tisdag, januari 29, 2008

Enhälligt krav i styrelsen

SL:s styrelse har i dag sammanträtt och informerats om utvecklingen i projektet för det nya biljettsystemet, SL Access. VD har sedan december i uppdrag att finna lösningar och förhandla med alternativa leverantörer. Detta arbete är nu inne i slutfasen. Tidigare tester har visat brister i systemets mjukvara. Nya tester kommer nu att genomföras i februari. Styrelsen var enig i att godkänna VD:s åtgärder och det fortsatta arbetet.

Vi är både besvikna och irriterade över leverantörens återkommande förseningar. SL diskuterar nu tillsammans med leverantören ERG att finna nya samarbetspartner för att få ett fungerande system på plats. Den 19 februari är slutdatum. Antingen finns en lösning på plats den dagen eller så häver vi avtalet och kastar ut ERG.

Projektet håller i dagsläget budget med god marginal. Den hårdvara som levererats, t ex kortläsare i spärrar och bussar samt försäljningsutrustning, är godkänd av SL.

SL har inte kastat några pengar i sjön, men förseningar är irriterande i sig.
Fryshuset och Lugna Gatan får ansvar för SLs trygghetsvärdar

Idag beslutar SLs styrelse om att öka satsningen på trygghetsvärdar i SL-trafiken med 20 procent. Fryshuset får tillsammans med Lugna Gatan vann upphandlingen och får ansvaret för trygghetsvärdarna. Förutom fler trygghetsvärdar satsar SL stort på fler trygghetskameror och att få fler tunnelbanepoliser.

Jag tycker att det är glädjande att Fryshuset och Lugna Gatan vill hjälpa till att öka tryggheten inom SL-trafiken. Regeringens satsning på fler poliser börjar också ge resultat. På två år har antalet tunnelbanepoliser mer än fördubblats från 16 till 34 poliser. Vi jobbar nu vidare för att ökningen ska fortsätta. Dagens beslut är ett steg i rätt riktning.
Ungdomar ger SL råd

I år kommer SL:s arbete med barn och ungdomar att utvecklas. Vi har tidigare genomfört ungdomsråd om SL Access, utvärdering av ungdomsbiljetter, trafikinformation och tester av kartor. Det har visat sig vara ett bra sätt att lära oss mer om hur barn och ungdomar ser på SL. Barn och ungdomar är viktiga resenärer som vi ska lyssna särskilt till. De reser oftare med SL och är framtiden. En stor utmaning är att behålla så många som möjligt som resenärer när de blir äldre.

Trygghetsfrågor och bemötande är frågor som ligger högt upp på dagordningen för kommande ungdomsråd. Vi behövs alla i den dialogen. Det handlar om möten och diskussioner men också deltagande på andra sätt. Här gäller det att möta ungdomar på ett tidigt stadium för att få en dialog om SL:s arbete.

söndag, januari 27, 2008

En skön och vilsam helg på landet!

Denna helg blev en skön och vilsam vistelse på landet, nu åkte julen ut.
Vi eldade i öppna spisen, gick långa promenader. Vi har också röjt bort sly ner mot sjön. Skönt att solen visade sig och den börjar kännas riktigt varm.

Amerikansk politiks isdrottning Hillary Clinton hade inte en chans mot Barack Obama i South Carolina. Det bästa som skulle kunna hända republikanerna är att Hillary blir demokraternas kandidat. Hon skulle inte ha en chans att bli USAs president. Obama skulle säkert bli en betydligt hårdare nöt att knäcka.

Nu väntar spännande tisdagar först i Florida sedan den 5 februari när halva USA har primärval samtidigt. Då får vi se vem som går segrande ur ryssaren för såväl demokrater som republikaner Det kanske blir Obama mot Giuliani till slut. Skulle vara en intressant kamp bevittna i november.

torsdag, januari 24, 2008

Lars Dahlberg och SL Access

Lars Dahlberg recenserar nu i media det avtal som hans eget parti har förhandlat fram. Oseriöst och beklagligt om detta skulle få till följd att det skadar SL. Socialdemokraterna vill naturligtvis inte skylta med att det är deras eget avtal som har lett fram till att vi först nu kan sätta press på ERG.

Som flera media har rapporterat avbröt Sydney samarbetet med ERG efter deras misslyckande med att leverera ett fungerande system. Den frågan är aktuell även här, klarar ERG av att leverera eller ska vi ta in andra leverentörer? Vi har gett VD i uppdrag att slutföra förhandlingarna. Tyvärr ger oss socialdemokraternas avtal inte möjligheten att gå vidare förrän i mitten på februari.

onsdag, januari 23, 2008

Höga miljökrav sporrar

Idag presenterades EU:s mål för minskning av koldioxidutsläppen. 20 procent av utsläppen ska minskas utifrån 1990 års nivåer. Hittills har vi nått en minskning på drygt nio procent så fram till 2020 så har vi en bit kvar.

Omöjligt? Nej, inte alls. Behöver minskningen straffas fram genom höjda skatter som några rapporter har antytt? Inte nödvändigtvis, snarare gäller det att använda de system som finns och som ger en mer miljövänlig transportsektor. Vi behöver också bli bättre på att använda miljövänlig teknik. Utsläppsrätter är genomgående bra, men morötter fungerar generellt bättre än riktade nationella skatter.

SvD beskriver idag hur kvotfördelningen ser ut.

tisdag, januari 22, 2008

Anna Lind hedras

Igår fattade vi beslut i kommunfullmäktige i Stockholm att hedra förra utrikesministern Anna Lind. Det blir nu så att att platsen bredvid Studentskrapan, fd Skatteskrapan, kommer att ställas om till en vacker plats för att hedra hennes minne. Platsen kommer också att bära hennes namn. Det blir en fin gest som också blir en påminnelse om demokrati och det öppna ordets betydelse.
Allvarligt och oacceptabelt

Fick rapport i morse av min pressekreterare att en färdtjänstchaufför har begått ett övertramp, milt sagt. Det rörde sig om en tjej och hennes mamma som blivit illa bemött under en resa. Nu är en utredning om händelsen tillsatt och vi får väl se vad den ger, men det är allvarligt när våra kunder och resenärer inte tas om hand om på ett professionellt sätt. Bemötande och god service är a och o inom färdtjänstverksamheten. Tack och lov har vi en väldigt bra kår av chaufförer och vi har haft en bra utbildning om bemötande tidigare.

Vi får se vad som har klickat denna gång. Jag hoppas att flickan och hennes mamma kommer att få en bra förklaring och en ursäkt av förvaltningen och att händelsen utreds på ett korrekt sätt.

måndag, januari 21, 2008

SvD kommenterar Sifo-siffror

I Svenska Dagbladet kan man idag läsa att svenskarna är bland de mest toleranta i Europa tillsammans med Holland när det gäller hur vi ser på lika rättigheter för homosexuella. Det är positivt och det ställer också kravet på en folkomröstning, likt den som Sacredéus krävde i förra veckan, i ett annat ljus..

Nu tycker jag att det är svårt att argumentera för en folkomröstning när det handlar om lika rättigheter och diksriminering. Men Sifo-siffrorna visar att kd inte längre kan använda det som ett argument för att förhala debatten.

torsdag, januari 17, 2008

Avtal om Citybanan klart

- Glasvägg mellan tåg och plattform.
- Omfattande miljö- och ventilationsanläggningar för stationerna.
- Stor satsning på cykelparkeringar.
- Öppnare stationslösningar och bättre ljudmiljö.
- Förberedande arbeten för framtida tunnelbana till Nya Karolinska.

Det är de stora nyheterna i det tilläggsavtal som Stockholm Läns Landsting, Stockholms Stad och Banverket kommit överens om. Det nya avtalet kompletterar det genomförandeavtal om Citybanan som parterna tecknade för ett och ett halvt år sedan.

Åtgärderna som nu avtalats ingår i den bedömda totalkostnaden för Citybanan på cirka 16 miljarder kronor. Landstingets och Stockholms stads del av finansieringen av Citybanans nya pendeltågsstationer blir cirka 4,4 miljarder kronor. Stockholms stads andel uppgår till 975 Mkr och Landstingets till 3 385 Mkr.

Citybanan - den sex kilometer långa tunneln mellan pendeltågsstationen Stockholms södra och Tomteboda skall vara klar för trafik 2017. Då invigs också de två nya stationerna Odenplan och City.

Glasväggar vid plattformarna

Det är första gången i Sverige som det, för så här trafikerade stationer, kommer att byggas glasväggar med dörrar vid plattformskanterna. Tåget styrs till ett givet stoppläge och säkerhetsdörrarna öppnas i höjd med tågdörrarna när tåget stannat vid stationen.

Stationerna får nu en utformning som möter framtidens krav på en god och trygg miljö för SL:s resenärer. Våra resenärer väljer ett miljövänligt alternativ och ska känna sig trygga på stationerna. Med Citybanan kommer vi att både kunna utöka pendeltågstrafiken och förbättra punktligheten betydligt.

Arbetet med ett bygga Citybanan inleddes redan i våras när regeringen gav klartecken till att genomföra projektet. Järnvägsplanen har varit utställd och synpunkterna har sammanställts och bearbetats. Projektering och produktionsplanering pågår. Förberedelser med byggande av arbetstunnlar har startat både vid Norra Stationsgatan och Torsgatan. Spåromläggningar pågår i Tomteboda. De stora anläggningsarbetena beräknas starta hösten 2008.
Tilläggsavtal klart för Citybanan

Idag presenterar Stockholms läns landsting, Stockholms stad och Banverket presenterar innehållet i det tilläggsavtal som slutits avseende Citybanan.

Närvarar gör stadsbyggnads- och trafikborgarrådet Mikael Söderlund (m), trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (m) och Banverkets projektchef Kjell-Åke Averstad.

Mer information om innehållet i tilläggsavtalet kommer jag att lägga upp här på bloggen efter pressträffens slut.


För övriga upplysningar:

Håkan Filipsson
Pressansvarig (m) Stockholms läns landsting, 070-737 41 90

Helena Widegren
Pressekreterare Finansroteln Stockholms stad, 076-12 29 878

Björn Halldén
tf informationschef Banverket, 070-744 34 22

onsdag, januari 16, 2008

Ökad tilldelning av resor och enklare regler

Igår beslutade färdtjänstnämnden om en utökning av antalet resor,
från 140 till 180 resor per år. Samtidigt kommer resorna att tillföras automatiskt, allt beroende på hur mycket man åker med färdtjänst.

Andra beslut som fattades var att tillföra medel till rullstolstaxi, en utvidgning av närtrafiken och ökad kontroll av handläggningstiderna. Handläggningstiderna är idag i genomsnitt 7-8 dagar men alltför många ärenden tar längre tid. Här har vi ett uppdrag att slutföra.

Gårdagens möte var också det första mötet med nya vice ordföranden Carl Grufman (m). Han ingår numera i den moderata gruppen tillsammans med Kristina Almqvist, Conny Boltenstål, Staffan Anderberg, Eva Klingström och Bogdan Godymirski. En bra grupp med ett viktigt uppdrag. Bra jobbat!

tisdag, januari 15, 2008

Tack Per

En bra artikel i Aftonbladet, läs gärna den även om den inte handlar om infrastruktur eller trafik. Den är balanserad och innehåller många kloka synpunkter, bland annat slår den fast att varje samfund var och en för sig själva bör få avgöra om de vill viga homosexuella eller inte. Samtidigt visar den vägen för en könsneautral äktenskapslagstiftning. Det är bra. Tack Per för en bra artikel.

måndag, januari 14, 2008

Starka kvinnor

Hörde på Ekot att Nina Ekelund och Carina Liljesand, som båda sitter i kd:s partistyrelse, nu går emot partilinjen och kräver att homosexuella ska få ingå äktenskap. Det är starkt gjort att följa sin övertygelse och framförallt befriande att se att det finns en öppen och bra debatt även inom kd i denna fråga.

lördag, januari 12, 2008

Rätt strategi mot nya miljöhot

Folkpartiet skall ha en eloge för att de med rätt tajming nu lägger fram en smart och enkel miljöpolitisk inriktning. Fyra nya kärnkraftverk och en upprustning av gammal teknik. Att som socialdemokraterna vilja skärna ner på antalet reaktorer är ju närmast en tillväxtfientlig politik.

Det handlar framförallt om att inte stänga några vägar. Öka forskningen kring eldrift och ny teknik, tänk globalt och utnyttja svenskt säkerhetstänkande i nyproduktion, våga satsa på nya miljövänliga transporter. Folkpartiet öppnar dörren för en ny seriös diskussion om vårt framtida behov av energi, utan att ge avkall på vare sig en god infrastruktur eller hög tillväxt. Moderaterna bör delta i den debatten.

torsdag, januari 10, 2008

Chris Heister lämnar för nytt uppdrag

Finanslandstingsrådet Chris Heister har idag av regeringen utsetts till landshövding i Västerbottens län. Chris tillträder befattningen den 1 mars 2008.

Det är bara att gratulera Chris Heister som lämnar Stockholms läns landsting med flaggan i topp. Chris Heister har som finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting skapat en god ekonomi i balans. Det har skapat förutsättningar för stora satsningar på både sjukvård och trafik.

Hon kommer helt säkert att fortsätta med sina nya uppgifter på ett helt utmärkt sätt.

Grattis Chris!

onsdag, januari 09, 2008

Nu har Svenskt Kvalitetsindex publicerat nya siffror

SKI är ett analysföretag som tittar på kunders förväntningar och upplevd kvalitet vad gäller olika varor och tjänster. Årets genomgång av transporter visar att kundnöjdheten har sjunkit för SAS i år, men att SJ har ökat i popularitet.

Det visar att svensk spårtrafik står sig bra i förhållande till andra transportsätt.
Trist besked för lesbiskt par

Hovrätten i övre Norrland har nu konstaterat att Umeå kommun inte har diskriminerat det lesbiska par som ansökt om att få adoptera. Grunden var att en kristdemokrat reserverat sig när de två kvinnorna ansökte, varpå ärendet avgjordes till deras nackdel. Diskriminering tyckte många, medan politikerna ansåg att subjektiva uppfattningar grundade på ens politiska värderingar var helt enligt lagen.

Nu har alltså Hovrätten i Umeå avgjort det hela för den här gången. Helt klart är att vi kommer att få se fler och fler ansökningar framöver, blir det då upp till var man bor om man ska få bli förälder eller inte?
Kort från media

Läste helt kort på dn.se att Yvonne Ruwaida (mp) har nominerats till årets "Bängkäpp" av Situation Stockholm. Motiveringen var att hon i början av 2006 hade utlovat att skänka hälften av sin lön till välgörande ändamål - något som Situation Stockholm betvivlar verkligen skedde under året. Vi får se om hon vinner.

Under tiden följer vi Grammisgalan!
Tydliga besked om infrastruktur välkomnas

Idag publicerade finansminister Anders Borg och infrastrukturminister Åsa Torstenssons en debattartikel i DN, där regeringen understryker infrastrukturens betydelse för att fler människor kommer i arbete och fler företag växer fram.

Det är en välkommet och tydligt besked att regeringen nu har lagt fast en tidplan för när de viktigaste satsningarna de kommande åren kan presenteras. Efter socialdemokraternas misslyckande i infrastrukturfrågor behövs stora insatser och investeringar både på väg- och järnvägssidan.

Vi behöver en realistisk och långsiktig planering för infrastrukturen i Sverige, annars riskerar vi att halka efter i tillväxtligan.

Självfallet behöver alla förslag som presenteras vara realistiska, genomförbara och framräknade med rimliga antaganden. Vi behöver samtidigt utveckla miljösmarta och säkra transporter. Kollektivtrafiken i Stockholm är en del av vårt nationella transportnät och har redan idag en stark kapacitet. Tydliga besked om kommande satsningar från regeringens håll ger oss helt enkelt bättre förutsättningar för att utveckla Stockholms läns infrastruktur.

tisdag, januari 08, 2008

Surt sa räven II

Läste i socialdemokraternas tidning en nyhetsrubrik som innehöll lite illa dolt förtret. "SL har haft tumme med vintern" Jag citerar: "Såhär långt har SL klarat den första snön med godkänt betyg. Räddaren i nöden var troligen att många stockholmare befann sig på helgledighet. De berömda klämdagarna har varit osedvanligt många denna jul och nyår.

Sedan kommer det underförstådda, det som socialdemokraterna sätter sitt politiska hopp till: Jag citerar återigen: "Den här veckan jobbar dock de flesta, så låt oss hoppas att SL-flytet håller i sig, även om ny snö kommer."

Jag vet inte vem som har skrivit denna text, eftersom den är osignerad. Men har socialdemokraterna ingen bättre trafikpolitik än att hoppas att SL kör fast på grund av snö så har jag bara en sak att säga; Skärp er eller surt sa räven.

Själv vill jag snarast uttrycka ett tack till SL:s personal som hållit trafiken igång och konstaterar att den nya snöröjarmaskin med dess välutbildade team har vunnit sin första seger över vädrets makter. Bra jobbat!

söndag, januari 06, 2008

Grattis Leif!

2007 har varit ett framgångsrikt år för det moderata kommunalrådet Leif Gripestam i Täby. I Dn idag kan Du läsa om det framgångsrika arbete som gjorts för att ytterligare se till att medborgarna i Täby kan få större frihet att välja när de skall få kommunal service.

I år sänker Täby skatten mest i landet - med 40 öre.Det är ännu ett exempel på hur Leif på ett lyckat sätt drivit Täbys framgångsrika politik vidare.

Bra jobbat Leif!

I en kommentar till kritik från oppositionen i Täby säger Leif:

-Det går inte snabbt! Privatiseringen har pågått i 15 år i Täby. Däremot går det ännu långsammare i andra kommuner.

Ja vi andra moderata politiker i Stockholms stad och län får se upp så vi inte kommer långt efter Täby. Det är bara att ta nya tag 2008.

Till folkpartiet kan jag bara säga skärp er eller det är surt sa räven .....

Läs mera i Dn idag: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=730247

torsdag, januari 03, 2008

Lugn i tunnelbanan - snökaos på vägarna

Idag är det omvända världen jämfört med hur det såg ut för en vecka sedan. Då var det en stor debatt om raketer, många ville till och med förbjuda användningen av riktigt stora raketer eller införa någon sorts säkerhetsklassning. Tack till alla som varit ute och jobbat under dessa helger. Låt oss nu föra diskussionen vidare.

Idag är vardagen åter. Med "lugnet" kom också snön. Det betyder också helt andra problem för kollektivtrafiken. Idag är vägarna hala och bussarna kan få problem i den täta trafiken. Planera resandet och ha tålamod i trafiken. Läs mer om störningarna här på DN och på SL:s egen hemsida.
En tillbakablick

Det är inte alltid lätt att summera ett år, men 2007 var ett bra år för kollektivtrafiken. Jobbet bjöd på en rejäl rivstart, många positiva minnen och en och annan besvikelse.

Till det positiva hör att vi har kunnat satsa rekordstort på SL. Nu är ungefär sju av tio nöjda med kollektivtrafiken. Förhoppningsvis löper samarbetet med SJ och Banverket på under 2008 med samma goda anda. Vi behöver bli bättre på punktligheten. Där är vårt fokus orubbat.

Till besvikelserna hör att socialdemokraterna inte velat ställa upp för stockholmarna och skapa en bred överenskommelse om infrastrukturen. Det var också en besvikelse att se prov på kraftiga överdrifter från (s)-sidan om kommande höjningar av taxorna. Där gick vi segrande ur striden men förtroendet för politikerna generellt naggas i kanten om man drar på alltför mycket. Kanske vore lite mer raka rör att önska inför 2008.
Årets mesta politiska följetong

Idag startar som bekant den amerikanska valrörelsen på allvar. För alla som är intresserade av politik blir det naturligtvis intressant att följa de två stora partiernas framfart. Iowa hinner denna gång före New Hampshire när det gäller att hålla primärval. Dags för kandidaterna att bekänna färg och för oss att få några första svar på frågan om vilken väg demokraterna kommer att välja - Gammal Clintonism eller en mer modernt stylad Obama. Ledaren i SvD ger en kul jämförelse om vad detta betyder för USA.

Vad kommer då att hända i Iowa? Förmodligen för tidigt att dra några långtgående slutsatser. För republikanerna kommer Iowa att vara den första öppningen i en hel rad av schackdrag, ingen av kandidaterna kommer att ge sig eller förklara sig vinnare på grund av den första bataljen. Möjligen kan ett bakslag för Huckabee få honom att fundera över kamapnjstrategin längre fram. Det lär inte bli enklare för den kristna högern att vinna mark i de större staterna eller i östra USA. New Hampshire får ge fler svar. Intressant är att se vilka dragplåster som kandidaterna har plockat fram. Oprah Winfrey backar upp Obama, Hillary stöds av maken Bill och Huckabee har dammat av Chuck Norris.

Det riktigt stora provet lär dock äga rum den 5 februari, då supertisdagen infaller med en hel serie primärval under en och samma dag. Läs även Dick Erixons blogg på detta tema.

onsdag, januari 02, 2008

Ett tidigt nyårslöfte?

Jag läste i mellandagarna en notis om att Peking utlovat Hongkong-borna att de snart ska få välja sina egna företrädare i demokratiska val - Senast 2017(!). Tro't den som vill. Är det kanske ett tecken på upptinade former i hela den nya ledningen i Kina eller bara ett nyårslöfte inför OS i år!? Detta är hursomhelst ett steg i rätt riktning.

tisdag, januari 01, 2008

Stockholmare – så blir ditt 2008

I Dn idag kan vi läsa vad som hånder 2008 pga beslut som vi Sytockholms politiker fattat. Den är en lista på många bra reformer.Läs mer här:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=729273

På vår moderata hemsida för Stockholms stad och län kan Du läsa om genomförda vallöften.

Listan är lång detta borde ju ge ett bra betyg när väljarna skall uttal sig. Så ser inte verkligheten ut. Det är dags för oss allianspolitiker och oss moderater att börja berätta vad vi gjort. Idag tror jag bara regeringens affärer fäst sig på väljarnas näthinna. så de ser inte all den goda politiken som nu genomförs.

http://www.moderaterna.net/valloften.asp