söndag, september 28, 2008

Vilken underbar söndag på landet, nu är hösten här! Trots det så var det soligare och varmare än många helger i augusti och början av september!


lördag, september 27, 2008




Denna vecka har det varit halvidskampanj för hela slanten. Det har varit lyckat, vi har delat ut massor av broschyrer till Stockholmarna. På bilderna ser Du mig och gänget på söder som delade ut över 3000 broschyrer en tidig morgon iveckan.

fredag, september 26, 2008

En pionjär

Mina tankar har i dagarna varit hos Jan-Olof Morfeldt som hastigt gick bort på måndagskvällen. Våra vägar korsades som hastigast vid olika tillfällen och i olika rollen och jag kommer att minnas honom som en stor man men också tänka på de tillfällen som aldrig blev av. Han ingick i det nationella råd som jag leder och som har till uppgift att samordna arbetet mot hiv aids och andra smittsamma sjukdomar. Hans energi, som bidrog till att Venhälsan och Psykhälsan startades hade behövts både idag och under många år framöver. När jag övertog uppdraget som ordförande i nationella rådet så talade jag om att min uppgift var att ge plats åt alla goda krafter. Jan-Olof Morfeldt var en sådan kraft. Kampen mot HIV och aids och det folkbildningsarbete och det engagemang som han på ett lysande sätt bidrog med var ovärderligt. Hedra gärna hans minne genom att stödja Noaks Ark och det arbete som de bedriver.

torsdag, september 25, 2008

Halvtidskampanj i Skarpnäck




Halvtidskampanj i Skarpnäck

Idag var jag ute på kampanj med moderaterna i Skarpnäck. Först var i Hammarbyhöjden, sedan i Kärrtorp och sist i Bagarmossen. Det var en mycket lyckad kväll. Duktiga moderata kampanjare och en intresserad allmänhet. Tack till Sonny, Rebuar, Christoffer, Jenny, Håkan och Claes.




onsdag, september 24, 2008

Beslut om biljettkontrollen idag

Idag fattade SL beslut om att se över biljett- och trafikkontrollen i SL:s organisation. Hur kan den kan få bättre förutsättningar och därmed bli ännu bättre än idag. I och med att rapporterna om fusk ökar känns det angeläget att se över vad vi i styrelsen kan göra för att effektivisera verksamheten. Jag har alltid hävdat att SL bör satsa mer på trafikuppgifterna. Jag tror att det är helt rätt att upphandla denna tjänst så att personalen kommer närmare verksamhet och beslut.

I det längre perspektivet är detta bara en återgång till det som rådde tidigare. Det var socialdemokraterna som körde över oss moderater i december 2005 då man beslutade att ta över biljettkontrollen från entreprenörerna Veolia och Citypendeln. Sedan dess har verksamheten blivit dyrare samtidigt som vi inte har kunnat kontrollera fler, snarare har det blivit färre som nu kontrolleras.

Här har vi naturligtvis ett ansvar för att hitta en bättre lösning. Vi bör lägga mer tid och pengar på trafiksidan och mindre på onödig administration. Om vi hittar en bra form för detta är jag övertygad att både personal, SL och alla kollektivtrafikresenärer kommer att tjäna på detta förslag. Det handlar inte om repression, snarare om att vara ute mer bland resenärer och ge ökad service och trygghet.

tisdag, september 23, 2008

Igår presenterade alliansregeringen en ansvarsfull budget som sänker skatten, samtidigt som vi satsar på viktiga utvecklingsområden. Vi rustar nu upp många av samhällets institutioner utan att för den skull belasta skattebetalarna med med onödig administration och ökade skatter. Nu är det upp till socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet att visa var de har sina alternativ. För mig är det alldeles uppenbart att den röda tråden hos socialdemokraterna är skattechocker och mer bidragspolitik. Det Sverige behöver är inte mer av socialdemokraternas stopp- svek eller skattehöjarpolitik utan en långsiktig satsning på ökad välfärd genom ökad tillväxt. Det gäller i våra kommuner, det gäller i våra landsting och det gäller även i Sveriges riksdag och regering.

Arlanda - Letter of intent

Idag träffades vi, SL, LFV Arlanda, SJ, Länsstyrelsen, UL och andra, för att skriva under på våra gemensamma satsningar för en bättre tillgänglighet till Arlanda. I samma anda gjorde jag även ett radioinslag som sändes på Radio Stockholm.

Självfallet behöver Arlanda, som är en del av vårt nationella och regionala trafiknav, bättre kommunikationer och vi kan tillsammans lösa en hel del av de knutar som finns idag.

Lyssna gärna och kom med synpunkter.

I övrigt är det SL:s styrelsemöte i dagarna och även lite kampanj såklart. Vi kanske ses ute på gator och torg.

måndag, september 22, 2008

Spårtrafiken alltmer punktlig

SL har tillsammans med Banverket och SJ genomfört en rad samordnade åtgärder för att minska förseningarna i Stockholm och Mälardalen. De minskade förseningarna har resulterat i förbättrad punktlighet, något som är positivt för alla resenärer i kollektivtrafiken.

Tack vare ett konsekvent och ihärdigt arbete har vi kraftigt förbättrat punktligheten. Det visar att våra rekordstora satsningar på kollektivtrafiken nu börjar ge resultat. En stor del av framgången handlar också om att samordna SL:s, Banverket och SJ:s olika kompetenser. På Centralstationen kan du från och med idag fram till på torsdag träffa representanter för SL, Banverket och SJ som berättar om Kraftsamlingen och vilka åtgärder som är på gång och vilka som slutförts.

Fakta om hur minskade förseningar även påverkat SL:s punktlighet
(% avgångar i rätt tid, första halvåret resp. år)
Trafikslag 2006 2007 2008
Pendeltåg 79,2 83,0 88,0 (+5,0)
Kampanj idag

Vilket härligt gäng. Vi var ca tio moderater idag som möttes på Medborgarplatsen för att kampanja och sprida ordet om vad vi hittills har gjort i stadshuset och landstingshuset. Vi delade ut tusentals flygblad och stämningen var god. Hela denna vecka är inplanerad för aktiviteter och samtal på gator och torg. De oväntade kommentarerna är de som värmer mest, gamla vänner eller grannar som ger beröm eller tips. Mer av detta.

söndag, september 21, 2008


Förstärkning av rättsväsendet


Igår skrev statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask om regeringens förstärkningar av rättsväsendet på Göteborgs-Postens debattsida.
Här följer ett utdrag ur artikeln:Våldet förändrar Sverige. Det utmanar vår trygghet och beskär vår frihet. Ett tydligt vallöfte från Allians för Sverige i valet 2006 var därför att återupprätta rättssamhället och öka tryggheten. För många är konsekvenserna av att leva med våld och brott en tragisk vardag. För andra räcker oron för vad som kan hända till en känsla av otrygghet.


I den kommande budgetpropositionen kommer alliansregeringen att föreslå ytterligare medel om sammanlagt 785 miljoner kronor 2009 till bland annat Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar och Kriminalvården. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna med en procentenhet kommer dessutom för rättsväsendets myndigheter innebära minskade utgifter om cirka 150 miljoner kronor. Målet om 20~000 poliser ligger fast och i budgetpropositionen för 2010 kommer vi att redovisa vilka ytterligare resurstillskott och åtgärder som krävs för att vårt mål om ett tryggare Sverige ska nås. Därtill pågår det ett arbete med att se över effektiviteten inom hela det svenska rättsväsendet. Det ska vara slutfört under 2009.


Vår upprustning av rättskedjan är en angelägen frihetsreform. En frihetsreform som kommer de mest utsatta i vårt samhälle till störst del. I ett tryggt samhälle gäller svensk lag lika för alla i hela Sverige. Regeringens politik är framtidsinriktad och syftar till att lösa de problem som människor upplever i sin vardag. Ett välfungerande rättsväsende utgör kärnan i såväl en fungerande demokrati som ett framgångsrikt välfärdssamhälle,avslutar de artikeln.


Läs hela på denna länk:http://www.moderat.se/artikel.aspx?webbid=1&menyid=1&artikelid=33685


Det är bra jobbat av regeringen ännu ett område där det syns att alliansen står för en politik på ensklida människor sida.

lördag, september 20, 2008

Länsrätten godkände avknoppningar

Ibland segrar förnuftet, det gjorde det i alla fall när länsrätten prövade landstingets beslut att avknoppa tre vårdcentraler från den centrala förvaltningen. Länsrätten godkände att landstingets beslut att avknoppa verksamheterna var riktigt. Jag hade blivit förvånad över motsatsen, men socialdemokraternas överklagan satte käppar i hjulet för en mer konkurrenskraftig vårdorganisation. Det var irriterande nog.

Domen innebär att avknoppningar kan användas när arbetet med att säkra mångfalden fortsätter. Vinnare är personalen och framförallt patienterna som få tillgång till en vässad organisation. Både de avknoppade verksamheterna och de som kvarstår i landstingets regi utvecklas och får en tydligare roll. Nu måste detta arbete gå vidare, innan socialdemokraterna sätter fler käppar i vårdhjulet. Vår uppgift är klar, köerna måste kortas och mångfalden och valfriheten öka både för personalen och patienternas skull.

Idag drog vi moderater i Stockholm igång höstkampanjen eller vår halvtidskampanj.

200 moderata medlemmar var ute i södra Stockholm och delade ut vårt material. Bilderna är från Bagarmossen där vår minister från Stockholm Beatrice Ask var med och kampanjade!







torsdag, september 18, 2008

De starka kvinnornas år

Nu ser Israels populära utrikesminister Tzipi Livni att ta över efter Olmert. Det kan bli resultatet efter nattens valresultat. Många säger att hon är Israels mäktigaste kvinna efter Golda Meir. Jag tror att Israel med henne vid rodret kan nå flera steg längre mot en hållbar och varaktig fred och tryggad säkerhet. Det är nog inte bara min, utan hela världens förhoppning om att det någon gång skall bli så.

Kanske blir det om ett par år ett fredsmöte i Jerusalem med Sarah Palin och Tzipi Livni. Frågan är vem palestinierna skickar till mötet. Kanske är Mahmoud Abbas där som Palestinas representant, det vore ett värdigt slut och en bra början på ett självständigt och fredligt Palestina.

Läs även blogkommentaren på: Al Hamatzav

onsdag, september 17, 2008

Färdtjänstens kundtjänst mer öppen

Igår var det riksdagens högtidliga öppnande (mer om detta i annan bloggartikel senare). Samtidigt hade färdtjänstnämnden sitt septembermöte och även där avhandlades viktiga saker. Kanske till och med mer konkreta och vardagsnära frågor än både högtidstal och annat.

Färdtjänsten är ingen lillebror till SL utan en mycket välbehövlig och efterfrågad service för alla som inte kan åka med den ordinarie kollektivtrafiken. Färdtjänsten och kollektivtrafiken ökar tillsammans tillgängligheten för stockholmarna. Vi har stort utbyte av varandras kompetenser. Sedan färdtjänsten samlokaliserades med SL har kontakterna och samverkan till och med ökat, med gott resultat.

Igår fattade nämnden beslut om att förlänga kundtjänstens öppettider på vardagar och även starta med helgöppet för att snabba på ärendehanteringen. Det var ett bra beslut som innebär kortare handläggning för många. Fler reformer väntar och självklart följer jag utveckling på området.

Färdtjänsten har idag 88% nöjda resenärer, vilket måste ses som en bra siffra i kollektivtrafiksammanhang, men samtidigt låg i ett service- och resenärsperspektiv. Men med socialdemokratiska nedskärningar i minnet (både på antalet tilldelade resor och sveket med nedläggningen av rullstolstaxin) så är det faktiskt riktigt bra. Gratulerar till dessa siffror. Vi är dock aldrig bättre än våra mest skeptiska kunder och Anna Starbrink, ordförande (fp) och Carl Grufman (m), vice ordförande, har två roliga och tuffa år kvar tills vi har genomfört våra viktigaste reformer för att öka valfriheten och tillgängligheten inom färdtjänsten.

måndag, september 15, 2008

Klamydiatesta dig idag!

Idag är det klamydiadagen ibland annat Stockholms läns landsting.
Klamydiainfektioner saknar vanligen symptom. Man kan bära på en aktiv infektion i ett år eller mer innan den läker ut. Under den tiden kan flera andra personer smittas. Klamydia är mycket smittsamt. Ju längre man bär på infektionen desto mer sannolikt är det att den kan leda till komplikationer senare i livet. Därför är det viktigt att testningen blir lättillänglig. Inte minst gäller det testning för unga män, som inte är lika vana att uppsöka ungdomsmottagningar som tjejerna är. Idag är det betydligt fler tjejer som testar sig. Det betyder att det går omkring en hel del unga män och sprider smitta, dock är det mycket positivt att allt fler män använder sig testkit, som beställs via internet. Denna fråga belyses av Svenska Dagbladet
http://www.svd.se/nyheter/artikel_1719495.svd. Vi behöver hitta nya arbetsformer för att öka klamydiatestningen i denna grupp, om internettestning visar sig vara en, så är det bra. Klamydiainfektionen finns framför allt i åldrarna 15-30 år d v s bland unga vuxna. En god sexuell hälsa är viktigt för det fortsatta livet. Alla unga som är sexuellt aktiva bör testa sig när man haft samlag utan kondom med en ny partner. Det är lättare än vanligt att testa sig under klamydiadagarna. Testa dig idag!
Här är vår nya halvtidsrapport om kollektivtrafiken

För någon dag sedan skrev jag om vår halvtidsrapport om kollektivtrafiken. Härmed läggs den även upp på bloggen. Halvtidsrapporten: En trygg, miljövänlig och miljövänlig kollektivtrafik i Stockholm

Sedan dess har siffrorna förbättrats något, men siffror i sig är inte det som vi tittar oss blinda på. Siffrorna är verktyg och ska naturligtvis analyseras och värderas. Vi har mycket kvar att göra och det är det som är rapportens huvudbudskap. Stockholm behöver en bättre infrastruktur. Nu har vi två år kvar av mandatperioden, en hel del handlar om att genomföra det vi gick till val på men det handlar nu minst lika mycket om att fundera på nästa steg. Vad vill vi med infrastrukturen i stort, vad blir nästa steg i Stockholms utbyggnad och tillväxt. Det blir morgondagens stora utmaning.

söndag, september 14, 2008

Mer kollektivtrafik leder till färre bilar!

Dn har gjort en mätning bland Stockholmarna. Tre av fyra anser att bättre kollektivtrafik är bästa metoden att minska biltrafiken. Läs hela artikeln : http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=828004

Det är redan nu så att SL tar marknadsandelar från biltrafiken. Jag tror att våra satsningar på punktlighet och trygghet ger resultat.

En satsning som skall möjliggöra för allt fler att åka kollektiv är utbyggnaden av tvärspårvägen från till Solna och Kista. Renoveringen av våra lokalbanor. Saltsjöbanan skall knytas samman med tvärbanan från Hammarbysjöstad. Vidare satsar vi på tvärbana City från Hornsberg till Värtan via Centarlen och Norrmalmstorg.

Tabell från mätningen i DN: http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/0/jsp/clickImageRender.jsp?imageNo=0&major=1&minor=828004

lördag, september 13, 2008

Högt betyg till SL från resenärerna!
Idag rapporterar Dn om
SL:s nya kundnöjdhetsmätning. SL har aldrig varit så populärt som nu. 75% av resenärerna var nöjda med kollektivtrafiken i augusti.

Detta är rekord.

Läs mera i Dn Lördag.

Det finns all anledning fira alla de duktiga medarbetare inom SL och hos entreprenörerna som gjort detta möjligt.

Det långsiktiga arbete vi från alliansens sida genomfört i SL-styrelse, med punktgihet och trygghet i centrum har gett ett bra resultat

fredag, september 12, 2008

En trygg, pålitlig och miljövänlig kollektivtrafik

Idag släpper Alliansen i Stockholms läns landsting sin halvtidsrapport om kollektivtrafiken i Stockholm. Vi är stolta över det som åstadkommits på två år men arbetet kommer att gå vidare med oförminskad styrka under de kommande två åren. Stockholm behöver en trygg, pålitlig och miljövänlig kollektivtrafik. Mycket i rapporten pekar på positiva tendenser och trender vad gäller punktlighet och trygghet. Det är bra.

Med en sådan rapport i ryggen är det svårt att inte satsa framåt. Om bara en ytterligare resenär känner sig tryggare i t-banan eller kommer fram oftare i tid så har vi gjort en insats. Att allt fler upplever att kollektivtrafiken är ett reellt alternativ till bilen är naturligtvis uppmuntrande.

Jag är stolt över medarbetarna både i SL:s ledning och våra entreprenörer var ledning och personal varje dag gör ett bra jobb för att få Stockholms blodomlopp att fungera. Självklart är det många faktorer som gör att vi nu ser denna positiva utveckling. Det är många pusselbitar som faller på plats, många som ser lösningar och samverkar. Kort sagt har vi bestämt oss för att dels prioritera några få men viktiga saker men också vara stolta över det vi faktiskt åstadkommer.

Rapporten lägger jag upp här på bloggen under dagen, så kan alla som vill läsa och tycka till.

torsdag, september 11, 2008

Välkommen satsning på kollektivtrafik

Idag har regeringen presenterat delar av sitt förslag av infrastrukturproposition som kommer att läggas fram i riksdagen i höst. De presenterade förslagen innehåller flera viktiga närtidssatsningar på infrastruktur och bättre kollektivtrafik.

Regeringen har höga ambitioner och det är välkommet att dessa satsningar nu blir verklighet. Tidigare beslut om satsningar på Citybanan och de nu föreslagna pengarna till E18 och Södertörnsleden är särskilt viktiga för stockholmsregionen. En god infrastruktur är ett viktigt verktyg för att komma tillrätta med miljö- och klimatproblemen.

När Sveriges och Stockholms tillväxt ökar, så växer samtidigt vårt behov av en väl fungerande infrastruktur. Vi vill därför tillsammans med regeringen skapa bra förutsättningar för att fler ska kunna åka kollektivt. Regeringen har nu börjat uppfylla det vi kommit överens om i den så kallade Cederschiöldsöverenskommelsen. Jag utgår samtidigt ifrån att det kommer fler förslag i propositionen som syftar till att utveckla nästa generations kollektivtrafik.

Du kan se mer i SvD artikel : http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1709629.svd
SL:s resenärer skall kunna känna sig trygga i kollektivtrafiken.

SL satsar därför 94 miljoner på bättre kameraövervakning inom kollektivtrafiken. Genom en bättre övervakning av fordon och stationer kan SL hjälpa polisen förebygga många brott. Antalet kameror uppgår nu till ca 18000 övervakningskameror.

SL vill att såväl personal som resenärer ska känna sig trygga i kollektivtrafiken. Bättre kameraövervakning är ett effektivt sätt att hjälpa vår personal att minska antalet ouppklarade brott. Satsningen visar att vi kan och vill hjälpa till med att stoppa vandalism och skadegörelse.

Tillsammans med andra aktörer kan satsningarna på kameraövervakning och en mer öppen dialog med barn och ungdomar göra stor skillnad.

tisdag, september 09, 2008

Moderat framgång i opinionsmätning

Självklart är det tacksamt att läsa DN idag. Moderaterna ökar med ca 4,5 procent till hela 36,8 procent sedan senaste mätningen. Därmed är vi tillbaka på väljarunderlaget vid valet 2008. Ska vi vara nöjda med detta? Jag tror inte det. Snarare handlar det nu om att växla förtroendet mot leverens av fler vallöften. Moderaterna i Stockholm har fört en konsekvent politik för ökad valfrihet och låga skatter. Skattesänkningarna har nu börjat ge effekt. Det logiska vore därför att fortsätta med att leverera moderat politik.

Politik handlar till sist inte bara om opinionssiffror, även om detta är nog så viktigt för pariets självkänsla. Det handlar framför allt om att tro på en vision, att leda och argumentera. Det är viktigt när man är i opposition men ännu viktigare när man sitter i regeringsställning. Därför tror jag att vi ska fortsätta att reformera, fortsätta utveckla och fortsätta att sänka skatten.
SIKA:s rapport

SIKA släppte idag rapporten "Infrastrukturplanering för ökad transportpolitisk måluppfyllelse i storstäder" och jag har kommenterat den på följande sätt:

"För att lösa trafikproblemen i våra storstäder och samtidigt närma oss de transportpolitiska målen är en ökad andel kollektivtrafikresande oerhört viktig. Vi vill därför se ökade satsningar på både vägnät, spårtrafik, förbifarter och drift och underhåll till järnvägar. Infrastrukturplaneringen måste präglas av en helhetssyn. Vi måste ligga i framkant när det gäller nya effektiva transportlösningar och samtidigt hitta en bra balans i svensk kollektivtrafik mellan satsningarna på väg- och spårtrafik."

Jag hoppas att signalen är tydlig nog. Infrastruktur är, precis som SIKA skriver, otroligt viktigt för hela samhället. Jag tycker dock att de missar några poänger i sin analys och glömmer att det måste finnas en helhetssyn mellan vägar och spår. En satsning på exempelvis Förbifart Stockholm gagnar inte bara bilismen utan avlastar hela kollektivtrafiksystemet vid toppar och när vägfilerna för bussarna totalt sett blir fler. Sedan instämmer jag i mycket av det som sägs i den offentliga debatten. Infrastrukturen är eftersatt och alla investeringar är viktiga, speciellt i ett läge där Stockholm växer och tillväxten är så pass beroende av ett fungerande transportnät.
Gustav Andersson (c) deltar i fullmäktigedebatten idag och gör det med en lysande retorik och en hetta som inte är helt vanlig i fullmäktigesalen. Tack för de värmande orden om kollektivtrafiken. Lars Dahlbergs följande inlägg tedde sig både lamt och oinspirerat. Kanske blir det mer engagerat i vårddebatt där jag hoppas på fler nya bud om hur socialdemokraterna ställer sig till valfrihet i vården.

måndag, september 08, 2008

Socialdemokraterna backar om vårdval

Jag såg till min stora förvåning att socialdemokraterna nu har börjat tala vårdvalsmodeller och valfrihet. Visserligen på deras villkor, men ändå. Kanske finns det lite ryggrad och insikt i det röda partiet trots allt. Samtidigt som vi utvecklar vårdvalets utformning för att bättre passa Stockholm och krav på flexibilitet och valfrihet så hakar oppositionen på med en individbaserad modell som tidigare använts mycket i nordamerika. Det är onekligen spännande tider vi lever i.
Topptjänstemän mot byråkrati

I ett ovanligt starkt debattinlägg i lördagens DI föreslår fem tunga tjänstemän i Stockholm åtta åtgärder för att minska byråkratin och skapa bättre förutsättningar för en positiv utveckling i Stockholm. Det går inte annat än att hålla med om att mycket av detta är sunt förnuft som genast borde omsättas i praktiken. Det är inte misslyckade förslag i sig som leder till dåliga resultat utan möjligheter som aldrig tas, debatter som aldrig får luft. Hellre spänna bågen...

Jag tycker att förslagen är enkla att ta till sig. I andra länder är det vanligt att man samordnar på ett bättre sätt och undviker långa överklaganden vid infrastrukturprojekt. Å andra sidan har Sverige en styrka i sin strategiska planering och vår tradition av att noggrannt förbereda förutsättningarna för våra insatser. Det är dock bra att debatten förs. Infrastrukturfrågorna behöver tas i ett samlat grepp och lyftas fram som ett positivt redskap för att nå ökad tillväxt och utveckling. Då måste verktygslådan vara både välordnad och lätt att använda. Lite byråkrati ger mer vägar och spår för samma pengar. Läs mer på DI.se

söndag, september 07, 2008


Ännu en helg med mycket regn, 30 mm i mätare på landet idag söndag. Klippte gräset trots att det var väldigt blött.


Den 10 år gamla agaven från Marocko är ståtlig där den står i det sörmländska höstrusket.

fredag, september 05, 2008

Britta Svensson Expressens krönikör tillhör också skaran av oss som fallit pladask för fenomentet Sarah Palin. Jag tycker hennes krönika på ett bra sätt beskriver de känslor som hon driver fram. Detta val i USA kan bli hur spännande som helst.

Britta Svensson:
Jag älskar henne!
Jag erkänner. Jag är oansvarig, sensationsälskande och kan misstänkas för att ha ett högerspöke i garderoben. Kort sagt; jag älskar Sarah Palin.

Läs hela krönikan:

http://www.expressen.se/kronikorer/brittasvensson/1.1289345/britta-svensson-jag-alskar-henne

torsdag, september 04, 2008

Go Palin

Härmed ansluter jag mig till dom som tycker att Sarah Palin gör det amerikanska presidentvalet ännu mer intressant och värt att följa. Det må vara hänt att jag inte delar hennes politiska värderingar i många delar. Men det gör jag inte heller med Obama, Bush, eller McCain. Det är nära på omöjligt att översätta den amerikanska politiken till en svensk kontext. Den som är för Obama behöver inte vara för dödstraff eller att flytta krigsinsatserna från Irak till Afganistan. Den som är republikan behöver inte vara för Pro-life eller mot homosexuella äktenskap. Tack och lov! Sarah Palin är en frihandelsvän med empati och en stark känsla för rättvisa och "a non-spending government". Det räcker rätt långt för styrfart och för att utmana Obama/Biden. McCain visar med detta val att republikanerna inte är ett gammalt gubb-parti. Bravo för allt detta.

Men det som också är intressant med Palin är att hon får demokraternas tal om förändring att blekna. Kvar av demokraternas politik finns bara mer av skattehöjningar och mer centralreglering i ett land där möjligheterna gör skillnaden. Självklart finns det många som lever under mycket povra förhållanden, men det faktum att människor flyr till USA och inte till Kuba, talar mycket för vilket system som fungerar bäst i längden. Den vägen, via centralism och Big-Government, borde vara stängd efter murens fall och kommunismens nergång. Men retoriken som talar om förändring och kulturskifte kan också öppna för en mer vänsterbetonad ideologi. Trion Obama, Obama, Biden måste visa korten. Och det snart...

Palin bidrar inte bara med färg, hon bidrar med kompetens och ett mod som skulle få vilken socialdemokratisk minister som helst under de senaste trettio åren att se ut som en väggmålning. Palin är detta valets stora intressanta kort. Inte Obama, inte Hillary, frågan är om valet inte redan nu har hettat till och fått en ny ledarduo i McCain och Palin. Frågan är vad som händer härnäst? Mer på SvD.se idag.
Att tänka stort

Dagens bästa inlägg i debatten om stadsbyggnadsfrågor och infrastruktur hittar ni på SvD synpunkt. Opinionsbildarna Gardebring från nätverket Yimby och Jan Wiklund har skrivit engagerat och tänkvärt om Stockholms utbyggnad söder om tullarna. Riv gränserna är budskapet. Bygg innerstadsmiljöer i ytterstaden snarare än förortsmiljöer á la ABC. Jag tror många håller med om detta. Stadsbyggnadsrådet Söderlunds stora eftermäle handlar om just detta, att bygga staden stadslik. Gardebring och Wiklund tar detta ett steg längre och uppmanar oss förtroendevalda att låta arkitekter och planerare ta ett större grepp än att lyfta upp enskilda områden, i detta fall Årstafältet. Läs gärna och tyck till, Stockholms utbyggnad och framtida stadsmiljö påverkar oss alla.

tisdag, september 02, 2008

Smygpremiär för SL Access

Igår var det premiär för SL Access, SL:s nya digitala biljettsystem. Först ut i biljettsortimentet är säsongskortet som finns att köpa via SL:s hemsida, sl.se. Kortet läses av vid de blå boxarna i bussarna och vid läsare i tunnelbane- och pendeltågsspärrarna.

Det känns mycket spännande faktiskt. Från och med idag fungerar systemet i skarpt läge. Det vi utlovade förra året håller vi nu genom denna lansering. Vi kommer från och med nu att se en stegvis utbyggnad av systemet, både vad gäller biljettsortimentet och funktioner. Vi var på efterkälken, men känns det som vi i och med lanseringen har kommit ikapp.

Säsongskortet är gult, litet och smidigt. Jag har åkt runt med det en del och testat. Det fungerar bra. Några få bussar är kvar att uppgradera men det sker i skrivande stund. Framöver kommer det att bli en intensiv tid med att informera och utbilda all personal hos SL:s entreprenörer, biljettautomater skall monteras och SL Access skall marknadsföras.

Läs mer idag om SL Access i bland annat SvD. Eller på DN Stockholm.

måndag, september 01, 2008

Klamydiatest på internet

Klamydiatest på nätet har visat sig vara mycket framgångsrikt. Hittills har 30 000 tester genomförts på detta sätt. Flera landsting erbjuder klamydiatest på nätet, vars resultat senare avläses på dator.
Det är bra att det finns fler sätt att testa sig numera, så att människor som kanske vården normalt sätt inte når nu blir nådda.

www.klamydia.se