söndag, november 30, 2008

Selen broms mot hiv-viruset

Tillskott av selen kan bli ett billigt och effektivt komplement till dyra aids-mediciner. Amerikanska forskare har lyckats visa hur selen kraftigt bromsar förökningen av hiv-virus. Skriver Svd idag.

"En medveten satsning på att stärka de hiv-smittades egna immunförsvar har länge visat sig vara en framgångsrik strategi i kampen mot aids. Redan på 1980-talet gjordes svenska försök med mineralet selen som har en antioxidativ verkan och spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar, men i den turbulens som rådde hamnade inriktningen i skymundan av annan hiv-forskning.

Förra året rapporterade så en forskargrupp i Miami att de gett 200 mikrogram koncentrerad selenjäst per dag i nio månader till 91 hiv-patienter. Jämfört med en kontrollgrupp uppvisade selengruppen betydligt lägre tillväxt av hiv-virus och hade dessutom högre koncentration av viktiga celler i immunförsvaret som hiv-viruset attackerar."

Intressant nytt rön som kan bli ett steg i en bättre behandling av hivsmittade. Dock är det viktigt att se till att det blir så få nya fall av hiv-smittade som möjligt. Det finns bara en väg att alla skyddar sig bättre vid sexuella kontakter.

Använd kondom!

Läs hela artikeln:http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2121685.svd

Bygg bilar som folk vill ha skall Ni se att det går bra!

Jag bara undrar varför skulle staten köpa de två bilföretagen SAAB och Volvo? Låt företagen själva ta ansvar och börja tillverka bilar som kunderna efterfrågar istället.

Finns ingen anledning att vi skattebetalare skall stå för klantiga företagsledares misstag.

Det var skönt att höra att statsminstern, tidigare i helgen hade samma svar på alla rop om förstatligande av bilföretagen.

torsdag, november 27, 2008

Dagens haveri 2

Dagens andra haveri ägnar sig Luciano Astudillo åt. Dramat utspelade sig i veckan när s-gruppen krävde en handlingsplan för att dataspel skulle tas på större allvar. Receptet: Hör och häpna - en rapport, att placera dataspelsfrågor under ett annat kapitel i statens budget och...ta da - inrätta en professur i dataspel. Suck! Det kanske inte är just mer regleringar som en av Sveriges mest växande exportframgångar behöver just nu. Allt behöver inte regleras. Suck!

Dagens haveri 1

Socialdemokraterna måste vara desperata nu. På regional och kommunal nivå ägnar sig s-blocket åt formalia och byråkrati. På nationell nivå(?) ägnar sig Mona Sahlin åt att sänka förtroendet för det egna partiet helt på egen hand. Nåja, hon har god hjälp av de havererande småpartierna.

Mona Sahlin föreslår idag ett krispaket för Sverige. Hon borde tillsätta en egen krisplan för att rädda sig kvar i politiken. Det som behövs är inte mer stats-socialism, det är sunt förnuft och mer valfrihet. Det som behövs är inte mer av regleringar utan färre regleringar.

onsdag, november 26, 2008

Oppositionen gick i fällan

Äntligen gick de i vår fälla, när vi inte fick ut vår rekordsatsning på 400 miljoner kronor extra till sjukvården igår, så hjälpte (s) (v) och (mp) oss. Nu vet varje medborgare och väljare att med alliansen blir det ordentligt med pengar till sjukvården.

Sossarna är fast i ett enda långt malande kring formalia. Varför, jo därför de har ingen politik att torgföra. Dagisfröken Sahlin som talar till oss som vi vore barn och cirkus Nylund Watz kan inget annat än misslyckas.

När argumenten tryter...

Efter nära två dagars fullmäktigedebatt lämnar socialdemokraterna politisk och intellektuell walk-over med hjälp av handduken, en minoritetsåterremiss. Detta är naturligtvis inget annat än rent trams.

I sak har inget annat inträffat än att landstingsstyrelsen har, för första gången på mycket länge, blivit klara med sjukhusavtalen. Bra avtal dessutom som gagnar både landstingets ekonomi, sjukhusen men framför allt patienterna. Att detta måste ha känts bittert för hela vänsterblocket är väl klart, men bitterhet är en klen grund för att återremittera. Dessa avtal brukar bli klara låångt efter budgetfullmäktige. Nu blev de klara innan fullmäktige. Det är rent trams att återremittera på dessa grunder. Och varför väntar man tills nästan hela debatten är avslutad med att återremittera ärendet, fakta har funnits på bordet länge. Nä, det här var ren obstruktion från oppositionens sida. Trist slut på ett mycket viktigt budgetfullmäktige.

Budgetdebatt

Jag gav mig in i politiken med viljan att förbättra. Det engagemanget är lika stort idag när jag möter personal, resenärer och de som av flera anledningar idag inte åker kollektivt. Alla synpunkter som jag får känns värdefulla.

Igår skickade jag under fullmäktigedebatten ett stort tack till alla dem som varje dag gör ett jättebra jobb för att få trafiken att fungera. De är värda stor respekt.

För politikens del har vi mycket att se fram emot när det gäller kommande år.

Fortsatta satsningar på utbyggd kollektivtrafik,
Fortsatta satsningar på kvalitet och punktlighet,
Men det handlar också om en satsning på mer effektiv och övergripande trafikplanering som tar sikte på att möta morgondagens utmaningar.


Mer nervöst måste det kännas på vänsterkanten. Socialdemokraterna har föreslagit nedskärningar på SL med hela en miljard kronor sett över en treårsperiod. Det är resultatet av en svag intäktssida, och svagt ledarskap. Igår ställde jag en öppen fråga till socialdemokraternas Lasse Dahlberg, vill ni inte satsa och förändra SL - eller kan ni inte? Och om ni påstår att ni vill och kan, varför redovisar man inte rakt upp och ner var de ska skära ner på trafiken. Skulle alla s-förslag genomföras riskerar s att tappa cirka 300 miljoner kronor i år.

Miljöparitet gjorde ingen förvånad när de igår marknadsförde sig som plankarnas alternativ nummer ett genom ytterligare ett förslag om öppna spärrlinjer. Till miljöpartiets heder så har de, till skillnad till socialdemokraterna, en klar uppfattning om både spårvagnar och öppna spärrlinjer. Socialdemokraterna försöker med reptricket att tycka både ja och nej i dessa frågor. Jag tror dock inte att väljarna köper detta.

Det var en oenig opposition som gick in i den här trafikdebatten. Det var en enad majoritet som lämnade salen. Tack alla i m-gruppen och i alliansgruppen för många kloka trafikinlägg, ingen nämd - ingen glömd!

tisdag, november 25, 2008

Idag har budgetfullmäktige inletts med en allmänpolitisk debatt. Oppositionen kanske väntar till i eftermiddag med att komma med de tunga argumenten, för hittills har debatten förts på en slasknivå.

För mig är detta enkelt; Vi har idag en alliansmajoritet som är inriktad på att leverera den bästa sjukvården och kollektivtrafiken som finns. Vi tar inte till skattehöjningar eller strutsmentaliteten utan presenterar förslag som bemöter reella problem i människors vardag. Skattehöjningar kan aldrig vara en lösning på ett strukturellt problem, orsakat av stelbenthet och omoderna idéer. Vi måste ha ett tydligt patient och resenärsperspektiv. Det får aldrig handla om att införa mer onödig byråkrati eller mer komplexa strukturer.

Patienterna skall vara trygga med att de får den bästa vården i rätt tid, anhöriga skall veta de utredningar som görs är kvalificerade och de bästa som kan levereras, personalen skall veta att de har rätt verktyg för att hjälpa alla som behöver vård. Vi inom Alliansen kan leverera detta. Det enda oppositionen levererar, förutom längre vårdköer - är högre skatter.

måndag, november 24, 2008

Startskott för Spårväg Syd


Idag presenterade undertecknad, finansborgarrådet Sten Nordin (m) och kommunalrådet Daniel Dronjak Nordqvist (m) startskottet för en ny spårvägslinje - Spårväg Syd. Det blev en bra träff där vi tre i stort samförstånd kunde konstatera att detta tillsammans med satsningarna på Flemingsberg och Skärholmen kommer att utveckla hela regionen.

fredag, november 21, 2008

Regeringens lagrådsremiss om äktenskap

Igår klubbade regeringen igenom en lagrådsremiss om ny äktenskapslag. Lagrådsremissen är det första steget i den kedja av beslut, som kommer att leda fram till en könsneutral äktenskapslagstiftning. I lagrådsremissen är begreppet partnerskap kvar och i äktenskapsbalkens första paragraf står att äktenskap ingås mellan kvinna och man, den består alltså av de ändringar man är överens om. Det är skönt att det pågår arbete i frågan om könsneutrala äktenskap även om det går långsamt och på snirkliga vägar.

onsdag, november 19, 2008

ITS World Congress


Jag befinner mig i New York på ITS World Congress, en konferens om intelligenta transportsystem och tjänster. Vid ett flertal tillfällen under denna kongress har jag hört infrastrukturminister Åsa Torstensson tala. Hon har gjort väldigt bra ifrån sig vid dessa tillfällen. På ett seminarium under namnet Cleantech talade hon om Sveriges arbete med att minska utsläppen från transportsektorn, vilket är en mycket angelägen fråga.

fredag, november 14, 2008

Hiv-virus borta efter benmärgstransplantation

En patient i Tyskland som genomgick en benmärgstransplantation för att bli av med leukemi fick den positiva sidoeffekten att han inte bara blev av med leukemin, men också hiv-viruset, som han bar på. Donatorn bar på en genmutation som hindrar kroppens celler att angripas.

Ur ett klinisk perspektiv kommer denna upptäckt inte få stor betydelse, men bara själva tanken på att detta kan vara en väg framåt är minst sagt glädjande och inspirerande.

torsdag, november 13, 2008

Grattis Europa, Hökmark och Fjellner i topp

Moderaternas provvalsresultat blev idag officiellt. Det är bara att gratulera moderaterna och EU-parlamentet till att Gunnar Hökmark och Christoffer Fjellner återigen ställer upp. Deras insatser för att stärka det goda och frihetliga arbetet i Europa är både välkänt och välförtjänt. Gunnar har alltid arbetat för ett fritt och öppet Europa där allas lika värde och rättigheter står i centrum. Fjellner har under sin första mandatperiod imponerat i samma anda. Deras arbete fick i och med provvalet en välförtjänt bekräftelse.

Nu är det upp till valberedningen att säga sitt, i slutet på november kommer ett förslag som sedan ska prövas och fastställas på partirådet i februari 2009. Förhoppningsvis blir det ett lätt arbete. Med på listans tio-i-topp finns det flera bra namn, och även lite längre ner återfinns många bra kandidater. Bra för moderaterna, bra för Europa. Med Gunnar Hökmark i topp på listan blir det en lätt och rolig Europakampanj.

tisdag, november 11, 2008

Vänstern och Ohly obetalbara

Nu visar vänstern och Lars O sitt rätta ansikte i skattefråga. De vill nu höja skatten for alla inkomsttagare. Jag undrar varför inte ta steget fullt ut och ta allt i skatt så kan ju Lars och hans vänner i sossarna och miljöpartiet sitta och bestämma om allt for alla. För de vet ju mycket bättre än vi själva gör hur vi vill forma vår och våra familjers liv.

Bloggtips

Malin Löfsjögård är en duktig politiker som numera sitter som ersättare i riksdagens trafikutskott. Hon har precis startat en blogg, läs gärna den. Hon skriver bland annat om infrastrukturfrågor och ofta med inriktning på problemen med flaskhalsar i Stockholmsregionen. Malin har en imponerande meritlista att falla tillbaka på. Förutom att hon är kommunpolitiker i Täby är hon även teknologie doktor och tidigare enhetschef på Stockholms stads trafikkontor.

Ju fler moderater vi har i debatten om trafik och infrastruktur - desto bättre.
Kör hårt malin!

http://www.malinlofsjogard.blogspot.com/

måndag, november 10, 2008

8 av 10 nöjda med tunnelbanan

Resenärernas kundnöjdhet med SL fortsätter att stiga. I SL:s mätning för oktober 2008är hela 8 av 10 nöjda med tunnelbanan, vilket är rekord.

Detta är ett mycket gott betyg till all personal som jobbar inom trafiken. Ett stort tack till all personal!

Att hela åtta av tio resenärer är nöjda med tunnelbanan är rekord. Aldrig tidigare har så många varit nöjda med SL. SL:s styrelse arbetar hårt med att utveckla Stockholms kollektivtrafik till att vara både modernt och miljövänligt. Jag är glad och stolt över att få resenärernas stöd i det arbetet.

SL slog under första halvåret 2008 rekord i punktlighet, det tror jag är avgörande när det gäller att locka fler nöjda resenärer till SL.

Fakta om upplevd kvalitet

Trafikslag okt 2006 okt 2007 okt 2008
Tunnelbana 70 70 79
Pendeltåg 36 53 61
Lokalbana 77 82 81
Buss 70 73 71
Totalt 64 70 74

söndag, november 09, 2008

På besök i Dorset VT USA

På besök hos min syster i Dorset VT USA kan jag konstatera att vi har lite olika perspektiv på tillvaron. Den stora upphetsningen över resultatet i valet av ny president har lagt sig snabbt nu när verkligenheten kommer över den amerikanska vardagen. Nu är det skarpa politiska beslut som krävs. Många konstaterar att löftena var just bara löften och kommer aldrig att infrias, men då finns ju alltid den ekonomiska krisen att skylla på.

Ibland tar nyheterna lång tid på sig att nå Sverige. Nyheten om kinesiska typtag har varit stor här i USA under flera dagar först nu ikväll svensk tid blir det toppnyhet på AB:s internetnyheter. Vi kan alla läsa ;

"Vita huset hackat
Kinesiska regeringen tros vara inblandad
Vita husets datorsystem har hackats – vid ett flertal tillfällen.
Experter vid amerikanska regeringen misstänker att attackerna stöttats av kinesiska kolleger."

Läs mera här : http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3731310.ab

onsdag, november 05, 2008

Frågan om könsneutrala äktenskap är äntligen i hamn

Det är en stor dag idag genom att frågan om könsneutrala äktenskap äntligen fått sin lösning.
Sverige får könsneutrala äktenskap från den 1 maj 2009. Regeringen har enats om en hanteringsordning som går ut på att en grundproposition om könsneutrala äktenskap läggs i riksdagen. De tre partier som vill se könsneutrala äktenskap lägger sedan en följdmotion om detta.

Vi moderater att har ett särskilt ansvar när vi hävdar alla människors lika värda, att också staten är neutral och behandlar alla lika, därför är vi extra glada över dagens positiva besked.

Öppna moderater har länge drivit frågan om könsneutrala äktenskap och var genom sin motion om könsneutrala äktenskap på den moderata partistämman 2007 upphovet till att moderaterna bestämt tog ställning i frågan.

Givande chat idag

Idag hade vi ett väldigt givande chatsamtal på moderaterna.net/chat. Det var kul med så många frågor och jag hade fullt sjå. Jag tror att jag fick med alla som ville ha svar. Ni kan själva gå in och titta på vad skrev, frågor och svar ligger kvar på sidan ett tag. Bra också att få tänka igenom vad vi står politiskt och i planen för SL de kommande åren, några av frågorna var extra kniviga. Tack till Nareg M Lönn för datorsupport och uppkoppling. Hoppas att det kommer fler tillfällen framöver.

Obama fick det starkaste stödet

Så blev det ändå Barack Obama som vann det amerikanska presidentvalet. Tidigt imorse fick McCain, som jag hellre hade velat se som ny ledare i Washington, se sig besegrad. Jag höll naturligtvis in i det sista på John McCain, men visst såg det bekymmersamt ut redan igår. Barack vann på sitt budskap om förändring snarare än sin politik som fortfarande är oprövad och delvis okänd. Och självklart en oerhörd känsla för att möta människor i nya sammanhang med nya kanaler.

Nu hoppas att jag att USA inte gör en helomvänding när det gäller viktiga områden som handel och utrikespolitik. Republikanerna har länge varit garanten för att den fria handeln ska växa i världen. Till och med Clinton skulle ha varit ett säkrare kort än Obama i dessa frågor. Ett internationellt medvetet USA är oerhört viktigt för ett oberoende Europa och stabilitet i världen. Ingen annanstans har minoriteter och oliktänkande så stora möjligheter att uttrycka sig som i stater där fihandel och tillväxt står högt på agendan. Nu kan detta ändras. Hoppas att stödet gör att han kan se klarare på sitt uppdrag, och att han inte dras med i förväntningarna från de radikala vänstergrupperna som läste in så mycket mer i hans ord om förändring än att flytta fronten mot terrorismen från Bagdad till Kabul.

tisdag, november 04, 2008

John McCain det bästa för världen

Med John McCain som president i USA kommer världen att bli en tryggare och mer stabil plats med bättre förutsättningar för god ekonomi och stadig tillväxt. Det är jag ganska övertygad om.

Han har en oerhörd energi och ett oerhört stort patos. Han har under sina år i senaten drivit både miljöfrågor, utrikes- och säkerhetsfrågor. Genom hela sitt politiska liv har det funnits en röd tråd i det han har gjort och han har aldrig varit rädd för att ta strid för sina åsikter. I de svåraste stunder har han alltid rest sig med ökad kraft, som en god ledare ska göra. Kanske kommer han att göra det även denna gång. Den stora iver och beslutsamhet som John McCain besitter skulle göra honom till en av de bästa amerikanska presidenterna någonsin.

Fuskåkarnas parti?

Återigen innebär vänsterpartiets förslag till SL-budget kraftiga nedskärningar på Stockholms kollektivtrafik. Därmed har oppositionen under dessa tre år lagt förslag om att SL ska tvingas skära ned trafiken med över en miljard kronor. Frågan är vilka som tjänar på att trafiken blir sämre när intäkterna till SL-trafiken uteblir?

Vänsterpartiet säger idag nej till en upprustning av spärrarna. Därmed har de visat att de hellre vill vara fuskåkarnas och inte SL-resenärernas parti. Jag tycker att detta är både beklagligt och oansvarigt i ett läge där SL behöver biljettintäkterna för att bygga ut kollektivtrafiken och förstärka trafikutbudet när Stockholm växer. Samtidigt som Vänstern flörtar med fuskåkarna lägger de förslag som skulle tvinga SL att skära ned trafiken. Det skulle leda till att allt fler tar bilen och att vi alla får en sämre miljö.

Att underlätta fuskåkande ger en dubbel skada på SL:s ekonomi. Dels uteblir intäkter eftersom fler väljer att inte betala, dels skadar det betalningsmoralen hos vanliga resenärer som ser att det är ok att inte betala. Jag tror att det är viktigt att vi gemensamt finansierar kollektivtrafiken, det handlar om att värna om och bygga ut infrastrukturen i en växande storstadsregion. Jag hoppas nu att vänsterpartiet tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka sitt utspel. Tänk om och tänk nytt.

måndag, november 03, 2008

SL stor förlorare i s-budget

(s) upphör aldrig att förvåna. På tre år satsas vi nära tre miljarder kronor extra på en bättre trafik. Socialdemokraterna kräver istället nedskärningar i SL-trafiken på över en miljard. Det går inte att tacka nej till intäkter och samtidigt sätta sprätt på pengarna. Det går inte heller att skära ned 300 miljoner kronor utan att det märks i trafiken. Hoppas att både väljare och media genomskådar detta.

Fakta om (s)-nedskärningar på SL

År 2007 2008 2009
Landstingsbidrag -150 +450 +320
Förändrad SL-taxa -350 -560 -380
Nej till avskrivning SJ -239 -239 -239
SUMMA -739 -349 -299
TOTALT PÅ TRE ÅR -1387
(miljoner kr)

söndag, november 02, 2008

Det blir bara bättre och bättre när vänsterröran skall blida en allians, så grälar de som småungar i ett sandlådekrig. Det senaste bidraget kom idag när Ung vänsters ordförande basunerar ut på Expressens Debattsida: Om inte Sahlin ändrar kurs blir det ingen vänsterregering.

Hon fortsätter : "Vänsterpartiet har alltid tagit stort ansvar för att ena oppositionen. Men vi får inte bli dumlojala, ministerposter har inget egenvärde."

Jag kan bara konstatera att det kan ändra sig snabbt i politiken. Ena dagen på toppen andra dagen på botten Mona. Det kommer bli två tuffa år till valet 2010.



läs hela debattartikeln här: http://www.expressen.se/debatt/1.1354704/ingen-vansterregering-utan-oss-mona-sahlin

lördag, november 01, 2008

TREVLIG HELG




Den i svensk politik som snart säkert ser spöken på ljusan dag är väl dagsisfröken som leder oppositionen Mona S. Det kan inte vara lätt att se hur klavertrappet med bildandet av allians mellan mp och s där hon lämnade v utanför, resulterat i totalt kaos i det egna partiet och i opinionen.

Jag kan bara konstatera att hennes sätt att tala till vuxna människor som vore vi barn på ett dagis inger inte förtroende i ett läget med en total finanskris. Då söker medborgarna istället ett verkligt ledarskap, som det som Reinfeldt och Borg står för. Detta syns inte minst i mätningen i veckan där s stört dök med sex procentenheter. Medans moderata siffrorna ökade med 4,5.

DN:s ledare igår beskrev det såhär: Fnurra på tråden
Väljarna gillar inte Mona Sahlins partnerskap med miljöpartiet. På annat sätt är det svårt att tolka att socialdemokraterna tappar dryga 6 procentenheter i Synovates oktobermätning.

Läs hela ledaren: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=846110