ett högkostnadsskydd för alla.

Inga kommentarer: