lördag, februari 28, 2009

Flaggan itopp för andra gången denna vecka

Vilken härlig dag på landet sol vårvärme och nya opionssiffror. Nu åkte flaggan itopp för andra gången denna vecka!
Alliansregeringen med Fredrik i spetsen gör ett fantastiskt jobb!

Grattis till framgången.


DN idag:

Stark ökning för alliansen – avståndet nästan borta

"Trots Saabkris och regeringens omsvängning i kärnkraftsfrågan rasar oppositionens försprång i väljaropinionen samman. Det väger nu nästan jämnt mellan de politiska blocken, enligt DN/Synovates februarimätning.

De tre oppositionspartiernas övertag över regeringsalliansen har krympt till 3,9 procentenheter, 50,0 mot 46,1. I januari var ledningen 9,2 och när den internationella finanskrisen slog till i fjol höstas ledde oppositionen med drygt 19 procentenheter. Väljarstödet för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är det lägsta sedan oktober 2006. Och väljarstödet för de fyra regeringspartierna har inte varit så högt sedan samma första mätning efter förra valet."

Den moderata rekordnivån är nu 28,8. Vi går fram starkt i östra och södra Sverige. Roligt slut på sportlovet!

Nu gäller det bara att jobba ännu hårdare för valseger i EU-valet i juni och i valet 2010.

fredag, februari 27, 2009

Vi måste göra nåt, va? Men vad?

Lysande analys av SvDs ledarblogg. Läs och tyck till.

http://blogg.svd.se/ledarbloggen?ID=12133

Stärkt patientsäkerthet och bättre tillgänglighet

Bättre rutiner kan förbättra vården. Det visar tydligt det arbete som min kollega Elisabeth Dingertz m fl moderater i Patientnämnden uträttar. Närmare en femtedel av de ärenden som Patientnämnden i Stockholms län avslutade under 2008 ledde till konkreta förbättringsåtgärder i vården. Det kan röra sig om insatser för personalen eller att rena misstag rättas till. Bra jobbat även om mycket arbete med att förbättra patientsäkerheten återstår!

Särskilt glädjande är att antalet ärenden som rör tillgänglighet har minskat. Ett gott betyg. Totalt sett minskade antalet ärenden som rör primärvården med 14 procent jämfört med 2007, till 1 012. Vi tog över en sjukvård i kris, nu känns det som att de insatser som har gjorts börjar ge resultat. Nu gäller det att ytterligare stärka valfriheten, öka tillgängligheten och se till så att allt fler får den service och kvalitet som vi faktiskt betalar skatt för.

torsdag, februari 26, 2009

Sportlov i Stockholm!



Sportlov i Stockholm kan te sig helt olika ena stunden stort snöoväder och snögubbe på Katarinavägen. Nästa stund tö och våren på G!

onsdag, februari 25, 2009

Med Baylan i släptåget

Det är lika bra att få det sagt. 1) Ibrahim Baylan är en politisk rudis jämfört med många socialdemokratiska partigängare, även om han hängt med i SSU ett tag. Jämfört med till exempel Juholt tillhör han en helt annan liga. 2) Ändå är han, otroligt nog, en frisk fläkt jämfört med Mona Sahlin. Nu skall Baylan bli partisekreterare och föryngra partiet. Frågan är hon kommer att framstå som den självklare ledaren ens bredvid Baylan? Det skall också bli intressant att se vad det äldre gardet säger när hon väljer att rensa bort de tyngre SAP-veteranerna. Idag läckte nyheten ut, på fredag vet vi säkert.

tisdag, februari 24, 2009

Flaggan hissad!


Nu blev det äntligen klart. Kronprinsessan och Daniel Westling har förlovat sig, till många stockholmares stora glädje. Pressträffen äger rum kl 17.00, den ska bli intressant att följa. Skönt att se att kärleken är viktigare än konvenansen. Kronprinsessan har stora utmaningar framför sig och Daniel kommer att bli en bra partner för henne i framtiden - och hon för honom. Stora gratulationer till båda!

måndag, februari 23, 2009

Nu är det klart - Stockholm blir grön huvudstad

På måndagskvällen utsågs Stockholm till EU:s gröna huvudstad 2010. Det är EU-kommissionen som tycker att Stockholm i hård konkurrens är ett miljöföredöme för hela Europa.

Plus och minus i opinionsmätning

Under den ekonomiska krisen har opnionen vänt och M har nu gått upp från 22,4 till 27,5 procent. Samtidigt tycks Sverigedemokraterna stå längre bort från en plats i riksdagen än på flera månader.

Nu återstår 2,5 procentenhets skillnad mellan det styrande borgerliga blocket, som stöds av 46,4 procent, och de tre oppositionspartierna som får 48,9 procent.

Så här fördelar sig väljarstödet enligt Skop, med förändringen sedan förra mätningen inom parentes: M 27,5 procent (+ 0,4), FP 7,3 (+ 0,4), C 7,1 (+ 0,8), KD 4,5 (+0,2), S 35,5 (— 0,9), V 6,2 (-), MP 7,2 (— 0,1), SD 2,7 (— 0,7).

Ingen förändring sedan förra mätningen är statistiskt säkerställd.

Sportlovsväder


Vilket fantastiskt snöväder!

fredag, februari 20, 2009

Avdragsgillt enligt skatteverket?

Jag läste om skatteverkets kommentar kring SL:s skadeståndskrav gentemot galleristen och konstfack. Det var en helsida i Aftonbladet. Galleristen kan tydligen dra av för ersättningen om han skriver detta som näringsverksamhet. Det var nog inte lagstiftarens intention. Detta blir bara mer bisarrt. PS. Gå gärna med i Mathias Sundins facebook-grupp för att visa att det inte är ok att förstöra för nöjes skull och sedan låta skattebetalarna stå för notan.

Mälardalsrådet tar emot delegation från Osla

Idag deltar jag som ordförande i Mälardalsrådet, tillsammans med kollegor, i ett mycket trevlig och viktigt samarbete med Oslos motsvarighet till vårt eget regionsamarbete. Vi diskuterar nordiskt samarbete, den nordliga axeln, och framtidens utmaningar. I pausen fick jag tillfälle att reagera på nya uppgifter om klotter, inslaget sänds i "Elfving på stan" i Radio Stockholm om ni har chans att lyssna.

torsdag, februari 19, 2009

Skänk vinsten till SL:s klottersanering

110 miljoner kronor kostar det varje år skattebetalarna och SL att sanera klotter och återställa skadegörelse i kollektivtrafiken. Igår blev det känt att den så kallade klottervideon sålt i två exemplar för 65000 kronor.

Jag tycker att det är perverst att det ska gå att tjäna pengar på att brott begås. Även om det sker under täckmantel av konst är det orimligt att stödja kriminell verksamhet. Galleristen som tjänar pengar på att skattebetalarnas egendom har förstörts bör för sitt eget samvetes skull skänka pengarna till SL för att täcka kostnader för sanering och skadegörelse.

Det kostar SL varje år 110 miljoner kronor att återställa efter skadegörelsen. Det är pengar som SL hade kunnat använda för att förbättra trafiken ytterligare. Varje tåg som står stilla på grund av skadegörelse och vandalism betyder att någon kommer för sent till jobb, skola eller annat. Det är inte acceptabelt.

Läs mer här:
http://www.dn.se/sthlm/vandalism-kostade-sl-110-miljoner-1.800028
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/sl-anmaler-klottrande-konstelev-1.801292

Ökad konkurrens

Idag deltar jag på ett seminarium som handlar om hur vi ska få ökad konkurrens i kollektivtrafiken och ett bättre resenärsfokus. Vi har nått långt i Stockholm när det gäller att samarbeta med operatörerna i så kallade funktionsupphandlingar. Vi har också tagit steg för att samla analys, planering och beställning så att vi vara tydliga i vårt mandat när det gäller att förhandla med stat, kommuner och delta som en aktiv och engagerad samtals- och samarbetspartner i länsstyrelsens arbete för att ta fram transportövergripande länsplaner. Mitt i detta finns också Svensk Kollektivtrafiks arbete med en ny affärsmodell för branschen och planerna om att fördubbla kollektivtrafikens andel av trafikutbudet. Men jag är övertygad om att vi kan göra mer. Intressant debatt som jag hoppas att ni följer tillsammans med mig.

onsdag, februari 18, 2009

Fler cyklar i SL-trafiken

Mycket har handlat om vandalism denna vecka. Att få tala om något annat känns därför som en skön avkoppling, speciellt när det gäller en så bra satsning som den på cyklar. Cyklingen har ökat enormt i Stockholm under de senaste åren. Det är framför allt vardagscyklingen som fått en renässans. Idag får cykel tas med på pendeltåget och Saltsjöbanan under vissa tider på dygnet. Nu har vi beslutat att utöka möjligheten att ta med cykeln även på vissa bussar och på Roslagsbanan. Vi vill på ett enkelt sätt kunna erbjuda helt miljövänliga resor från dörr till dörr.

På längre sikt tänker vi oss att även på spårvagnar och framtidens tunnelbana ska kunna ta emot cyklar. Vid varje anskaffning av nya fordon bör "anpassning till medförande av cykel ingå" i underlaget. Med denna möjlighet kommer stockholmarna närmare både natur, arbete och fritid.

Linjerna som föreslås att ingå i utbyggnaden är:

• Linje 639 mot Roslagen.
• Linjerna 428/429/430 och 433/434 mot Nacka/Värmdö.
• Linje 816 mot Tyresö.
• Linjerna 311/312 och 317/318 mot Mälaröarna.
• Linjerna 727 och 729 på Södertörn.
• Linjerna 780 och 787 i Södertälje glesbygd.

Civilutskottet förelsår nu könsneutrala äktenskap

Igår fattade civilutskottet beslut om att skicka en remiss till lagrådet om utskottets förslag till könsneutralt äktenskap. Alla partier utom kd står bakom förslaget. Lagrådets yttrande kommer den 19 mars. Det nya lagförslaget innebär också att lagen om registrerat partnerskap upphör.

tisdag, februari 17, 2009

Helt bombat!

Ja, idag lånar jag faktiskt rubriken från Aftonbladet. Arne Hööks artikel var klockren, speciellt hans kommentar "klottret på våra garage är ingen konst". Aftonbladets ledarsida väljer dock att stå vid sidan och tycka lite von oben. "Bäst" är ändå Ulf Nilsson i Expressen som vet hur man skriver ihop en läsvärd krönika. Han är besviken över att vi inte drog till med en miljon. Sedär!

PS. Låt mig klargöra en sak. Som en kommentar till bland annat Ernst Billgren i Aftonbladet om politiker som bedömer konst. Jag gillar fri konst och jag tycker inte att politiker mer än någon annan har rätt att bedöma vad som är god konst. I mötet mellan konstnären och betraktaren sker ofta något helt nytt och spännande. Jag håller med. Men jag ogillar vandalism, och vad som är vandalism och skadegörelse avgörs av lagen. Jag ogillar vandalism ännu mer när den slår på de som redan ligger. Händelsen är nu för övrigt polisanmäld och jag hoppas att det leder till åtal.

http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/konstfacks-ledning-backar-om-graffitikonstnar-1.800177

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_2471673.svd

Nytt sätt att bota HIV?

I dagens Svenska Dagbladet står att läsa att försök att bota HIV med lokal strålbehandling ska sättas igång Yeshiva-universitetet i Bronx i New York. Det återstår att se om denna metod kan nå framgång. Nästa år börjar försök på patienter.


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2478549.svd

måndag, februari 16, 2009

Tack för alla positiva kommentarer

Det blev en intensiv söndag igår med flera framträdanden i media. Men det var det verkligen värt, irritationen som jag kände när värden för tusentals kronor förstördes delas tydligen av många. Jag såg att nyheten nådde både dn.se och svd.se samt några till. Och på Facebook startade en kille ett nätverk som bara på några timmar fick rätt många anhängare. Det är helt häpnadsväckande att kalla detta kriminella beteende för konst. Skattebetalarnas kollektivtrafik vandaliseras av en annan skattefinansierad institution - detta går inte ihop. Bredvid står konstkritiker och applåderar(!). Att i detta läge diskutera konstnärens syfte eller konstens sammanhang i samhället blir bara märkligt. Min uppfattning om detta är glasklart. Vad tycker Du?

söndag, februari 15, 2009

Oacceptabelt av Konstfacksstudent

Ni kanske har sett avslöjandet att en Konstfackstudents examensarbete gick ut på att spraya ned och vandalisera en tunnelbanevagn. Med anledning av detta kräver jag nu en kraftfull ursäkt från Konstfack å resenärernas vägnar och att skolan betalar SL:s saneringskostnader på ca 100000 kronor.

Jag blir både upprörd och förbannad när Konstfack som examensarbete angriper och förstör för kollektivtrafikens resenärer. Varje dag reser över 700000 med SL och alla har rätt att känna sig trygga. Det är inte konst, utan bara kriminellt.


Fakta:
Den två minuter långa filmen ”Territorial pissing” visar hur en svartklädd och maskerad man klottrar på väggarna inuti en tunnelbanevagn. Han krossar sedan ett fönster och kastar sig ut på perrongen. Där fortsätter han att ”tagga” utsidan på vagnen medan medpassagerarna ser på. Filmen, som är fjolårets examensarbete från Konstfack, visas nu på konstmässan Market i Stockholm.

fredag, februari 13, 2009

Partiråd fastslår EU-valsedel

Idag har vi moderater partiråd. 35 ombud + en rad förtroendevalda från hela landet. Den stora punkten på dagordningen är förstås fastställandet av moderaternas EU-valsedel och diskussionen om EU-plattformen. Hökmark toppar förstås listan och följs därefter av Anna Ibrisagic och Christoffer Fjellner. En bra utgångspunkt för en spännande valrörelse.

torsdag, februari 12, 2009

Trevligt samtal på RFSU ikväll


Ikväll var jag på RFSU, där jag tillsammans med organisationens generalsekreterare Åsa Regnér förde ett intressant samtal, utgångspunkten var naturligtvis HIV, sedan tog samtalet många vändngingar om allt från Obama till att det behövs bättre sex-och samlevnadsundervisning i skolan till att lagstiftning måste utvärderas med jämna mellanrum för att inte förlora i aktualitet och syfte.

Efter att den officiella delen av mötet var klart, så hade jag många relevanta diskussioner med åhörarna och fick höra många intressanta synpunkter som vi genast ska sätta igång att arbeta med redan imorgon.

Calle laddar


Här laddar Carl Grufman inför debatten i fullmäktige med att testa sina värden. Blodtrycket var enligt Carls egna uppgifter helt ok men något högt. Kanske är resultatet inte helt tillförlitligt direkt innan en interpellationsdebatt med Lars Dahlberg. Jag vet hur det känns. Dock var mitt BMI inom normalvärdet vilket kändes bra.

Dagens grattis!

Stort grattis till Hannes Holmér som idag fyller år. Keep upp the good work!

tisdag, februari 10, 2009

Landstingsfullmäktigedag

Intensiv dag med förhandlingar, interpellationer och frågor. Följ debatten direkt från fullmäktige via länk: http://www.sll.se/sll/templates/meetingpage.aspx?id=48188 (Klicka på webb-TV)

Kommunal demonstrerar mot pågående avtal

En av de viktigaste frågorna för Alliansen i landstinget är att förbättra SL. På tre år har vi därför satsat nästan tre miljarder kronor extra för att slå vakt om, bygga ut och förbättra kollektivtrafiken i hela vårt län. Den personal som arbetar i SL-trafiken gör ett fantastiskt arbete. Det är viktigt att våra trafikentreprenörer är attraktiva arbetsgivare, som långsiktigt lockar personal att söka sig till SL-trafiken.

Ansvaret för de villkor som gäller för trafikpersonalen har arbetsmarknadens parter, fackföreningar och arbetsgivare gemensamt. Vi politiker ska aldrig lägga oss i dessa förhandlingar. När det gäller bussförarnas har Svenska Kommunalarbetarförbundet och Bussarbetsgivarna så sent som för ett halvår sedan slutit ett treårigt kollektivavtal. Uppstår det frågor eller önskemål från förarna måste dessa lösas av parterna inom ramen för gällande avtal. Vi måste alla ha respekt för dessa spelregler.

måndag, februari 09, 2009

Ungdomar glömmer kondom

På Expressens ledarsida kan man idag läsa om ungdomar och sex, och det faktum att många ungdomar glömmer att använda kondom. Det är tråkigt att det är så, men det behöver påminnas om kondom gång på gång för att det ska kunna bli rätt. Viktigt är att skolundervisningen på sex- och samlevnadsområdet blir bättre och att alla lärare får utbildning i sex- och samlevnad.

Dagens citat

"Det måste finnas ett bättre erbjudande till svenska folket än en polisiär expeditionskår enligt ÖB Håkan Syréns modell eller ett försvar lika modernt som det polska kavalleriet 1939." Johan Kihl, Per-Egon Johansson och Dag Sundström i SvD Brännpunkt.

Mer pengar till sjukvården

Konstaterar för övrigt att landstinget i Stockholms län aldrig har satsat så mycket tidigare på sjukvården som vi gör nu. I år satsar vi över två miljarder kronor mer jämfört med året innan. Av dessa extra pengar går över 500 miljoner kronor direkt till Karolinska Universitetssjukhuset. Hjärtsjukvården i Stockholms län har för övrigt inga sparkrav från landstinget, även om det i media stundtals låter så. Tvärtom satsas det mer på sjukvården för tredje året i rad. Exakt hur fördelningen skall ske och hur uppdragen bäst sköts, det är upp till sjukhusledningen. Nu gäller det för sjukhuset att leverera en god vård till patienterna. Mer pengar till vården, mer vård för de pengar som skattebetalarna satsar.

fredag, februari 06, 2009

Vad var det vi sa

Obama kommer att få problem. Nu har problemen kommit och glorian har hamnat på sned. Obama har svårt att få igenom sitt stimulanspaket med en Köp amerikanskt-klausul i kongressen. Samtal förs med enskilda republikaner för att nå någon slags kompromiss. John McCains förslag om att tona ner de protektionistiska dragen röstades ner, dock skedde en viss förmildring av den protektionistiska tonen. I slutet av veckan kan vi vänta oss att det slutliga förslaget till krispaket klubbas igenom.

Nu ökar andelen trygga ensamåkande kvinnor

Glädjande statistik för SL-trafiken visar på ett trendbrott inom kollektivtrafiken när det gäller den upplevda tryggheten hos resenärerna. Särskilt ökar tryggheten hos ensamåkande kvinnor. Där har vi sett en ökning på hela tio procent på två år. Samtidigt visar detta vilken låg nivå vi inledde arbetet infrån. 2006 kände sig bara 37 procent av alla ensamåkande kvinnor trygga i pendeltågstrafiken, vilket är en skrämmande låg siffra. Nu vänder detta tack vare ett stort målinriktat arbete på trygghetskameror, fler vuxna och personal i trafiken, bättre samordning i trygghetsarbetet m.m. idag är samma andel uppe i 48 procent. En bit på väg. Glädjande, men mycket arbete återstår.

Mini-hearing och Mälardalsråd

Vid Mälardalsrådets möte idag hölls ett miniseminarium om Mälardalens läge i finanskrisens spår. Hot eller möjligheter? Sweco Eurofuteres presenterade en färsk rapport om hur Stockholm och Mälarregionen har hanterat kriser vid tidigare tillfällen, strukturkrisen i början av 90-talet och IT-krisen i början av 2000-talet.

Slutsatsen är att det vi ser idag inte är unikt och att vi har flera viktiga val framför oss. De dystra rapporterna duggar tätt, men väljer vi rätt kan vi använda detta till vår fördel.

torsdag, februari 05, 2009

Grönt ljus - Blå glädje 2

Genom partiöverenskommelsen idag öppnas nu dörrarna för ny miljösmart teknik som utvecklar Sverige och nya verksamheter inom energi och forskning. Inte en dag för tidigt, energifrågan har legat som en surdeg i svensk miljöpolitik. Nu har äntligen allianspartierna satt ner foten.

År 2020 ska Sverige ha:

• 50 procent förnybar energi
• 10 procent förnybar energi i transportsektorn
• 20 procent effektivare energianvändning
• 40 procent minskning av utsläppen av klimatgaser

För att klara detta blir det grönt ljus till att återuppta produktionen av svensk kärnkraft. Det är klart positivt att kärnkraftens fördelar nu kommer att kunna tas tillvara - och utvecklas - för miljöns och tillväxtens skull.

Grönt ljus - Blå glädje del 1

Idag hade moderaternas fullmäktigegrupp sammanträde. Vi sammanfattade året som gått och rundade av med att konstatera att Stockholms läns landsting med tillhörande verksamheter har ett gott utgångsläge, trots finansiell oro i Sverige och omvärlden. Det är nu vi kan omvandla hot till möjligheter.

onsdag, februari 04, 2009

Lago går mot (s)trömmen

Idag har vi möte med regeringens nationella råd för samordning av insatser mot hiv, aids och STI, eller som det dagligdags kallas, Hiv-rådet. Såg i pausen en lovvärd insats. Lago inrättar nu en kommunal arbetsförmedling tillsammans med Manpower. Uppskattar att Lago har tagit till sig lite av borgerligt tänk kring samarbete mellan kommun och näringsliv. Staten behöver inte sköta allt, det är ett feltänk. Decentralisera och samarbeta. Det gäller i arbetet för en bättre hälsa och det gäller i jobblinjen.

tisdag, februari 03, 2009

Varg rev älgkalv

Varg har synts i Björkvik. Dags att stänga köksluckorna och ta sig en extra titt runt knuten vid utflykter.

Det brukar dock inte vara någon större fara, vargen har inte utgjort någon fara för människan under modern tid, och knappt tidigare heller. Men visst är det en nyhet att hitta varg så nära husknuten.

Katrineholmskuriren rapporterar

Dagens länktips - Twix, Tobé och Thatcher

Nu har jag upptäckt twittrandet. Nej, jag har ingen sida på Twitter och det är heller inte på gång. För mig är hemsidan med tillhörande blogg det viktigaste redskapet för kommunikation. Jag gillar dessutom det personliga samtalet och ibland kan internet ta väl mycket tid från vardagsdialogen. Men gillar du kvittrande politiker och har lite tid så är twixdagen.se som samlar alla politiker som twittar en bra samlingstjänst. Hittade själv en som jag gillade: Tomas Tobé. På hans mikroblogg hittade jag följande länk till en ung Thatcher. Free Society speech från partikonventet 1975. Vilken retorisk förmåga.

måndag, februari 02, 2009

Fler nöjda och trygga resenärer

Andelen resenärer som är nöjda eller mycket nöjda med SL-trafiken har på drygt två år ökat från 61 till 73 procent. Nöjdheten hos pendeltågets resenärer har mer än fördubblats från 27 till 61 procent. Andelen nöjda resenärer är den högsta sedan mätningarna startade. Det visar den halvårsrapport om upplevd kvalitet i SL-trafiken som presenteras idag.

Även andelen trygga resenärer ökar i SL-trafiken. Den störst ökningen står kvinnor som reser ensamma på kvällar och nätter i tunnelbanan och pendeltåg för. På två år har andelen trygga kvinnor ökat från 38 till 48 procent.

Trots att vi lyckats mer än fördubbla resenärernas nöjdhet med pendeltåget, så återstår det fortfarande mest att göra där. Förseningarna och störningarna i trafiken måste bli färre. Vi måste kunna lita på att tågen går i tid. Jag inte nöjd förrän alla bussar och tåg går i tid.

Äntligen börjar också vårt arbete med att göra SL-resan tryggare bära frukt. I år fortsätter vi att prioritera trygghetsarbetet. Tillsammans med satsningarna på trygghetskameror, fler trygghetsvärdar samt bättre och tryggare stationsmiljöer ska alla kunna känna sig trygga när de reser eller arbetar i SL-trafiken.


Snabbfakta:
Andel nöjda resenärer (%)
Period Totalt Pendeltåg
Mars 2006 61 27
Oktober 2006 64 36
Våren 2007 66 44
Hösten 2007 69 54
Våren 2008 71 60
Hösten 2008 73 61

Andel trygga ensamresande kvinnor (%)
Period T-banan Pendeltåg
Oktober 2006 38 37
Våren 2007 40 39
Hösten 2007 45 44
Våren 2008 47 47
Hösten 2008 48 48

söndag, februari 01, 2009

Sverige försvar minst i Norden

Det är något som inte stämmer med regeringens försvarspolitik. Samtidigt som vår grannar satser mera av BNP på sina försvar så satsar vi mindre.

Vårt försvar skall i framtid i bästa fall bestå av 18. 000 man, räknar man med hemvärnet 48 800. De andra nordiska länderna har, 350 00 man i Finland, 83 700 i Danmark och 66 000 i Norge.

Dessa siffror tala sitt eget språk. Finland skall stå på egna ben och kan därför sätta upp ett försvar om 350 000 soldater. Norge och Danmark är som medlemmar i NATO är i ett annat läge.

Det är dags att vi får en seriös debatt om det framtida svenska försvaret. Regeringen måste tala klarspråk, syftar man till att även vi skall bli medlemmar i NATO. Det kan vara den verkliga förklaringen till den annars helt orealistiska bantningen av vårt försvar.

Det är dock bra att regeringen nu föreslår att vi får en kärna av försvaret som består av en yrkesarme.

När vågaren den säga att vi skall gå med i NATO då?

Har jag gjort bort mig nu igen?

Ja det skulle ju kunna vara Mona Sahlins ständiga kommentar. Så fort hon öppnar munnen blir det allting fel!

Nr 1.
Hon måste direkt utan eftertanke avvisa Kd:s utspel om en nyktrare hantering av kärnkraftfrågan.

Självklart är det en uppfattning som är förankrad i den verklighet som många socialdemokrater utgår från, att vi kan ersätta den nuvarande kärnkraftverken med nya moderna effektiv. Ja för då kan vi utveckla vår välfärd och inte avveckla den.

Men det är klar t Mona skall ju bilda en vänster kartell med mp och v. De saknar ju total förankring i verkligheten.

Grattis alliansen!

Mona har gjort bort sig igen forsätter hon på detta visset blir det inte ens match i valrörelsen 2010.