onsdag, mars 18, 2009

Med Åsa i förarhytten



Idag hade vi nöjet och förmånen att få visa statsrådet Åsa Torstensson något av det finaste vi har i Stockholms kollektivtrafik, tunnelbanan och tvärbanan. Infrastrukturministern fick själv stå i förarhytten och det uppskattades helt klart. Självklart blev det också en hel del tal om infrastrukturen i Stockholm och vad vi behöver för att bygga bort flaskhalsarna. Vi i Stockholm kommer självklart att dra vårt stå till stacken, och därför är det extra viktigt att visa vart investeringarna går och vilken nytta de gör. En mycket givande dag med vår mycket kompetenta och kunniga infrastrukturminister. Nu kan hon lägga till ytterligare en erfarenhet på listan - hur man kör ett tunnelbanetåg.

torsdag, mars 12, 2009

Ny styrelse vald i Öppna moderater


Under gårdagen hade Öppna moderater, moderateras hbt-nätverk årsmöte. Talare på mötet var moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

Den nya styrelsen:

Ordförande Christer G Wennerholm (omval)
Vice ordförande Jenny Edberg (omval)
Vice ordförande Fredrik Saweståhl (omval)
Ledamöter: Lars Sporrong (omval)
Tomi Liljeqvist (omval)
Luke Cook (omval)
Carl Philip Bouvin Sigfridsson (omval)
Gunvor Åkerblom (omval)
Elvira Öberg (nyval)
Mikael Onegård (nyval)

Vi ser nu fram emot ett spännade år med bl.a. val till Europaparlamentet

tisdag, mars 10, 2009

BB Stockholm skall inte socialiseras!

Förra gången vi hade ansvaret för sjukvården i Stockholms län såg vi till att under 2001 möjliggöra för BB Stockholm att starta sin verksamhet. Vår önskan var att öka valfriheten för blivande föräldrar. Vi är glada över att verksamheten blivit en sådan succé och självklart vill vi ge förutsättningar för verksamheten att kunna vidareutvecklas.

I dag ägs BB Stockholm till 51 procent av Praktikertjänst och till 49 procent av landstingsägda Danderyds sjukhus. BB Stockholm har ett vårdavtal med Hälso- och sjukvårdsnämnden för hela 2009 och med möjlighet till ytterligare förlängning 2010.

Vår ambition är att göra det möjligt för BB Stockholm att få s.k. auktorisation och få ett utvidgat åtagande, som även omfattar komplicerade förlossningar. Hittills har detta inte varit möjligt av lokalmässiga skäl vid Danderyds sjukhus.

Företrädare för styrelsen i BB Stockholm har deklarerat att de vill dela upp bolaget. Detta har inte kommit från landstinget, än mindre från oss i den politiska majoriteten. Så när vissa säger att ”ägarna” har deklarerat sin syn så står det inte för oss ansvariga politiker, som i stället hellre vill se att verksamheten vidareutvecklas.
Vi anser att BB Stockholm är en väl fungerande verksamhet. Det är ett värde i sig att bevara klinikens arbetssätt. För att inte minska valfriheten är det viktigt att behålla en mångfald. Till skillnad från vänsteroppositionen vill vi i Alliansen ha både offentliga och privata utförare.

Vi undersöker nu vilka vägar som är framkomliga för att bevara och stärka BB Stockholm. Vi hoppas att detta kommer att klarna inom en snar framtid.

måndag, mars 09, 2009

Reformera biståndspolitiken

Dagens Nyheter publicerar idag en debattartikel av biståndsminister Gunilla Carlsson angående det reformerade svenska biståndet.
 
Reformeringen av biståndet gör det möjligt för Sverige att bidra mer effektivt till att minska fattigdomen i världen. Syftet är tydligt:

• Sveriges röst ska höras: Vi ska inte bara vara en finansiär att räkna med utan också aktivt delta i styrningen av den multilaterala verksamheten.
 
• Sveriges politik ska ge avtryck: Vi ska inte bara stödja multilateralt arbete över lag utan lägga tyngdpunkten på de organisationer som arbetar i linje med våra mål och prioriteringar.
 
• Sverige ska vara en kunnig och välinformerad givare när vi engagerar oss i multilateralt utvecklingssamarbete: Såväl skattebetalare som aktivt involverade organisationer ska ha tillgång till god information om hur Sverige deltar i det multilaterala arbetet.

Debattartikeln finns att läsa på:
http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-omprovar-bidragen-till-trotsiga-bistandsorgan-1.816064

söndag, mars 08, 2009

Många steg denna helg :-)

Har just lagt in helgens steg på tappa.se 23353 igår och 21362 idag! Skönt att gå runt vår vackra stad. Synd bara att solen lyste med sin frånvaro!

fredag, mars 06, 2009

Tack Fredrik och Fredrik!

Ett stort tack till Fredrik Skavlan för en mycket bra pratshow. Jag hoppas verkligen att han vill och får möjligheten att återkomma i svensk TV.

Kvällens pratshow var mycket trevlig. Fredrik Reinfeldt visade att han är bra på mycket inte bara att vara statsminister. Grattis till en storartad insats i kvällens show Fredrik!

onsdag, mars 04, 2009

Förmynderi efter tre

Nu har utredaren Anita Werner föreslagit att det inte ska få serveras alkohol efter klockan tre på natten. Av trygghetsskäl. Inte heller skulle det enligt henne bli tillåtet för musterier eller lokala gårdar att sälja direkt av det egenproducerade vinet, ölet eller vad det kan vara. Oklart av vilka skäl. Så stökigt kan det väl ändå inte blir på Kiviks säteri? Jag skulle vilja föreslå att denna utredning förpassades till det runda arkivet. Det kan väl ändå inte vara en statlig uppgift att kontrollera om folk dricker alkohol och exakt hur detta går till. Det borde väl ändå vara en kommunal eller polisiär uppgift att agera tillsynsmyndighet i den mån detta behövs.

tisdag, mars 03, 2009

Konstfack blundar

Konstfack har idag presenterat en egen utredning som anser att skolan inte behöver ta vare sig juridiskt eller etiskt ansvar för den examinationsfilm där en elev klottrar och vandaliserar en tunnelbanevagn.

Jag är förvånad att Konstfacks rektor Ivar Björkman vill frikänna sig sitt ansvar på detta sätt. Det går inte att blunda vid framställningen för att sedan applådera vid utställningen. Hur kan man blunda inför sitt eget ansvar men samtidigt erkänna att regelverket behöver göras om av externa konsulter.

Jag och många med mig vill nu se vad den oberoende polisutredningen kommer fram till.

måndag, mars 02, 2009

Nybohovshissen


Stort tack till Anders Rehnström med flera som hjälpte till idag vid premiärturen av Nybohovshissen. Han hade mycket att berätta! Man blir lätt nostalgisk när man tänker på att kollektivtrafiken varje dag rullar på tack vare Anders och hans kollegor - och så har den gjort bra länge nu i olika former.

Nystart för Nybohovshissen



Idag gjorde vi något som gjorde mig alldeles extra glad. Inga nya vagnar som köpts in eller några nya infrastrukturplaner; Vi invigde en helt vanlig hiss. Nåja, inte en helt vanlig hiss förstås, utan självaste Nybohovshissen. Nybohovshissen har länge varit i stort behov av reparation och det var länge en het fråga om SL istället skulle köra busstrafik upp till Nybodahöjden. Men nu är den äntligen helrenoverad. Curt Hansson (S) på bilden får väl anses vara Nybohovshissens förkämpe, han har hela tiden ivrigt hejat på, skrivit interpellationer och bevakat så att hissen blivit klar. Kul att samarbete över partigränserna kan fungera såhär! Tack till medarbetarna som fixat, byggt och levererat!

Dagens citat

Det kan inte sägas tydligare: "Nyheter i korthet: Väljarnas tilltro till Mona Sahlin som eventuell statsminister är rekordlåg, medan den sittande Fredrik Reinfeldt har rekordstort stöd." Di.se

Bättre spårtafik från slussen i Stockholm och Nacka

Saltsjöbanan ska in till Slussen. Nu ska SL, trafikoperatören Veolia, politiker och andra hitta en smart lösning som ger bra trafik till en rimlig kostnad.

De tidigare förslagen på lösning för fortsatt trafik med saltsjöbanan till slussen har varit för dyra över 5 miljarder kronor. Nu gäller det att vi hittar bättre och billigare lösningar. Samtidigt som Stockholms stad,Nacka kommun och näringslivet kan bidraga med delfinansiering av projektet,så skall vi få modern och bra spårtrafik i östra Stockholms området.

Läs mer i DN:
http://www.dn.se/sthlm/svart-hitta-losning-for-att-koppla-ihop-spartrafik-1.810775

söndag, mars 01, 2009

Om det inte var lätt att vara sosse så var det lätt att vara Stockholmare idag!



Idag hade vi i Stockholm ett helt fantastiskt vårvinterväder. Det var som gjort för en lång promenad. Det gäller ju att samla steg till stegtävlignen på jobbet!

Dn idag; Väljarna har rekordlågt förtroende för Sahlin

Dn skriver vidare idag:

"Väljarnas förtroende för Mona Sahlin har rasat till en bottennivå, samtidigt som siffrorna för Fredrik Reinfeldt skjuter i höjden."

Sahlins opinionsras
Synovate frågade 1 021 väljare vem av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Mona Sahlin (S) som är bäst på att utföra fyra arbetsuppgifter:

° 63 procent (+16 procentenheter jämfört med föregående mätning) anser att Reinfeldt är bäst på att företräda Sverige utomlands.
22 procent (–15) anser att oppositionsledaren Sahlin (S) är bäst på detta.

° 63 procent (+8) svarar att Reinfeldt är bäst på att leda regeringens arbete.
22 procent (–7) tycker att Sahlin är bäst.

° 56 procent (+19) anser att Reinfeldt är bäst på att skapa majoritet för sin politik i riksdagen.
30 procent (–16) svarar att Sahlin är bäst

° 44 procent (+10) tycker att Reinfeldt är bäst på att ingjuta hopp om en bättre framtid för oss som bor i Sverige.
36 procent (–14) anser att Sahlin är bäst.

Källa: Dagens Nyheter (TT)

Som om inte Dn:s duellmätning mellan Fredrik och Mona vore nog. Hon var ju golvade redan till frukost. Så kom kvällens Kalla Fakta i TV4. Jag fick ont i magen av att se henne.Hon har ju helt uppenbart även partiets kärntrupper emot sig. Lögnen om körförbudet på bilen blev ju bara för mycket.

Jag tror tittarna från TV4 som svarar på frågan om hon blir statsminister får rätt. 78% tror aldrig att hon blir det. !6 % tror hon blir det.

Just nu kan det inte vara lätt att vara sosse!

Läs mera; http://www.expressen.se/Nyheter/1.1483344/rekordlagt-fortroende-for-sahlin

och http://www.tv4.se/samhalle/kalla_fakta