måndag, juli 30, 2007





Idag på förmiddagen lämnade fartygen i Tall Ships Races Stadsgårdskajen. Störrst var Ryssen Sedov, men det fartyg med besättning som vann alla åskådares hjärtan var den mexikanska briggen Cuauthémoc.
Det blev uppvisning i smidighet i att röra sig upp i masterna, musik och sång. Mexikansk charm golvade rysk stelhet. Tack för denna gång och välkommen åter till alla skeppen.


Kom åter till Stockholm för att igår kväll se på båtarna i Tall Ships Races och det avslutande fyrverkeriet.Här får båtarna representeras av fartyget från Mexico i kvällsljus.

söndag, juli 29, 2007


Snart vårt ända försvar?

Den senaste tidens debatt om försvarsanslaget i framtiden har satt sina spår i media för alliansregeringen. SvD:s ledarsida har vi flera tillfällen efterlyst svar, vad tycker regeringen ifrågan. Inte vad enskilda ministrar tycker. Talar Borg för hela regeringen frågade PJ Anders Linder den 24 juli
( http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14626525.asp?id=4454 ).

Lisa Bjurwald skriver på bloggen i SvD den 26 juli att folkpartiledaren Lars Leijonborg sa vid regeringens pressfika att "försvarsdiskussionen har ju knappt börjat". ( http://www.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14626525.asp?id=4465 ).

Jag förstår om försvarsminister Odenberg har ställt sig frågande till finansministerns uttalande om ytterligare mångmiljard besparingar på försvaret.De åtaganden som försvaret har går snart inte att lösa.

Samtidigt är det väl så att hela denna debatt, som Expressens ledarsida pekade på igår, kan lösas genom att vi ansluter oss till NATO.

Det är en naturlig utveckling när vi redan har ett militärt samarbete via Eu att vi fullföljer detta med att ansluta oss till NATO-samarbetet.

Det möjliggör för oss att dela ansvaret för försvaret av vårt land och stora delar av omvärlden med andra folk i samverkan. En bättre och billigare lösning tror jag att det blir.

torsdag, juli 26, 2007



Igår kväll hade vi en härlig kväll med sol, ganska varmt och nästan trolsk vy ner mot sjön. Mycket bättre kan man inte ha det.

onsdag, juli 25, 2007


Det märks att vi är mitt uppei högsommaren druvrankans klasar börjar bli riktigt stora nu.

Imorgon skall min partkamrat Marie Ljungberg Schött vara med i TV 4, 09.15 och debattera om sprutbyte. Marie är en av oss moderater som tidigast och hårdast drivit sitt motstånd mot prutbyte, Det har gon all heder av.

Min pressekreterare Johan hittade detta inlägg på Föräldraföreningen Mot Narkotikas blogg. Mycket tänkvärt.

Birgitta Rydberg är inte ensam
Ge rena sprutor åt narkomanerna var rubriken på en ledare i Expressen 19 juli.

Personen som ledarskribenten ger sig på här är det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg.Den hysteriska utskällningen av henne borde ha fördelats mera rättvist mellan alla de organisationer och personer, som har lång erfarenhet av narkotikafrågan och som delar Birgitta Rydbergs åsikter och stöder henne. t.ex. Föräldraföreningen Mot Narkotika. Det är deras barn saken gäller. De har djup erfarenhet av bl.a. de katastrofala följderna av Expressens aggressiva propaganda angående legalförskrivning av narkotika 1965. Expressen med flera lyckades genomdriva detta.

Mellan åren 1965 och 1967 gav Medicinalstyrelsen tillstånd till några läkare att skriva ut recept på narkotika legalt. Antalet missbrukare ökade katastrofalt. Sen dess har vi inom FMN tvingats leva i verkligheten. FMN grundades 1968. Vi vill ha vård till våra anhöriga inte sprutor.

En annan organisation är Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS), där många medlemmar varit narkomaner som rest sig och tagit ansvar. De vet hur man knarkar med sprutor. Om smittan finns i lösningen eller tussen hjälper inga sprutor. De kan lära de okunniga om livet i verkligheten.

United Nations Office on Drugs and Crime har nyligen i en rapport berömt Sverige för vår restriktiva narkotikapolitik. Vi har klarat oss bättre än andra länder. Det berömmet hade vi inte fått om EXPRESSEN fått sin vilja fram på 60 talet.

Birgitta Rydberg står sannerligen inte ensam mot hela världen som det står i Expressens ledare.

Narkomanerna är inga viljelösa offer. De kan och måste ta sitt ansvar. Bo Strömstedt månde gråta då Expressen återigen utan analys anammar ett så kallat Humantänkande. Vanliga sjukdomar försöker läkarna bota, men här är det fråga om att förlänga lidandet i humanitetens namn utan att få stöd av smittskyddsläkarna.

Stockholm har en HIV- epidemi, men det är inte sprutnarkomaner som står för hela ökningen. Smittan sker i hög grad genom oskyddat sex mellan heterosexuella eller homosexuella. Smittskyddsläkare säger sig inte kunna bevisa att smitta skett med sprutor. De anser att fri utdelning av kondomer kanske vore effektivare.

Underlaget för det landsomfattande finska sprututbytesprogrammet, som ledaren åberopar som effektivt, är mycket litet. Det behöver inte för den skull vara missvisande, men man blir misstänksam.

Att påstå att Birgitta Rydberg saknar allt vetenskapligt stöd, som det står i ledaren är en lögn. Vi kan börja med att hänvisa till boken SPRUTUTBYTE - En genomgång av den internationella forskningen och den svenska debatten. Boken är en genomgång av vetenskapligt beprövade rapporter. WHOs rapporter, som också åberopas är däremot inte vetenskapligt beprövade. Det finns utländska undersökningar som visar att utdelning av sprutor inte är lösningen utan tvärt om förvärrar situationen. (t.ex Vancouver)

Katarina Cnattingius
Föräldraföreningen Mot Narkotika i Täby

tisdag, juli 24, 2007



En härlig morgon trots regn, en ros full av daggdroppar möte mig i rabatten, härligt med sommar!

måndag, juli 23, 2007

Debatten om sprutbyte går vidare, såg ikväll i Aftonbladet att Sven Britton skriver på debattsidan:

"Det vore oansvarigt att införa fria sprutor i Stockholm – vi vet inte om de hindrar hiv-spridningen

En kraftig ökning av antalet upptäckta hiv-fall hos injektionsnarkomaner har noterats i Stockholm det gångna året då 24 fall registrerades.
Det är en oroande siffra även om vi inte vet helt säkert att det är nysmitta (det vill säga smitta under det gångna året eller långt tidigare), om det är en tillfällig ökning och om den skett via sprutor eller sexuellt."

Du kan läsa hela Brittons inlägg på:
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,1124864,00.html

Sven Britton är infektionsläkare, professor, medicinskt ansvarig för sommarens fältprojekt med hiv-testning som bedrivs i Stockholm av Stockholms läns landsting.
I dagens Expressen har alliansens ansvariga landstingsråd för missbrukarfrågor Birgitta Rydberg ett mycket bra inlägg där hon smular sönder argumenten för sprytbyten. Efter att ha läst Birgittas artikel är jag ännu mera övertygad om att vår linje att säga nej till sprutbyten är helt riktigt. Det finns inget vetenskapligt samband mellan sprutbyte och minskad spridning av hiv.



Birgitta Rydbergs artikel börjar:

Falsk tolkning att nya sprutor minskar hiv


Det är inte tack vare sprutbyten som Skåne och Finland har lägre antal hivfall än Stockholm bland narkomaner.
Sprutbyten som startar i slutfasen av en epidemi, ger ingen effekt i sig men ett falskt positivt resultat som kan tolkas som att det var sprutbytets förtjänst.
Det skriver i dag BIRGITTA RYDBERG, landstingsråd, som svar på narkotikaforskaren Björn Johnsons artikel.

Hon skriver vidare:
Sprutbyten minskar inte risken för sexuellt överförd smitta vilket belyses tydligt av att Skåne med sitt sprutbytesprogram trots detta har en hög frekvens av hepatit C som sprids vid sprutdelning och sexuellt umgänge. I sydvästra Skåne ökar missbruket mer än i Stockholm vilket på sikt ökar risken för nya problem när nyrekryteringen inte bromsats. Många okunniga tror att sprutbyten innebär att narkomaner slutar dela sprutor. Detta är inte sant. Men kunskap om sin egen hivstatus har mycket stor betydelse för om missbrukare delar sprutor med andra. Därför är utökad testning viktig.

Artikeln avslutas med att beskriva vad den borgerliga alliansen i Stockholms läns landsting gjort för att minska missbruk och spridning av hiv:

Stockholm har satsat på flera samtidiga insatser mot hivspridningen. En kraftig ökning av testning av missbrukare, utökad mobil uppsökande verksamhet, vårdcentral för hemlösa, vaccination mot hepatit A och B, team med frivården, nytt team med Kriminalvården för opiatmissbrukare, tillgång till vård, behandling, metadon- och subutexprogram. Förra gången Stockholm mötte en smittspridning bland narkomaner lyckades smittan bromsas. Nu använder vi dessa metoder samt har utökat dem.
Ska vi ge upp kampen mot knarket? Ska vi styra resurser till osäkra metoder så vi inte har utrymme att satsa på effektiva metoder?
Ska vi ta till sprutbyten? Mitt svar är att då ska man vara helt säker på att det har bevisat god effekt. Att chansa och försvaga kampen mot narkotika och för alltid förlora den är ett riskprojekt. Det behövs ett kallt huvud och varmt hjärta för att hjälpa missbrukare ur en ovärdig tillvaro.
Slängiga oförskämda personangrepp är ingen lösning på bristen på kunskap. Polarisering i stället för en seriös analys och debatt hjälper inga narkomaner ur sitt elände.Avslutas Rydbergs artikel.

Vill Du läsa mera gå in på denna länk:

http://www.expressen.se/1.770041/falsk-tolkning-att-nya-sprutor-minskar-hiv

Jag kan bara konstatera att det känns allt angelägnare att den linje som vi moderater i Stockholms läns landsting och Stockholms stad drivit under många år dvs att säga nej till sprutbyte är rätt och riktig.

Många bra argument finns för att säga nej till sprutbyte.

Detta skall också vara alliansens politik i Stockholms läns landsting.

Risken finns att ett ja kan bli ett första steg i riktning mot att säga ja till en allt liberalare linje och att det blir en början till ett ja som leder till legalisering av missbruk av narkotika.

Därför är denna fråga så viktig.

Nej till sprutbyte ! Ja till ordentlig satsning på vård för missbrukare så de kan sluta missbruka narkotika.
Åter i Sverige efter en tur med bil ( milöjbil) till Danmark och Tyskland. Återkommer med lite bilder och tankar kring standarden på vägar mm.

Jag blev nöjd när jag läste en rättelse på Expressens ledarsida om folkhälsominister Maria Larssons syn på sprutbyte. Kan konstatera att felaktiga uppgifter varit ute i slutet av förra veckan i media. Hon meddelar via Expressen att hon inte stöder idén att införa sprutbyte i Stockholm. Hon är tvärtom skepisk till att erbjuda narkomaner sprutor.

Ett bra besked från regeringen. Missbrukare skall få hjälp att ta sig ur sitt missbruk inte att fortsätta det.

onsdag, juli 18, 2007


Dagen började med en runda löpträning, 4 km, känns tryggt med sådan bevakning längs vägen!

Färre rymmer från våra fängelser stod det i SvD idag. Skillnaden mellan Ask och Bodström är total.Första halvåret 2006 rymde 62 fångar med s vid rodret. Samma halvår iår rymde bara 25. Ett stort steg i rätt riktning. Bea kan ta några veckors semester med gott samvete. Bra jobbat!

Jag undrar däremot vad kd:s företrädare håller på med. Trots att kd,s riksting sagt nej till byte av sprutor för missbrukare fortsätter deras företrädare i Stockholm att driva frågan. Skall jag tro dagens DN så öppnar nu ministern Maria Larsson Kd också för detta. Mycket underligt uttalande. Hon borde veta att Stockholms läns landsting såväl som den kommun som där bytet skall ske skall vara med på noterna, de förutsättningarna finns inte.

Den rätta vägen är den som landstingsrådet Birgitta Rydberg fp driver, dvs att hjälpa missbrukarna ur deras drogmissbruk. I den hetsiga debatt som nu bedrivs vill jag bara påminna om att hiv smittar också via sexuella kontakter.Ren sprutor hjälper inte långt om man samtidigt har oskyddad sex.

tisdag, juli 17, 2007



Dagen började med sol på landet. Plockade hallon att äta till frukost tillsammans med fil. Hämtade tidningarna, såg på morgon TV, vi har att vänta oss åska idag.

Det var fler som ville ha frukost vår fasantupp kom på besök.

Åkte under dagen upp till Stockholm för att hämta Jens. Hörde på ekot att Tobias Billström idag lagt ett klokt förslag.

Det ska bli lättare att arbetskraftsinvandra till Sverige. Nya förslag presenterades av regeringen på tisdagen.

I Dn kan man läsa:


- Vi kommer att få en öppen och välfungerande lagstiftning på området. Vi blir bättre rustade att rekrytera de bästa till vårt land, sade migrationsminister Tobias Billström när han presenterade förslagen på tisdagen.

Förslaget har flera delar.

- Du har både möjlighet att komma hit och söka jobb inom bristyrken och sedan har företag möjlighet att direktrekrytera, säger Tobias Billström.

Ett arbetssökarvisum införs för personer som vill söka arbete i Sverige.

- Där det är brist kan de komma hit i tre månader för att söka arbete. Det kan gå till så att man tar sig till en svensk ambassad och visar upp sina färdigheter. Då får man visum och kan komma hit och söka jobb, säger Tobias Billström.

På frågan vilka branscher som kommer att bli aktuella nämner Billström byggbranschen och servicesektorn.

Företag ska också kunna direktrekrytera arbetskraft utomlands.

- Det ska göras om det finns ett konkret erbjudande om anställning. Men det är aldrig så att arbetet läggs vid sidan av den vanliga ramen av var arbeten annonserar, säger Tobias Billström.

Men Arbetsmarknadsverket AMS ska inte kunna överpröva en arbetsgivares behov. En arbetsgivare ges rätt att själv avgöra behovet av nyckelpersonal.

Och facket får inte vetorätt när det gäller ansökan från företag.

- Så länge arbetsgivaren kan visa att det finns ett jobb, finns det ingen anledning att ha vetorätt för en intresseorganisation, sade Tobias Billström. Slut på citat från Dn.

Det är kloka förslag som Tobias har presenterat idag. Det är hög tid att vi får former för hur vi skall möjliggöra arbetskraftsinvandring till vårt land. För utan den kommer vårt land inte att fungera i framtiden.

söndag, juli 15, 2007


Så blev det då en natt och ny dag med regn men nu så är det solsken igen på landet. Aprikoserna är mogna och färdiga att äta.

lördag, juli 14, 2007

GRATTIS Victoria


Ja då är Almedalsveckan snart slut. Jag är tillbaka i Stockholm och möts av firandet av Kronprinsessan Victoria på hennes 30 årsdag. Grattis Victoria! Jag skulle gärna ge henne dena underbara ros från botaniska trädgården i Visby

Det finns mång hus från alla århundraden att se i Visby. Här är ett roligt hus
h/gubben">

Två bra bilder på gubben på södra spetsen av Gotland Hoburgen.

En underbar jasminbuske på mitt land

fredag, juli 13, 2007

RFSLs förbundsordförande Sören Andersson och hans partner Daniel Juvas passade på att gifta sig i Visby. Inför familj, vänner och en radda politiker och media sa de ja! Jag och Hans Erik Malmros var också där. Grattis och lycka till från mig och Öppna moderater.

Som en senare kommande present hoppas jag på att vår partistämma bifaller Öppna Moderaters förslag om ett könsneutralt äktenskap. Jag skall ge järnet för att det blir så. Jag lovar Sören och Jonas detta!

Ionsdags SvD Brännpunkt skrev Birgitta Rydberg och Maria Wallhager sig varma för storregioner i Mälardalen. Deras syn på denna fråga går inte i takt med alliansregeringens utspel tidigare i veckan. Jag är glad över att regeringen satt stopp för ansvarskommmittens förslag att tvinga fram ett genomförande av storregioner.

På torsdag förmiddag deltog jag som talar i ett seminarie om betydelsen av utbyggd kollektivtrafik i Stockholm och Mälardalen. Det var Mälardalsrådet som var anordnare av aktiviteten. Slutsats : När Stockholm växer måste också SL växa!


Klottret i tunnelbanan slår nya rekord

1,2 miljarder kronor.

Så mycket har klotter och skadegörelse kostat SL sedan 1994, visar Aftonbladets granskning.
Skattebetalarna och resenärerna står för notan.

Jag sa till Aftonbladet i en kommentar:

– Det är nolltolerans. Klotter ska tas bort när det upptäcks. Jag är övertygad om att det är det rätta.

Läs mera:http://www.aftonbladet.se/vss/stockholm/story/0,2789,1118673,00.html

Nu skall jag ut och äta middag här i Visby, imorgon bär det av till Stockholm igen och därefter några veckors semester.

tisdag, juli 10, 2007

I morse var det frukostmöte om hur vi skapar sunda kommunikationer där kollektivtrafiken hjälper till att lösa klimatfrågan. Det är viktigt att riksdagen satsar och ger förutsättningar för en bättre kollektivtrafik och särskilt där folk bor och reser.

Gladast blev jag av allt beröm SL och vår kollektivtrafik fick av skåningen Anders Karlsson, som både är socialdemokrat och ordföranden i riksdagens trafikutskott. Något för sossarna i landstinget att lyssna på. Det går inte att lägga förslag om kraftiga nedskärningar på SL och samtidigt ha en vilja att förbättre miljön och klimatet.

Även centerpartisten Sven Bergström från Gävle var tydlig med att de satsningar regeringen nu gör på en tunnel med nya järnvägsspår genom Stockholm är en satsning som gynnar hela landet.

måndag, juli 09, 2007

Det var befriande att höra Stefan Fölster hur vi gör medvetna konsumentval för en bättre miljö. FN:s miljöpanel har slagit fast att det bästa för klimatet och miljön är hög tillväxt och teknikutveckling. Det är betydligt bättre för miljön och klimatet än att återgå till forna tiders lokalproduktion av alla varor.

Den ende i församlingen som inte gillade FN-experternas slutsatser var spårkröret Peter Eriksson, men han får väl ta sin stadsjeep och åka tillbaka till Kalix.
Lunchen ägnade jag åt att diskutera kollektivtrafikfrågor med SLTF:s VD Mona Boström och Uppsalas moderata kommunalråd Gunnar Hedberg. Vi är eniga om att det finns goda skäl för staten att satsa på kollektivtrafik och utbyggnaden av fler spår. En utbyggd kollektivtrafik ger tillväxt, välfärd och ett bättre klimat.
Jag är stolt över MUF:s ordförande Niklas Wykmans insatser vid TransportGruppens seminarie "Hur ser transporterna ut i framtiden?". Han kombinerade sitt miljöengagemang med en slagfärdig debatteknik och både Naturskyddsföreningens Svante Axelsson och SSU:s Kalle Larsson blev honom svaret skyldig. Niklas slog fast att det bästa sättet att värda miljö och klimatet är att få människor personligt engagerade. MUF är att gratulera till en bra ordförande.

söndag, juli 08, 2007

Nu har jag varit i Visby ett dygn. Här lyser solen med sin frånvaro! Regn,regn,regn! Ikväll skall miljöministern hålla centerns tal här hoppas för hans och alliansens skull att det slutar regna.

Budskapet är:

Regeringen satsar i år 40 miljoner kronor på att förbättra havsmiljön.

– Östersjön är ett sjukt hav som är ett av de mest förgiftade innanhaven i världen. Det har fått pågå alldeles för länge och det behövs inte bara vackra deklarationer, utan det behövs handling, säger miljöminister Andreas Carlgren,i Almedalen ikväll.


På Dn-debatt igår förpassade tunga politiker från alliansen ansvarskommittens förslag om regioner till papperskorgen. Det är där förslaget hör hemma. Låt som de skrev det vara medborgarnas önskemål som styr hur vi skall utveckla vården i Sverige, inte politikers behov av att dirigera allt från centralt håll.

Medborgarnas val skall styra inte politikernas drömmar. Vill skåningarna ha regionen kvar så är det ok för mig. Vi i Stockholm och Mälardalen skall inte tvingas införa regionermot vår vilja. Tacka alliansen för det!

fredag, juli 06, 2007

Dags för Stockholm Pride


Mellan den 30 juli och den 5 augusti äger årets Stockholm Pride rum. Det är inte bara en manifestation för mänskliga rättigheter och sexuellt likaberättigande, utan även en folkfest och en glädjens tid för alla stockholmare.

Förra året deltog tiotusentals i olika aktiviteter och över 450 000 människor såg paraden som avslutar Stockholm Pride varje år. Detta kommer att bli en folkfest och ett bra tillfälle för oss att möta väljare, medier och andra opinionsbildare på plats.

Kanske är detta års Stockholm Pridefestival den viktigaste hittills. Moderaterna har länge haft ett uppåtgående opinionsläge och ett bra stöd i väljarkåren. Mycket har redan gjorts, men det återstår fortfarande mycket att göra. Under Stockholm Pride har vi en unik chans att tala om vår politik med människor från hela Sverige.
Årets festival är viktig av ett annat skäl. Vi moderater har en särskild uppgift att visa på hopp för många människor, som känner sig diskriminerade. Alla människors lika värde är central för oss.

Låt oss visa vårt engagemang och vår beslutsamhet att fullfölja uppdraget med en ny politik för Sverige. Deltag i årets Stockholm Pride du också. Du är varmt välkommen att besöka och hjälpa till i Moderaternas tält i Pride Park.

Anmäl gärna ditt intresse genom att skicka ett mail till peter.dannered@moderat.se, så får du mer information.

Anmäl ditt intresse gärna innan den 10 juli för vår planerings skull. Det går bra att göra det även efter denna tidpunkt.

Du är även välkommen att göra som Anders Borg, gå med i årets Pridetåg. Tåget går klockan 14.00 den 4 augusti och kommer förmodligen att ses av minst lika många som förra året, 450 000 personer.
Mer information finns även på moderaterna.net/pride. Där kommer du kunna följa våra aktiviteter under Prideveckan.

Hoppas vi ses i tältet eller i tåget!

Väl mött på Stockholm Pride!
Vilken tur att vi åkte till landet i Björkvik igår. Det blev en underbart vacker em och kväll med sol och över 20 grader, trevligt. Det vackra vädret höll i sig även under förmiddagen idag. Så nu blev det ett antal sköna timmar på en solstol. Hörde på radions P 4 att det regnat 90 mm i Malmö! Tur att jag och Jens var på rätt ort vid rätt tillfälle.

Nu är vi åter påväg hem till Stockholm. Skall packa och dra till Visby imorgon em. Hoppas att det inte blir en vecka med regn. Lika trevligt det är att vara på ön i solen lika otrevligt kan en vecka med regn vara. Det är bara att hoppas att vädret vänder nu, så vi får högtryck!

torsdag, juli 05, 2007

Inga fler rån efter kontantstoppet. Det kan vi läsa i Aftonbladet.Se idag. Det är bra att den typen vad hot och våld mot personalen på våra bussar har upphört.

Endast ett rånförsök har gjorts sedan kontantstoppet.

Foto: FRIDA LENHOLM

”Det är en otrolig lättnad”

Kontantstoppet utrotar rånen mot bussarna. Bara en incident har inträffat efter stoppet.Under samma period i fjol utfördes fem rån, och under hela 2006 blev 21 chaufförer utsatta fortsätter AB.se


Kan bli bråk och tjafs

SL motsatte sig länge stoppet och menar fortfarande att det kan föra med sig andra typer av problem när människor blir arga för att de inte får köpa biljett på bussen.
– Det kan bli bråk och tjafs på ett annat sätt än tidigare. Vi kommer att titta närmare på den situationen till hösten, säger Maria Adolfson på SL till AB.se.

Maria har ju helt rätt, vi måste följa utvecklingen, alla som åker med kollektivtrafiken eller jobbar inom den skall känna sig trygga. Samtidigt måste servicen vara bra. Det skall var lätt att köpa kort och biljetter. Vi kan ju inte hamn i ett samhälle där vi inte kan har rätten att använda kontanter. Det är inte bussarna som skall sätta gränserna det är vi som skall sätta gränser mot dem. Regler lagar skall följas, den som inte gör det skall lagföras. Då måste vi också veta att detta sker därför behöver vi se flerapoliser som rör sig i vår kollektivtrafik.





... och det nya kortet gör resandet enklare skriver AB.se vidare


Snart är allt klart för SL:s nya kort som införs till vintern.
Nu utbildas personalen i det nya systemet.
1 200 automatspärrar har uppgraderats till det nya systemet SL Access, och alla bussar har fått nya biljettmaskiner.
Just nu utbildas samtliga anställda, cirka 3 000 personer, som jobbar på tunnelbana, pendeltåg och bussar, i det nya systemet.

Införs i november
– Det här kommer att bli smidigare för dem. Stämpeln som används i dag känns inte så väldigt modern, säger Thomas Silvander på SL.
I oktober kommer hela personalen att vara färdigutbildad och i november/december börjar det nya systemet att införas successivt, parallellt med det gamla avslutar AB.se

FAKTA/SL Access
Kortet laddas med biljetter eller respengar.
Nya biljettyper, till exempel periodbiljetter med rörligt startdatum, införs.
Kortet kommer även att kunna laddas via internet och prenumeration.


Äntligen får Sl ett modernt biljettsystem, synd bara att det tagit så lång tid. Men bättre sent än aldrig!

söndag, juli 01, 2007

Resenärerna i tunnelbanan blir allt nöjdare och semestern har börjat med blommande jasminbuske på landet skönt!

Andelen nöjda resenärer i tunnelbanan ökade under maj månad till 70 procent från 67 procent i april, enligt SLs senaste mätning. Siffran är den högsta sedan mätningarna inleddes. Trenden har varit positiv under hela våren, framför allt när det gäller tidhållning, störningsinformation och minskad trängsel.

- Att höja kvaliteten i tunnelbanan handlar mycket om bra tidhållning, hög turtäthet, minskad trängsel och bra information vid trafikstörningar. Det är faktorer som vi kontinuerligt arbetar med och ställer höga krav på. Vårens resultat visar att vårt gemensamma arbete har gett effekt, kommenterar SLs vd Ingemar Ziegler resultatet.

- Detta resultat visar att arbetet med att höja kvaliteten för våra resenärer lönat sig. Vi har sett en stigande trend under hela våren vilket ger en stark signal om förbättringar. Vi fortsätter givetvis med oförminskad styrka för att ännu fler skall var nöjda med sin resa i tunnelbanan, säger Torborg Chetkovich, vice vd för Veolia Transport Sverige.

Bra jobbat Ingemar och Torborg!

Enkätundersökningen genomfördes av SL på ett urval av fordon under vecka 21 och 22. I tunnelbanan tillfrågades 750 personer. Nästa mätning genomförs i augusti. Resenärerna har fått svara på frågor om tidhållning, störningsinformation, städning i vagn, städning på hållplatser och stationer, trängsel, svar på frågor och bemötande.