måndag, juni 30, 2008

Jag har utsetts till expert i en statlig utredning om kollektivtrafikens lagstiftning.

Generaldirektören för Rikstrafiken, Ulf Lundin, har utsetts till utredare. Utredningens första del presenteras i april 2009.


Utredningen ska ge förslag till en ny modern lagstiftning för den lokala och regionala kollektivtrafiken som motsvarar dagens samhällskrav samt gör kollektivtrafiken mer attraktiv. Resenärens behov och entreprenörernas roll är två viktiga utgångspunkter för arbetet som ska resultera i en mer flexibel lagstiftning.

Jag kan konstatera att dagens resenärer har ökade krav på effektiva resor till utökade arbetsmarknads­regioner och utbildning. Detta kräver att kollektivtrafikens organisatörer får bra förutsättningar för att kunna erbjuda bästa möjliga kollektivtrafik.

I branschen har vi satt ett mål om att fördubbla kollektivtrafiken. För att nå målet måste branschen och regeringen arbeta aktivt tillsammans och tänka nytt, därför är det extra angeläget att få vara delaktig i denna utredning. Kollektivtrafiken är också ett viktigt verktyg tillväxt och för att minska transportsektorns klimatpåverkan.
Lesbiska åker fortfarande till Danmark för inseminering

Idag var min företrädare på posten som ordförande i Öppna moderater, Anita Hillerström-Vagli, på radio och pratade om lesbiskas situation i förhållande till assisterad befruktning i svenska landsting. Anita har helt rätt när hon säger att det oacceptabelt att åtskillnad görs mellan heterosexuella och lesbiska par. Lesbiska par måste betala för assisterad befruktning i vissa landsting medan heterosexuella får det gratis. Det är inte acceptabelt att åtskillnad görs mellan par med olika sexualitet. Dessutom är väntetiden för assisterad befruktning i vissa landsting årslång, medan den i andra endast är några månader, detta är heller inte försvarbart. Allt detta tillsammans gör att antalet svenska lesbiska par som åker till Danmark för inseminering stadigt växer, trots att assisterad befruktning för lesbiska har varit tillåtet i Sverige sedan 2005.


Demonstrationer mot prideparader i östeuropeiska länder

I helgen har det varit Pride på olika platser i Tjeckien och Bulgarien. Det gick oerhört våldsamt till. Högerextremister har slängt alltifrån brandbomber till ägg på pridedeltagarna. Detta är hemskt och kan inte tolereras. Människor måste kunna få leva ifred oavsett läggning. Vi ska inte heller glömma att det inte var många år sedan prideparaden i Stockholm blev attackerad av högerextremister.

söndag, juni 29, 2008


Nu blir det andra bullar på landet, min systerdotter Anna och hennes kompis Clara har kommit från USA. Två fröknar som vet vad de vill och vad som gäller.Roligt att ses igen.

fredag, juni 27, 2008

2000 poliser vid Jerusalems Pride

Idag läste jag i tidningen att Pride i Jerusalem behövde sätta in 2000 poliser för att skydda deltagarnas säkerhet. Det låter som en alldeles extraordinär prekär situation att ha 2000 poliser vid en pridefestival, men i Jerusalem och på många andra platser i världen ses Pride inte med så blida ögon som i Stockholm. Det är viktigt att tänka på att vi trots att vi har kommit långt här på hemmaplan och inte glömma andra hbt-personers situation i andra länder och inte minst tänka på att vindarna kan vända, att det vi har uppnått idag måste vi arbeta dagligen för att bevara.

PS. Tack Alexandra för nyhetstipset!

torsdag, juni 26, 2008

Röda Korset slår i en ny rapport fast att HIV/Aids-epidemin bör klassas som en katastrof. FN definierar katastrof som en ”allvarlig störning av hur ett samhälle fungerar - en störning som orsakar omfattande mänskliga och materiella skador samt skador på miljön som överskrider samhällets förmåga att hantera situationen med enbart egna resurser”.

Förra året dog 2 miljoner människor till följd av HIV/Aids i världen och 7000 nya smittas varje dag. Den HIV/Aids-situation som vi har i Sverige framstår onekligen som modest när man jämför med hur situationen ser ut globalt.

Och det är viktigt att inse att HIV/Aids är ett globalt problem. Vi kan minska smittan radikalt i Sverige om rätt insatser vidtas men det övergripande målet måste ändå vara att utrota den på ett globalt plan genom att bland annat finna ett fungerande vaccin.

Att Röda Korset nu väljer att kalla den globala HIV/Aids-situationen för katastrof hoppas jag skall leda till att frågan får mer uppmärksamhet. Det i sin tur kan leda till ett större ekonomiskt och medialt fokus på situationen och kanske kan utvecklingen snart vändas.
Frankrike öppnar för surrogatmödraskap

Det är ett steg i rätt riktning att Frankrike nu kan komma att tillåta surrogatmödraskap. Surrogatmödraskap är något jag arbetar för i min roll som ordförande i Öppna moderater moderaternas, hbt-nätverk. Jag anser att nästa föräldrapolitiska steg bör vara att avskaffa förbudet mot surrogatmödraskap vilket skulle ge män, och de kvinnor som av medicinska skäl inte kan vara gravida, möjlighet att bli biologisk förälder samt dessutom undanröjer de juridiska problem som idag uppstår i Sverige när barn har tillkommit utomland genom surrogatmamma.

Idag har många par, som skaffat barn genom surrogatmamma utomlands hamnat i ett juridiskt ingenmansland när de sedan kommit hem med barnet till Sverige. Svenska staten bör förekomma den utveckling som idag redan sker på surrogatmödraskapsområdet och öppna för nya sätt till reproduktion, som dessutom kan skapa trygghet för alla parter.

onsdag, juni 25, 2008

Semestertips

Sex museer i Stockholm har initierat en oerhört intressant utställning om hbt-historia. Utställningen som heter ”§ 1” tar sin utgångspunkt i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter i dess första paragraf, i vilken det står att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De deltagande muséerna är Armémuseum, Etnografiska museet, Historiska museet, Nobelmuseet, Sjöhistoriska och Tekniska museet.

Särskilt Armémuseum ser jag fram emot att besöka. Där ska en utställning om machoideal, homopanik och friskförklaring av homosexuella visas. Jag tycker att det är viktigt att reflektera över den problematik som machoideal kan skapa för bögar i allmänhet samtidigt som det i synnerhet är viktigt att belysa bögars situation i yrken som har väldigt manliga förtecken.
Flera tidiningar (DN, City) skriver idag om Världshälsoorganisationens nysläppta rapport Inequalities in young people’s heath. Rapporten jämför hälsa och beteende hos svenska barn i åldrarna 11-15 år med jämngamla barn i 41 andra industriländer.

Det framkommer att 32 procent av alla svenska flickor och 25 procent av alla svenska pojkar har sexdebuterat vid 15 års ålder. Det låter som en rimlig siffra men vad som däremot är mycket oroväckande är att Sverige är det land i studien där 15-åringarna är sämst på att skydda sig med kondom vid samlag. Endast 65 procent svarade ja på frågan om de använt kondom senaste gången de hade sex.

Detta är definitivt dåliga nyheter. De kristna läkarna – som jag skrev om igår – menade att medvetenheten om vilket bra skydd kondomer är, är hög hos svenska ungdomar. Denna studie visar i alla fall att den inte är tillräckligt hög. För att öka kondomanvändningen krävs bättre kunskaper och en mer öppen dialog kring sex och samlevnad.

tisdag, juni 24, 2008

Söndagens debattartikel i Dagens Nyheter väckte en del frågetecken hos mig. Ett antal läkare och barnmorskor varnar för övertro på kondomer och menar att man istället bör verka för att människor skall ha färre sexpartners – en förändrad sexualmoral helt enkelt.

Imorse fortsatte debatten i P1-morgon. Läkaren Annika Landgren, som undertecknat artikeln, fortsatte att argumentera för att ökad kondomanvändning inte räcker för att hejda ökningen av HIV och klamydia.

Jag tycker att argumentationen förefaller något märklig. Sannolikt har hon rätt – skulle människor sluta ha sex skulle inte några könssjukdomar spridas. Skulle människor sluta köra bil skulle vi inte heller ha några trafikolyckor. Det innebär inte att det är genomförbart eller ens önskvärt. Vad jag menar är att det inte går att utesluta all form av risktagande.

Kondomen är ett oerhört effektivt preventivmedel. Om kondomanvändningen i tillfälliga sexuella relationer ökar kommer det att få effekten att könssjukdomarna minskar. Men när man pratar med ungdomar måste man kunna relatera till den verklighet som de lever i. Det är inte samhällets uppgift att fördöma människors preferenser när det gäller antalet sexualpartners. Vårt arbete mot smittspridning måste präglas av öppenhet snarare än moralpanik.

Jag kan inte heller låta bli att reagera över att Annika Landgren och flera av de andra medicinarna som undertecknat DN-artikeln tillhör föreningen Kristna läkare och medicinare. Det är nog inte osannolikt att tro att deras åsikter i denna fråga påverkas av deras livsåskådning i övrigt.

RFSU:s Åsa Regnér deltog också i radiodebatten. Hon menade att vi måste bemöta unga i den verklighet där de befinner sig och att sexualundervisningen i skolan måste förbättras. Jag håller med henne. Samhällets uppgift är att sprida information och att stärka ungdomar i att kunna göra egna informerade val, inte att tala om hur många sexpartners som är lämpligt att ha.
Sköna sommarsiffror

I senaste SKOP-undersökningen tappar nu SD som annars legat på toppnoteringar i andra mätningar. Jag hoppas att de fortsätter att tappa, men för det krävs naturligtvis att alla goda krafter jobbar på i diskussionen om det öppna och fria samhället. Nu ligger Sverigedemokraterna återigen under 2006 års valresultat.

oppositionen backar 0,4 procent medan alliansen stiger 0,6 procentenheter. Det mest glädjande är att moderaterna ökat 1,4 procentenheter sedan april-siffrorna.
Yttrandefrihet och religionsfrihet - två sidor av samma mynt

Efter att ha följt med i debatten om Ecce Homo-utställningen i Örnsköldsvik, är det lätt att reagera instinktivt och fördöma den ena eller andra sidan. Men om myntet har två sidor, så har diskussionen om religions- och yttrandefriheten ännu fler sidor. Diskussion är alltid bättre än att utesluta och fördöma. Jag beklagar därför att känslorna leder till avhopp och avståndstagande. Vi borde alla ta en sommardag och fundera hur vi ska bygga ett samhälle på gemensam grund där alla kan känna sig inkluderade. Kristna, ateister, hetero- eller homosexuella.

För mig är rätten att fritt få yttra sig central, oavsett om det gäller en konstnärs rätt att fritt få skapa, ställa ut eller om det gäller att kritisera utställningen i fråga. Utan rätten att fritt få yttra sig skulle de som vill stänga utställningen Ecce Homo av religiösa skäl inte ha möjlighet yttra denna kritik. De borde rimligtvis ställa sig bakom den rättigheten och Ecce Homos rätt att få ställa ut, eftersom yttrandefrihet och religionsfrihet är två sidor av samma mynt. Att man sedan inte gillar de åsikter den andra framför är en helt annan sak, jag har själv en klar uppfattning om vad jag tycker om Ecce Homo, men yttrandefriheten i sig är en större fråga och som sådan värd att kämpa för.

måndag, juni 23, 2008

Affären med MUF:s ordförande och avlyssningslagen växer läs mera på denna länk:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1398243.svd
Muf-ordförande hotar hoppa av kan man läsa i ett meddelande från TT pga riksdagens beslut om signalspaningslagen. Det är bara att konstatera att beslutet i riksdagen i förra veckan piskat upp heta känslor. Det finns all anledning att kämpa med all kraft mot terorismen.Inte minst med moderna lagar och medtoder, men jag kan konstatera att ledningen för nya moderaterna inte klarat av att förklara på ett bra sätt varför denna lag är rätt och bra för samhället och för stora skaror av medborgare.
Ett tips till partiledningen, använd semestern till attöva på att förklara bättre varför vår politik är bra eller?

TT skriver vidare:

Ordföranden i moderaternas ungdomsförbund Niklas Wykman hotar i sin blogg med att lämna partiet om det inte ändrar sin position när det gäller den nya signalspaningslagen.

"Jag kan inte vara medlem i ett parti som företräder idén att avlyssna alla svenskars mejl och telefonsamtal", skriver han.

Till Politikerbloggen säger Wykman att det nu är dags att korrigera felsteget som gjordes när riksdagen i förra veckan godkände den nya lagen. Men på Politikerbloggens fråga om han lämnar partiet ifall det inte blir korrigeringar blir svaret:

"Man ger sig ju inte in i en diskussion med utgångsläget att man ska förlora."

Från TT

söndag, juni 22, 2008

I början av maj blommade aprikosträdet mot väggen på landet nu har frukterna blivt så här stora!


Nu var midsommar avklarat. Det är söndag en typiskt svensk sommardag. Vi vill ju inte att det skall vara växlande monlighet utan ordenligt med sol. Inte 15 grader mitt på dagen och 9 grader på natten. Nej det skall vara varma soliga dagar och härligt ljumna kvällar. Det kommer för imorgon börjar min semester "riktigt"

fredag, juni 20, 2008


Nu är det Midsommarafton! I eftermiddags tog vi upp den egenodlade potatisen. Våra närmsta grannar kom med snapsen sedan blev det en trevlig kväll med sill, färskpotatis, västerbotten och nubbe. Svensk Midsommar helt enkelt. Nu börjar två veckors semester skönt, roligt och avkopplande hoppas bara det blir varma kvällar också, nu är det bara 12 grader strax innan midnatt.

onsdag, juni 18, 2008


Dagens åktur

Avgång Norrmalmstorg 15.00. Färden gick smidigt mot Djurgården. "Alla" var där, åtminstone från Alliansen och en hel del känt trafikfolk. I vimlet syntes bland annat Thomas Lange och Björn Sylvén, kända spårvagnsprofiler och många fler. Sten Nordin passade på att använda vagnens högtalarsystem och presenterade då vår gemensamma överenskommelse om Djurgårdslinjens modernisering och förlängning. Bra tillfälle för detta, och om några år kan vi göra samma övning men betydligt längre.

Visst var det en lyckad övning, även om växlarna behöver moderniseras vid ett kommande ansiktslyft. Som det är nu får man växla manuellt direkt i spåret. Spårvagnen har fått en rejäl renässans, folk stod och filmade och tog kort längs vägen. Även om det var fyrtio år sedan spårbagnarna försvann så har stockholmarna inte glömt.
Ny studie tar död på myten att sexuell läggning är något inlärt

Data från en ny studie av en svensk forskare vid namn Ivanka Savic, vid Stockholm Brain Institute vid Karolinska institutet tar död på myten att sexuell läggning är något inlärt. Ivanka Savic har kommit fram till att det finns skillnader mellan heterosexuellas och homosexuellas hjärnor. Homosexuellas hjärnor påminner om det motsatta könets hjärnor. Detta är den bästa studien på området hittills. Mycket intressant läsning och manar till en del nya frågor om biologi och sociala konstruktioner.
Årets Gästvagn

Idag klockan tre så inviger jag och finansborgarrådet Sten Nordin årets spårvagn som är inlånad från Norrköping. Den har redan kört några provturer men idag så blir det lite högtidligheter. Förhoppningsvis får vi tillfälle att prata framtid och stockholmarna får chansen att njuta av att se en modern spårvagn i stadsmiljö.

Välkommen till Norrmalmstorg om ni har vägarna förbi!


Mingel med Öppna moderater och C-gay. Här tillsammans med finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd. Hon har för övrigt börja blogga.
Hökar och duvor

Igår blev det äntligen äktenskap för homosexuella legaliserat i Kalifornien. Det är kanske sant det som man säger ibland, att endast en riktig hök kan leverera mjuka paket. Vilken republikan skulle ha kunnat lägga fram detta förslag utom Arnold Schwarzenegger?

Vilken annan republikan än McCain kan bedriva kriget mot terrorismen och samtidigt avsluta kriget i Irak på en ansvarsfullt och på ett för irakierna fredligt sätt? Obama? Jag är tveksam.

tisdag, juni 17, 2008

Andelen nöjda SL-resenärer ökar igen

Idag presenterades SL:s senaste kundnöjdhetsmätning. Andelen nöjda kunder i SL:s undersökningar ligger nu på 71 procent. Motsvarande siffra för våren 2006, då socialdemokraterna styrde, var 61 procent. Även jämfört med förra årets siffor är det en tydlig uppgång.

Detta i kombination med att fler och fler reser med SL tyder på att våra satsningar på en miljövänlig kollektivtrafik uppskattas.

Extra glädjande är naturligtvis att nöjdheten med pendeltågstrafiken har ökat med hela 33 procent. Inom området lokalbanor så uppnår vi det bästa resultatet sedan mätningarna startade.

Det finns naturligtvis områden där vi kan bli bättre. Jag tycker fortfarande att målet på 75 procent nöjda kunder är ett bra mål, men visst kan vi detta mål höjas. Varför nöja oss med 75 procent nöjda resenärer?

Ett område som jag månar extra mycket om utöver tidhållningen är att öka tryggheten. Även här ser vi visserligen en tydlig förbättring på väg. Andelen kvinnor som känner sig trygga i SL-trafiken har ökat till 48 procent under våren 2008. Detta skall jämföras med socialdemokraternas bottenlåga 36 procent våren 2006. Men här kan vi göra mer. Dagens mätningar är en delseger och en halvtidsrapport för SL, men självfallet återstår mycket att ta itu med.

måndag, juni 16, 2008

Här kan Du se hur ett utbyggt spårvagnssytem kan se ut, i detta fall i Istanbul. Vagnarna är av samma typ som vi kör på tvärbanan. Vi var några representanter från landstingets Regionplane- och trafiknämnd som var där och deltog i en konferens om utbyggnaden av spårvagnssystem i Europa och övriga världen.De har också en linje där man kör äldre fordon i stadens centrala delar.

Jag är övertygad om att vi i Stockholm kommer att ansluta oss till den långa rad av städer som just nu bygger sårvägar runt om i världen. På SL;s styrelse imorgon tar vi ytterligare ett antal beslut som blir viktiga steg i den utvecklingen för Stockholms del.





torsdag, juni 12, 2008

Regeringen förbättrar sexualundervisningen

Idag presenterar Jan Björklund och Nyamko Sabuni den största satsningen någonsin på jämställdhet i skolan. 110 miljoner skall tillföras bland annat för att stärka lärares kunskaper om traditionella könsroller.

Satsningen innebär också att sex- och samlevnadsundervisningen skall stärkas upp. Målen skall bli tydligare och de lärare som berörs skall erbjudas mer utbildning i ämnet.

Detta är mycket glädjande. Bättre sex- och samlevnadsundervisning är en av de absolut viktigaste insatserna som kan göras i arbetet med att minska smittspridningen av sexuellt överförbara sjukdomar. Därför är jag väldigt glad att regeringen visar stor handlingskraft frågan.

tisdag, juni 10, 2008

Bra ansats

Andreas Carlgren är en klok minister. Han har en god ansats när det gäller miljö och tågtrafik. Det han säger idag i SvD är dessutom helt korrekt, vill vi nå miljömålen måste tågtrafiken och kollektivtrafiken prioriteras. Man behöver dock inte vara fullt så alarmerande i sina analyser som till exempel miljöpartiet. Jag är optimistisk vad gäller regeringens satsningar på vår infrastruktur.

Självfallet finns idag stora miljöproblem och Sveriges och Europas miljöproblem måste lösas av flera skäl, men hellre rätt än fort och fel. Även utan miljöproblemen vore satsningar på modern kollektivtrafik en smart idé. Vi måste också vara tydliga med att miljömål och tillväxtmål går hand i hand. Utan tillväxt och ny teknik kommer miljön att må sämre. Omvänt kan vi med ny teknik visa vägen i Europa och vara något av ett föregångsland. Här kommer kollektiv- och tågtrafiken in. Lägg därtill en bra infrastruktur som avlastar privattrafiken och låter människor spara tid och bensin. Läs Andreas Carlgrens artikel idag och kommentera gärna.
Landstingsfullmäktige

Idag fattar landstinget beslut om att förskottera 100 miljoner till Banverket för att kunna bygga dubbelspåret mellan Södertälje Hamn och Södertälje Centrum. Det gör att vi kan utnyttja den nya depån maximalt och att störningsriskerna minskar.

Ett annat beslut är att godkänna den sk Stockholmsöverenskommelsen - ett avtal mellan SL och Stockholms stad som löser mer än 40 år gamla surdegar om vem ska ansvara för vad i stads- och stationsmiljöerna.

Konkret så innebär det att SL får möjligheten att bygga nya moderna depåer på mark som vi får från staden. SL får ansvaret för gångtunnlar, rulltrappor, hissar och andra utrymmen i stationsmiljöerna, och även intäkterna från reklam i förekommande fall. Detta innebär ett klargörande och helt nya utvecklingsmöjligheter.
ABC-kortet presenterades

På en pressträff lanserade Fredrik Ahlstedt och jag ABC-kortet, en benämning på de fyra varianter av gränsöverskridande månadskort med ganska stora rabatter som kommer att införas från och med oktober 2008.

Jag tycker att idén är bra. Länsgränserna är inget som folk bryr sig om när jobbet ligger på ena sidan och bostaden på andra. Det som gäller är att det ska fungera. Det här är ett första steg. Självfallet behövs andra steg som underlättar taxesamordning och samarbete mellan trafikhuvudmännen. Åsa Torstensson har aviserat en utredning som skall titta på hur kollektivtrafiken kan förbättras på denna punkt. Hennes upplägg presenterades på DN Debatt i torsdags. Jag skall noga följa detta arbete.

Läs gärna dagens City och i DN om ABC-kortet.

söndag, juni 08, 2008

Stockholm och Uppsala inför ABC-kort

Imorgon kommer jag och Fredrik Ahlstedt som är ordförande i Upplands lokaltrafik att presentera ett nytt samarbete mellan SL och UL, som förbättrar och underlättar för resenärerna.

Upplands Lokaltrafik och SL får allt fler resenärer. Varje dag pendlar 18.000 personer från Uppsala till Stockholm. 4.000 pendlar från Stockholm till Uppsala.
Idag har det varit årets varmaste dag på landet + 30 grader. En mycket het och torr vind från väster bidrog till detta värmerekord. Det blev mest att vara i skuggan och förbereda allt som skall vara iordning inför semestern som startar vid midsommar.

Det är inte så långt från landet i Björkvik till Norrköping där vänsterpartiet haft kongress i helgen. Värmen har nog bidragit till politisk härdsmälta där. Det finns inte mycket av politisk realism i deras beslut. Bevarandet av kravet på sextimmars arbetsdag. samtidigt var det andra ombud som hyllade "demokratin" på Kuba. Nog har värmen gått vänsterns kongressdeltagare åt huvudet allt.

Grattis till sosseledare Mona som vill regera tillsammans med dessa galenpannor om hon (v) och (mp)vinner nästa val. Bäst är ju att de aldrig får chansen.

fredag, juni 06, 2008


Idag har vi firat nationaldagen genom att hissa flaggan på landet. Solen strålade och värmen var på topp, nästan + 30 grader. Det blev årets första bad i sjön, i ett vatten som hade en temperatur på 21 grader, skönt!

Grattis och lycka till Thèrés!

Igår kväll var jag och min son Victor och uppvaktade Thèrés Tideberg som tog studenten. Thèrés är dotter till Victors gudfar Nils-Henrik. Det blev en sen kväll med trevlig samvaro med goda vänner.

torsdag, juni 05, 2008



Stor dag för Stockholm - Överenskommelse om ny spårvagnslinje

Igår presenterade Sten Nordin och jag stadens och landstingets planer för den nya spårvagnslinjen i Stockholms innerstad - Tvärbana City. I tidningarna idag påpekas det att jag såg nöjd ut på pressträffen och det kan jag bara instämma i.

För mig är detta en historisk överenskommelse. Det blir den första linjen på över fyrtio år med moderna spårvagnar. Stig Dingertz bröt mark när det gällde tvärbanans utbyggnad och nu kommer nästa steg. Spårvagnen är på väg tillbaka i Stockholm.

måndag, juni 02, 2008


Kungaparet åker pendeltåg

I förra veckan hedrade kungaparet Upplands-Bro med ett besök. Det blev ett minnesvärt besök, både för mig personligen och för alla andra som deltog i resan. Jag fick under besöket tillfälle att berätta om SL för kungaparet och en mindre grupp följeslagare. Det blev en bra information och jag fick intrycket att kungaparet var både intresserade och pålästa om dagens kollektivtrafik.

Bäst var ändå att vi hann med att visa kungaparet våra nya vagnar och pröva SL Access. Det fungerade alldeles utmärkt. Självklart hade kungaparet även löst vanliga biljetter. Besöket rapporterades av Aftonbladet i fredags och idag av Metro.
Mälardalsrådet får ny ordförande

Undertecknad blev i torsdags vald till ny ordförande i Mälardalsrådet efter att Mikael Söderlund lämnat posten efter två år vid rodret. Det känns hedrande och viktigt att få förtroendet att leda det frivilliga samarbetet som rådet innebär.

Mälardalsrådet har på senare år fått en central ställning som både opinionsbildare och remissinstans. Vårt arbete i olika stråkgrupper, där politiker från olika väderstreck och partier har samlats har varit mycket lyckad och lett fram till en helt ny sits för Stockholm/Mälarregionen. Varumärket är stärkt med bibehållen värdighet.

Nu fortsätter arbetet med att hitta nya samarbetsformer och korskopplingar för det innovativa arbete som redan pågår. Det finns mycket att lära av varandra. Det är en styrka att kunna hitta nya lösningar i olikheterna. Jag är optimist och övertygad att Stockholm och Mälarregionen har framtiden framför sig.