onsdag, november 28, 2007

Igår läste jag en krönika

Krönikören Tomas Carneheim, lärare(!), skriver i Punkt SE följande: "Pendeltågstrafiken fungerar allt sämre, trots att miljödebatten borde ha bidragit till att den borde fungera helt förträffligt." Vilket leder honom till slutsatsen: "Bitterheten ger mig lust att kasta ägg på pendeltåget".

Jag brukar inte recensera krönikörer. Men det här är ett ganska enögt och slentrianmässikt sätt att betrakta kollektivtrafiken. Skall man göra en mer seriös analys bör man också konstatera att investeringarna länge varit kraftigt eftersatta. Och faktiskt har han fel, kollektivtrafiken håller nu på att bli bättre. Om Carneheim på ett ärligt sätt ville beskriva situationen kanske han skulle ha sagt att glaset snarare är halvfullt, med mer på väg.

Kanske borde Carneheim också tänka på att hans skriverier kanske får oönskade effekter. Redan idag förstörs vagnar och alltför ofta behöver SL ställa in tåg på grund av vagnfel. Receptet är därför inte att kasta ägg eller på annat sätt förstöra för kollektivtrafiken. Självklart bör vi istället värna om våra pendeltåg, satsa mer på underhåll och drift. Som krönikör kan man kosta på sig att vara bitter, men när ilskan släpper gäller det att ta tag i problemen. Detta är vårt fokus.
Ett mer öppet SL

I och med budgeten 2008 satsar vi ytterligare resurser på information till resenärerna. Vi som lever i en modern storstad förväntar oss service dygnet runt och då måste SL hänga med i samma takt. Har vi trafik dygnet runt är det naturligt att vi också kan ge information dygnet runt.

Detta är ett ytterligare steg i att göra SL mer kundvänligt. Vi resenärer ska kunna få hjälp och information dygnet runt. Det är resenärernas önskemål som styr SL:s service.

tisdag, november 27, 2007

Idag startar budgetdebatten i Stockholms läns landsting

I snart ett år har jag tillsammans med övriga i alliansen haft huvudansvaret för SL och kollektivtrafiken i vårt län. Jag är både glad och stolt över vi lyckats vända utvecklingen och förbättrat SL.

Samtidigt som allt fler reser med SL blir också allt fler nöjda med kollektivtrafiken. Det är en kraftig förbättring på bara ett år. Detta visar tydligt att vårt arbete i Alliansen med att göra SL och vår kollektivtrafik bättre också har haft effekt. Vi är glada, men långt ifrån nöjda.

För mig betyder SL och kollektivtrafiken mer än bara en paus i vardagen. För mig är kollektivtrafiken mycket viktigare än så.

Vi vill se ett bättre SL, med fler avgångar, ökad punktlighet och bättre trygghet.

Jag vill därför ha ett klart besked av socialdemokraterna – var ska era nedskärningar på över en miljard tas.

Vilken SL-trafik ska tas bort?
Vilka busslinjer ska läggas ned?
Vilka tunnelbaneturer ska ställas in?

Ge nu ett klart och ärligt besked.
Var ska miljarden tas ifrån?

söndag, november 25, 2007

Mona hade otur att Stig-Björn skulle fylla år just idagarna!

Idag har min partikollega Borgarrådet Ulla Hamilton ett helt underbart inlägg på sin blogg där hon avslöjar Mona Sahlins Dn debattartikel idag med hjälp av Stig-Björn Ljunggren (s). Läs mera på Ullas blogg:

I söndagens DN hävdar Mona Sahlin att den nuvarande regeringen är helt unik i så måtto att de vilselett väljarna för att komma till makten och konsekvent mörkar en politik som regeringen saknar stöd för. Annars brukar kritiken mot regeringen baseras på att den, till skillnad från andra regeringar, gör just det som man gick till val på. Det anses att regeringen alltför hårt följer alliansens gemensamma valprogram.

Otur för Sahlin är att i samma DN så finns det en intervju med hennes 50-årsjubilerande partikamtrat Stig-Björn Ljunggren (Grattis Stig-Björn!). Han har intressanta kommentarer kring socialdemokraternas öppna och dolda agenda, som tex ; “Jag gick med där när jag förstod att de hade lurat väljarna och egentligen tänkte bygga Jas.”

http://ullahamilton.se/?p=200

fredag, november 23, 2007

Vårt inlägg i debatten om hållbar utveckling

Idag skriver jag och Charlotte Wäreborn Schultz, vd i Svenska Lokaltrafikföreningen, SLTF om vår inställning till kollektivtrafik. Det kan tyckas självklart, men att uppmuntra anställda som reser kollektivt genom att sänka förmånsbeskattningen, är en konkret och effektiv miljöåtgärd.

Vår nationella undersökning Kollektivtrafikbarometern visar att minst en miljon svenskar är beredda att kliva ombord och ta ett personligt miljöansvar. Redan idag reser mer än 710 000 resenärer med SL, i Sverige totalt så görs det tre miljoner resor med kollektivtrafiken. Visst skulle en slopad förmånsbeskattning för kollektivtrafikkort välkomnas i hela landet.

Läs hela artikeln i SvD här.

onsdag, november 21, 2007

Socialdemokraterna flyr ansvaret

Återigen tvingas vi städa upp efter socialdemokraternas oreda. Denna gång handlar det om det avtal som den tidigare s-ledningen skrev med ERG, för att leverera det nya biljettsystemet till SL. Nu kräver vi en tidplan för projektet och inga fler förseningar. En längre intervju med mig om detta kan du se i Kanal Lokal. Du hittar inslaget längst ner på Expressens hemsida.
Miljövänliga resor ger lägre skatt

Referat från gårdagens SvD, hela artikeln hittar du här:

Det finns tre avgörande grundförutsättningar som styr diskussionerna om Stockholmsregionens trafikinfrastruktur, skriver Carl Cederschiöld, regeringens förhandlingsman om Stockholms infrastruktur. För det första växer regionens befolkning kraftigt, vilket också betyder ett kraftigt ökande resande. För det andra har vi en rad eftersatta behov att ta igen, då investeringstakten under flera decennier har varit för låg. För det tredje ställer en hållbar utveckling krav på en rad åtgärder för att möta de allvarliga miljöutmaningar vi står inför.

måndag, november 19, 2007

SL har låtit sina resenärer ange vad de stör sig på mest bland medresenärerna. Sedan har en tio i topp-lista över irriterande saker i kollektivtrafiken sammanställts och det som toppar listan är folk som tränger sig in i tunnelbanevagnar och på bussar utan att vänta in de som ska gå av först. Resten av listan över saker som stör mest:

2. De som har fötterna på sätet.
3. Högljudda mobilsamtal.
4. Hög musik från mp3-spelare eller mobiltelefoner.
5. Folk som inte reser sig upp för äldre, handikappade eller gravida.
6. De som stöter emot andra med sina ryggsäckar.
7. Resenärer som inte står till höger i rulltrappan.
8. Kvarlämnade gratistidningar.
9. Folk som lägger sina saker på sätet bredvid.
19. De som inte håller upp dörren för bakomvarande.

Vad tycker du? Rätt eller fel?

lördag, november 17, 2007


Detta häftiga sceneri skapade naturen och vädret utanför Nyköping idag när Jens och jag åkte ner till landet.


Nu har Anna och Jonathan åkt hem till USA igen!
Under en vecka har min syster Karin och hennes familj varit på besök i Sverige. De bor i Dorset i Vermonte USA. På bilden kan Du se Anna Jonathan. Roligt att ses det blir tyvärr inte oftare än någon gång per år. Senast vi sågs firade Jens och jag jul hos dem i USA.

fredag, november 16, 2007

Rekordhögt resande och bättre betyg för SL

Aldrig har så många rest med SL - oktobersiffrorna visar på ”all time high”. Samtidigt fortsätter sju av tio att ge höga betyg till SL-trafiken.

Resandesiffrorna för oktober bjuder på glädjande nyheter - mer än 2,5 miljoner resor görs nu med SL en vanlig vardag enligt de senaste mätningarna. Det innebär att drygt 710 000 personer reser med SL en vanlig vardag vilket är den högsta siffran någonsin.

onsdag, november 14, 2007


Guldgris till Solna

Moderata ungdomsförbundet i Stockholms stad och län har belönat Solna kommun med årets guldgris. Priset, som i år delas ut för femte gången i rad, går till de Stockholmskommuner som sänkt skatten mest i länet.
 
Förutom Solna har priset i år även gått till Täby, Norrtälje och Danderyd.

"Just nu är det tungt att vara politiker och som lokalt förtroendevald uppmärksammas man inte alltid för sina goda insatser, det vill vi ändra på" säger Daniel Somos, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm.
 
Lars-Erik Salminen, moderat kommunalråd i Solna, har tidigare pekat på att det bland annat är kommunens slimmade organisation som ger utrymme till skattelättnader.
 
Solna får priset med följande motivering;
 
”Med Stockholms lägsta kommunalskatt fortsätter Solna att även 2008 ge tillbaka till skattebetalarna. Kommunen för en tydlig frihetlig politik där kärnan utgörs av en vilja att ge mer makt åt lokalborna. Det inger framtidstro, inte minst för Stockholms förorter. Därför tilldelas Solna kommun 2007 års guldgris.”

Med på bilden är Daniel Somos, Lars-Erik Salminen och Paul Lindquist.
SKL - Ja till vårdval

SKL kongressens har nu bifallit Alliansen i Stockholms läns landstings gemensamma motion om Vårdval. Det är ett viktigt steg för att stödja förändringsarbetet i andra landsting och regioner.

Intresset är stort i Stockholms län, drygt 60 aktörer vill starta nya husläkarmottagningar. Det innebär en mångfald av vårdgivare inom primärvården och det vinner både patienter, vårdpersonalen och invånarna i Stockholms län på.

Jag tycker att det är bra att patientens valfrihet i primärvården nu kommer i fokus genom vårdval i hela landet. Det är en grundförutsättning för att kunna möta patienternas högst berättigade förväntningar om en bättre sjukvård. Vi är stolta över att Vårdval Stockholm startar den 1 jan 2008. För invånarna innebär det att man kan välja husläkare och få vård både dag- och kvällstid. Etableringen ska vara fri för de som vill starta husläkarmottagning.
Om utmaningar i sjukvården

I Allmänna Utskottet har vi fått en kort dragning om hur verksamheten ser ut i SNS, som står för Sjukvården Salem-Nykvarn-Södertälje och består av Södertälje Sjukhus och den landstingsdrivna primärvården i området.

Till skillnad från socialdemokraterna som under den förra mandatperioden ville lägga ner sjukhuset i Södertälje, vill vi moderater utveckla och förbättra vården. Det innebär inte att jag vill se ett monopol utan en mångfald av vårdgivare i Södertälje. Vi politiker ska se till att sätta mål och regler för verksamheten. Betala vården via landstingsskatten och kontrollera kvaliteten för patienten.

Vi vill nu låta alla goda krafter vara med och utveckla sjukvården i Stockholms län. Vi har nu fått två utmaningar på SNS. Därför måste vi bilda oss en uppfattning om hur det skulle se ut. Landstingskontoret har därför givit en konsult i uppdrag att ta fram ett diskussionsunderlag som ska presenteras för allmänna utskottet.

Det här innebär att vi får en ökad kunskap om hur vi ska agera forstättningsvis. Det innebär däremot inte att några beslut har fattats.

tisdag, november 13, 2007

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholms kommentar till förseningarna av SL Access:

Det är helt oacceptabelt att SL Acess blir ytterligare försenat. Vi har ärvt detta osäkra projekt, men jag kommer att göra allt för att våra satsningar inte ska vara förgäves utan snarast ska bära frukt och komma SL:s resenärer till nytta.

Förseningen beror på att vår leverantör inte håller utlovad tidtabell. Företaget ERG:s bristande förmåga att hålla ingångna avtal gör att vi nu undersöker vilka möjligheter, som finns för att gå skilda vägar och ta hjälp av en annan leverantör.

Jag blir dock både orolig och besviken på att SL:s 2:e vice ordförande inte har bättre kontroll på sina egna beslut. Under förra mandatperioden med socialdemokratisk ledning försenades projektet med över två år. I april fick styrelsen en grundlig information och tog ett enigt beslut om att fortsätta genomförandet av SL Access. Efter detta beslut har inga ytterligare kostnader tillkommit.
Utbyggnad av tvärbana klar 2011

Snart ska allmänheten få säga sitt om den planerade tvåmiljarderssatsningen på en förlängning av tvärspårvägen mellan Alvik och Solna. Utbyggnaden är tänkt att vara klar när den nya nationalarenan för fotboll invigs.

Helena Sundberg, planeringchef på SL, säger att tanken är att spårvagnarna ska kunna rulla på sträckan när arenan invigs runt 2011. Hör henne i Sveriges Radios sändning i P3 här. (inslaget startar en bit in på programmet)

Karta: Planerad sträckning (pdf)

De nya spåren kommer att gå från Alvik genom Ulvsunda, tangera Bromma flygplats - över Bällstaån - genom Sundbyberg och vidare mot Solna centrum och fram till den planerade nya nationalarenan för fotboll vid Solna station.

Hela anläggningen kommer att kosta drygt 2 miljarder.
Per Schlingmann beskrev i helgens DN moderaternas syn på ansvarskommitténs arbete och hur regionfrågan ska processas vidare. Jag tycker att det är glädjande att det finns en samsyn som bejakar ett Sverige som kan se olika ut och ställer sig positivt till regionalt samarbete som kommer underifrån och som har arbetsmarknaden som utgångspunkt.

Partistämman gav vid handen att de redan existerande regionsamarbeten som finns permanenteras, medan man håller öppet för andra möjligheter till regional utveckling i exempelvis Stockholmsområdet. I såväl Stockholm som Mälardalen finns redan idag en mängd initiativ som bejakar samarbete, det ska vi ta fasta på och utveckla. Det är viktigt att det finns en förståelse och ett brett stöd för en vidareutveckling av regionsamarbetet och då är det naturligt att gå vidare med det som fungerar, t ex trafiken och arbetsmarknaden.

Och för att direkt citera Per Schlingmann.

"Sjukvården bör inte vara utgångspunkten för regioner utan arbetsmarknaden. Den stora reformering som måste till inom de offentligfinansierade välfärdsverksamheterna går genom att ge medarbetarna större inflytande, inte genom att rita nya kartor."

måndag, november 12, 2007

Oktober -
rekordmånad för SL-resenärernas nöjdhet

Allt fler resenärer är nöjda med SL. På ett år har nöjdheten ökat från 64 till 70 procent. Det är den största ökningen sedan mätningarna började för sju år sedan. Det är även den högsta nöjdheten någonsin för en oktober månad. Det visar SL:s kundundersökning som presenteras idag.

lördag, november 10, 2007

Inbjudan till mingel med Öppna Moderater

Tema: Efter partistämman - Vad händer nu?

Talare:
Anna Kinberg Batra, riksdagsledamot, om äktenskapslagstiftningen
Anna König Jerlmyr, riksdagsledamot och Gunvor Åkerblom, styrelseledamot Öppna Moderater
om könsbytesfrågan

Christer G Wennerholm inleder med en rapport från partistämman

Tid och plats: 15 november, kl. 18.30, Blå Hörnet, Stora Nygatan 30
OSA gärna: jenny.edberg@moderat.se

Varmt välkommen!






Så kom den igårkväll igen snön! Jag skulle gärna klara mig utan den. Bilden från kvällens solnedgång på landet är trots allt vacker.

fredag, november 09, 2007

Angående felaktiga påståenden i City

Tyvärr får du som läsare får betala för oseriös journalistik. Det är andra gången på en vecka som City tvingas att ta in rättelser för sina så kallade granskande artiklar om SL. Som förtroendevald ska jag granskas och likaså SL som allmännyttigt företag. Men det ska ske med schyssta metoder. Priset för oseriös journalistik är att du som läsare får felaktig information och när det händer gång på gång bidrar det till en allmänn misstro mot både det offentliga och demokratiska systemet. Jag kan bara beklaga

Att redovisningen kring SL:s resor är oklar är: Fel! Det finns inget i redovisningen som är felaktig eller otydligt. Det påstås även att minnesbilderna kring en resa varit oklar. Helt fel! Det finns alltid ett detaljerat program och en riklig dokumentation kring SL:s arrangemang.

Som tur är finns det också journalister som erkänner sina fel. (se nedan) Synd bara att det alltid sker i efterskott.

torsdag, november 08, 2007

Miljöbilsmässa i Älvsjö - Ny teknik till SL

I dagarna genomförs miljöbilsmässan i Älvsjö där delegater från 24 länder kommer att diskutera miljöbilar och allt som rör detta. I samband med mässan har SL mottagit en symbolisk nyckel till den första av de tolv bussar som skall testas i sommar och ett år framöver. Det är inte riktigt klart var de skall sättas in, men det kommer att bli ett riktigt intressant test av ny miljövänlig teknik.

Bussarna har utvecklats av Scania och är de första i sitt slag. Bussarna drivs med elbatterier som laddas med etanolmotorer. Bränsleförbrukningen kan på detta sätt minskas med ca 20%. Och så är de mycket tystare.

Miljöbilsmässan är öppen fram till fredag och är även öppen för besökare.

onsdag, november 07, 2007

Då: 140 nya förtidspensionärer varje dag.
Nu: 400 personer om dagen får ett jobb.

När vi vann valet för ett drygt år sedan stod var femte svensk i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden eller arbetade mindre än vad han eller hon skulle vilja. Ett samhälle med så många i utanförskap är inte ett samhälle för alla. Redan nu ser vi skillnader.

Inte minst i den statistik som kommer månad för månad. I september var arbetade timmar det högsta sedan mätningarna började 1963. Dessutom är det så att ju fler som arbetar, desto mer resurser får vi till välfärden. Alla vinner på att många jobbar. Målet för regeringens politik är full sysselsättning. Alla som vill och kan arbeta ska också ha en möjlighet att göra det.
Satsning på södra Stockholm och Flemingsberg

Igår deltog jag i ett väldigt bra seminarium - Södra Stockholm kraftsamlar - under ledning av Edward Howard, VD Arena Huddinge. En bra publik och mycket kompetenta talare som visade att Södertörn i allmänhet och Flemingsberg i synnerhet är framtidstro och engagemang och inte minst ett strategiskt område med en hög koncentration av bostäder, högre utbildning och forskning.

Landstinget satsar stort:

• Vårdens och forskningens utveckling - Karolinska
• Goda kommunikationer och bra infrastruktur

Vi har även Södertörns-samarbetet - inte att förglömma. Det lyfter frågor som tillväxt, kvalitativt boende och goda kommunikationer. Grunden är därmed lagd – mycket återstår att göra. Mitt bidrag till seminariet var att tala lite om regionens framtida infrastruktur. Södertörnsleden är ett måste. Södertörnsleden binder samman kommuner, transportkorridorer och regionala kärnor i södra Stockholmsregionen inom ett närområde med mer än 260 000 boende.

Nu gäller det att fokusera på Stockholmsregionen och tala med en enad röst gentemot våra samtalspartners så att satsningarna denna gång blir så optimala som det bara är möjligt. Då är det bra med den här typen av kraftsamlingar.

söndag, november 04, 2007

Vi fortsätter att ta krafttag mot dem som fuskar och inte gör rätt för sig när de använder kollektivtrafiken. IDn idag kan Du läsa mera om de nya spärrar som SL planerar att anskaffa.

Läs mer i Dn här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=712261

Enligt uppgift till DN ska SL köpa in nya, 180 centimeter höga spärrar - ett effektivt stopp för den som vill hoppa över spärren för att slippa betala.

- Det är mycket möjligt att de blir högre, och då för att försvåra smitning, säger Thomas Silvander på SL:s pressjour, till DN.se.

lördag, november 03, 2007



Happy Halloween!

Har man en syster som bor i Usa sedan många år så har man. Det sätter sina spår.

fredag, november 02, 2007

Använd hela straffskalan

Jag blir bestört när jag läser om det brutala mordet som de två ungdomarna på sexton år utförde tillsammans med en tredje femtonårig pojke. Tillsammans har de brutalt torterat en handikappad man tills han slutligen avlidit. Det var ingen överilad eller oplanerad handling utan en sadistisk och utdragen misshandel där mannen vädjade för sitt liv, utan att kunna fly. Efter att ha varit och ätit återvände de tre ungdomarna och tog det sista av hans liv. För detta får de två äldsta avtjäna tre respektive två år på sluten ungdomsvård. Den tredje dömdes till ungdomstjänst.

Är det bara jag som reagerar inför detta. Hade de varit något år äldre hade de givetvis fått livstid. Som det är nu bör man ta hänsyn till deras ålder. Det jag ställer mig kritisk till är att man här inte utnyttjat hela straffskalan. Sluten ungdomsvård kan ge max fyra år. Då undrar jag, vad ska man behöva göra för att förtjäna det strängare straffet. Det vill jag inte ens tänka på.

torsdag, november 01, 2007

Åtgärder vid slitigt höstväder

För att undvika förslitningsskador som kan inträffa vid friktion är det viktigt att hastigheten anpassas till rådande underlag. Därför kör tågen nu på vissa ställen långsammare än vanligt. Detta kan leda till förseningar, dock finns risken att problemen skulle bli betydligt mer omfattande om hastigheten inte anpassades.

Dessa åtgärder vidtar SL mot hala spår

Följer vädret noga och anpassar smörjningen till rådande temperaturer och luftfuktighet.
Spåren tvättas med högtrycktstvätt.
Speciella maskiner suger upp nedfallna löv.
Utökad slyröjning.
Dygnet-runtbemanning vid svarvarna i verkstäderna.
Utökad reservhållning.
Särskilda jourer och samordnare hos SL, Veolia och de som sköter underhåll av fordon och bana.
Allianslöfte om rullstolstaxi infrias

Färdtjänstnämnden fattade i tisdags ett inriktningsbeslut om att rullstolstaxi ska återinföras. Rullstolstaxi avskaffades av det tidigare socialdemokratiska styret vilket drabbade många rullstolsburna hårt.

Rullstolstaxi är en viktig frihetsreform för de många rullstolsburna färdtjänstkunderna. Många har lyft fram önskemålet om möjligheter till ett mer flexibelt resande. Unga och aktiva funktionshindrade ska känna att deras liv förändras positivt och att de får en ökad livskvalitet.

Avgiften för rullstolstaxi föreslås följa färdtjänstens övriga taxesystem, utan några extra avgifter. Kunderna kommer själva att kunna vända sig direkt till leverantören vilket gör att de själva har stort inflytande i valet av taxibolag.