onsdag, maj 30, 2007

Förbättra trafiken till Hölö - Viktigt mål för Alliansen

Under en lång tid av år har Södertälje kommun efterfrågat en pendeltågslösning till Hölo-Mörkö kommundel, eftersom det skulle förbättra restiderna och göra kollektivtrafiken mer attraktiv. Spår finns ju redan och kommunen har varit positiva till att vara med och finansiera nödvändiga perronginvesteringar.

Nu tillsätter vi därför en studie som ska ta fram en lösning för denna kommundel. För hösten 2007 är det fler direktbussar som gäller, men efter det behöver vi tänka på ett mer långsiktigt alternativ. Målet är naturligtvis kraftigt reducerade restider från och till Stockholms Central, Södertälje och Stockholm Syd.

Igår lämnade vi ett uppdrag till SL:s VD att återkomma med ett förslag. När detta är klart återkommer jag med mer fakta i målet.
Planka.nu plockar russinen ur Sherwoodskogens kaka

Igår på SL:s styrelsemöte gick förslaget om nolltolerans igenom. Även om alla bitarna ännu inte är på plats så har vi slagit fast riktningen. Vägverket ville som första instans inte godkänna själva bötesbeloppet. Men som sagt, vi ska överklaga detta och det här med böter är inte den enda åtgärden vi föreslår. Självklart följer andra åtgärder i detta program mot fusk och svinn.

Christian Tengblad på Planka.nu uttalade sig i Punkt.se om att denna reform var väntat. Nolltolerans följer alltid prishöjningar (ungefär så) uttalade han sig och uppmanade till plankning.

I någon slags logisk kullerbytta skulle detta med plankning vara ett slag mot "borgarna" - vilka dessa nu är - vilket är precis samma logik som man kan använda om man vill stjäla kläder eller andras bilar. Tyvärr är det väl så att osolidariska handlingar mot kollektivet, att ta men inte bidra (och ja, det inkluderar även den ensamma mamman som cyklar till jobbet i skolbespisningen) bidrar till att försämra den gemensamma kakans kvalitet.

Efter att plankarna tagit sitt lämnar de studenter, andra ungdomar, ja, resten av kollektivet - i sticket. Tro inte att plankarna är som Robin Hood, han stal aldrig från den gemensamma matkassan i Sherwoodskogen. Min förslag är enkelt - Betala solidariskt för den gemensamma kollektivtrafiken, då kan vi alla sitta i Sherwoodskogen med en allt större och godare kaka medan de som vill åka i egen vagn kan ta Förbifarten.

söndag, maj 27, 2007

Universitetssjukhusen, alla akutmottagningar och traumaenheter ska undantas från privatiseringar i Stockholm. Det anser kristdemokraterna som är beredda att ta strid för det inom den borgerliga alliansen i Stockholmslandstinget enl. SvD idag.

Ibland förstår jag inte vad Kd menar. Vad innebär Stig Nymans uttalande, kommer han inte ihåg St Göras sjukhus?

Det är dags för alliansen att släppa fram alla goda krafter inom sjukvården. Då får vi råd att skapa en så bra sjukvård som möjligt för medborgarna i Stockholms läns landsting.

torsdag, maj 24, 2007

Bra respons på vårt förslag att införa en studentrabatt på SL. SSCO som har varit med i processen rapporterar på sin hemsida, Aftonbladet och Svenska Dagbladet likaså.

Till och med min kollega på vänstersidan, oppositionsrådet Lars Dahlberg, konstaterar att det för stundenterna är "glädjande". Men förra mandatperioden tyckte han att studentrabatten var onödig, enhetstaxan skulle gälla lika för alla.

Tack för alla glada tillrop.
Siffrorna går åt rätt håll - Arbetslösheten minskade till 4,6 procent

Nu sjunker arbetslösheten. Arbetslinjen visar sig vara en viktig princip. I april 2007 var 211 000 personer arbetslösa, en minskning med 37 000 jämfört med april 2006. Andelen arbetslösa av arbetskraften är 4,6 procent, en nedgång från 5,5 procent. Nedgången är enbart statistiskt säkerställd för män. Bland ungdomar är dock minskningen mycket kraftig, från 14,6 till 10,4 procent. Även för ungdomar gäller att nedgången endast var statistiskt säkerställd för män.

Det outnyttjade arbetskraftsutbudet minskade

Arbetslösa, undersysselsatta och latent arbetssökande utgör tillsammans ett outnyttjat arbetskrafts­utbud. Det outnyttjade arbetskraftsutbudet var i april 15,4 miljoner timmar per vecka, vilket med 40 timmars arbetsvecka motsvarar cirka 385 000 heltidsarbeten. Jämfört med april 2006 var det en minskning med 2,3 miljoner timmar per vecka eller 57 500 heltidsarbeten. Det är långt kvar, men siffrorna går åt rätt håll.

onsdag, maj 23, 2007

SL inför studentrabatt i augusti

Från 1 augusti kommer SL att införa en studentrabatt på 35 procent. Landstingets alliansmajoritet genomför nu ett av sina vallöften om att införa studentrabatt på SL:s terminskort. På ett år kommer rabatten att sänka kostnaderna för en student med över 2.000 kronor jämfört med vanliga månadskort. Nästa år införs även ett prenumerationssystem som gör att studenterna aldrig behöver ligga ute med mer än 500 kronor.

När SL inför studentrabatt är det ett viktigt steg för att göra Stockholm mer attraktivt som studentstad och locka fler resenärer till kollektivtrafiken. För att klara framtidens utmaningar måste vi satsa på både kunskap och miljövänliga transporter.

Redan förra mandatperioden kämpade vi i Alliansen för en studentrabatt på SL, men rabatten stoppades av den dåvarande vänstermajoriteten i landstinget.

De nya priserna:

Höstterminen 2007
2 000 kronor för perioden 6 augusti - 31 december
1 600 kronor för perioden 1 september - 31 december

Vårterminen 2008
2 200 kronor för perioden 1 januari - 15 juni
1 800 kronor för perioden 1 februari - 15 juni
Röda siffror

En dagsnotering. Jag är både förvånad och samtidigt oroad över socialdemokraternas skuggbudget som de presenterade idag. Utan att tveka fortsätter de med sina nedskärningar på kollektivtrafiken, något som framgår när man läser deras förslag närmare - nedskärningar som innebär en halv miljard på två år. Tänk nytt, tänk framåt.

söndag, maj 20, 2007

Vill Du läsa lite mera om mitt liv vid sidan av politiken så kan Du gå in på länken nedan. Då får Du en bild av hur min livsresa varit såhär långt.

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1071508,00.html

lördag, maj 19, 2007

Inte bara i Stockholm tänker lokaltrafiken bekämpa fuskåkandet. Här nedan kan Du läsa vad som händer i Västtrafik, så det är inte bara i Stockholm vi tänker sätta stopp för snyltarna. Det är bra det!

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=347003

fredag, maj 18, 2007

Vi måste markera att vi inte accepterar fuskåkandet. Det ska svida i plånboken för dem som inte köper biljett och låter alla andra resenärer betala istället. Därför kommer Sl:s styrelse att besluta om ett stort antal åtgärder för att stoppa fuskarna vid mötet om två veckor.

Jag vill att Sl:s trafik skall bli så bra som möjligt då kan vi inte ha personer som tjuvåker på övrigas bekostnad för ca 200 miljoner kronor om året. Dessa pengar kan vi satsa på bättre kvalitet eller lägre taxa.

Läs mera på länkarna nedan:



http://www.metro.se/se/article/2007/05/17/18/2641-45/index.xml

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=651367

http://www.dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2007%5c05%5c18%5c9578

http://www.svd.se/dynamiskt/stockholm24/did_15483411.asp

tisdag, maj 15, 2007

Extrarymlig SL-buss testas i stan

Stockholm växer och allt fler vill åka buss med SL. Ett sätt att möta den ökande efterfrågan är att köra större bussar med plats för fler resenärer, något som med framgång görs ibland annat Köpenhamn, men som tidigare inte varit tillåtet i Stockholm. Nu kan SL för första gången i innerstaden testa en 13,7 meter lång boggibuss med plats för fler resenärer. Vi får se hur detta test faller ut.

Att öka kapaciteten med flera olika slags bussar ger flexibilitet och större möjligheter för SL att anpassa trafiken till resenärernas behov av turtäthet och komfort.
Förmögenhetsskatten och fastighetsskatten kommer tillbaka i nya former om socialdemokraterna återtar makten, säger Mona Sahlin i ett inlägg i DN. Varför är jag inte förvånad!? Förmodligen är det här en signal som Mona sänder till de egna trupperna, för särskilt allvarligt menat kan det väl inte vara. För i så fall blir jag samtidigt oroad och förbryllad. Förbryllad över att Mona väljer skattehöjningar som bas för att vinna folkets förtroende inför nästa val.

Höga skatter är inte lösningen. Det har prövats, det har väljarna förkastat. Men ser man inte bristerna, missar man naturligtvis ofta lösningarna.
Återremiss på Alliansens förslag om att förbättra mångfalden

Alliansen i landstinget lade idag ett förslag i landstinget om att skapa en bättre mångfald och pröva nya driftsformer - allt i syfte att få in fler entreprenörer, möjliggöra avknoppningar och stärka patientmakten. Tyvärr återremitterades ärendet. Inte förvånande, men ändå beklagansvärt då ärendet hade kunnat innebära ett nytt fokus på fri etablering och ett friare patientvalssystem. Vi behöver inte fler stopplagar, vi behöver startlagar.

Ärendet kommer upp på ett kommande fullmäktigemöte. Då kommer vi att få en längre debatt om utveckling och mångfald. Kanske kan vi då få vänstern att ompröva sitt beslut och tänka framåt. Det vore det bästa för både patienter och de anställda i landstinget.
Maskerade män styr gatorna i Gaza - Konflikt mellan Fatah och Hamas

Nu hörs mycket oroande nyheter att maskerade män regerar på Gazas gator efter att Hamas och Fatahs militia och säkerhetsstyrkor beskjutit varandra. Vanliga människor vågar inte gå ut, barnen vågar inte gå till skolan, internet-caféer och annat som förknippas med västerländsk kultur har attackerats. En PR-miss för att uttrycka sig milt och en svart dag i många människors liv som fått sina liv förkortade eller krossade. Utsattheten som de unga palestinierna utsätts för, genom vanstyre och politisk kortsiktighet, kommer att förblekna inför bilder på terror-maskerade män som bränner enskild egendom och grupper av palestinier som beskjuter varandra.

Detta gagnar knappast återuppbyggnaden av Gaza eller upprättandet av en palestinsk/arabisk stat vid sidan om Israel. Ett inbördeskrig mellan Hamas och Fatah gynnar bara hökarna på olika sidor av en redan infekterad konflikt, och missgynnar lokalbefolkningens möjligheter att resa sig ur fattigdom och vända blicken fram mot bättre tider. Gräv ner stridsyxan och slut leden. jag vet att det är enklare sagt än gjort, men det är det enda som kan få ett slut på konflikten.

fredag, maj 11, 2007

Idag tas första spadtaget för norra länken, som är av stockholms viktigaste infrastruktursastningar. Länken bidrar även till att förbättra kollektivtrafiken genom att avlasta gatorna i Stockholms innerstad.

För att Stockholm och vår region ska kunna utvecklas krävs strategiska satsningar på både nya vägar och spår. Norra länken är en av dessa viktiga satsningar.

torsdag, maj 10, 2007

Idag har äntligen frågan om vägbulorna på vägen genom Täby Kyrkby lösts i en positiv anda.

Leif Gripestam, kommunalstyrelsens ordförande i Täby, har lagt fram ett åtgärdspaket som resulterat i att trafiken genom Täby Kyrkby åter kan komma igång från och med måndag.

"Under helgen kommer vi att ta bort två vägbulor på Vikingavägen som ett led i åtgärdsprogrammet. Därmed kommer busstrafiken att kunna komma igång redan på måndag. Det känns skönt att alla parter nu är eniga kring lösningen på problemet så att vi återigen kan tillhandahålla Täbyborna med tillgänglig busstrafik" - Leif Gripestam

Det är aldrig bra när trafiken står still eller när människor inte kan använda sig av kollektivtrafiken av skäl som för många är struntsaker. Bulor eller inte vägbulor, jag tycker att det är bra att man nu enas om detta mellan myndigheterna. Återstår att lösa är dock Vägverkets egna bulor på Flyghamnsvägen i Täby som det tar ytterligare en tid att utreda.

onsdag, maj 09, 2007

Nya riktlinjer i landstingets budget öppnar för sänkt skatt med 10 öre och oförändrade patientavgifter. Samtidigt tillförs 1,8 miljarder till sjukvården.

Detta är oerhört efterlängtat, visionen är en stärkt ställning för patienten och att egna val skall styra sjukvården. För att detta skall fungera krävs naturligtvis bra resurser och mindre byråkrati. Med individen i fokus och med mångfald och trygghet som ledord utvecklas landstinget till en öppen och utvecklingsbenägen organisation med uppgift att ge god service på ett effektivt sätt.

Huvudmålen för Alliansen i landstinget är:

Förbättra tillgängligheten inom hälso- och sjukvården
Förbättra kollektivtrafikens tillförlitlighet
Säkerställa en ekonomi i balans
Kommentar till dagens pressträff om landstingets budgetdirektiv och SL

I mars slog SL rekord i kundnöjdhet. 67 procent av resenärerna är nöjda med SL, vilket är en ökning med 6 procentenheter på ett år. Det är den högsta andelen nöjda resenärer sedan mätningarna började för sju år sedan. Genom att satsa på kvalitet kan vi återskapa förtroendet för SL och stärka kollektivtrafiken.

Nu fortsätter vi den största satsningen på kollektivtrafik i SL:s historia. När Stockholm växer måste SL också växa. Under två år har vi lyckats satsa betydligt mer på SL än vad förra vänstermajoriteten lyckades göra på fyra år.

Vi arbetar nu vidare för att få bättre ordning på trafiken, så tåg och bussar går i tid. Vi har kommit en bit på väg och resenärerna blir allt nöjdare, men en hel del återstår innan vi kan vara nöjda. Det måste också bli tryggare att resa med.

När vi gör stora satsningar på att göra SL bättre måste både skattebetalare och resenärer bidra, därför är de nödvändigt att höja taxan. Med exakt hur mycket beslutas av landstingsfullmäktige i november.
Idag presenteras landstingets budgetdirektiv om hur verksamheten skall utvecklas under 2008. Det är en diger lunta som jag hoppas många skall orka ta sig igenom, inte bara för att det är många positiva saker som genomförs utan just för att hela verksamheten förtjänar att belysas ur ett helhetsperspektiv.

Vanligtvis diskuteras SL och vården, men landstinget är ett verktyg för väldigt många människor i vår region och de som arbetar i landstinget gör ett otroligt bra arbete. Ett arbete som ofta inte syns förrän något brister. Fler kommentarer kommer under dagen.
Dagens citat om demokratins spelregler

“Om demokratin skulle bygga på att individer får agera fritt, då skulle den inte fungera.”

Lars Dahlberg, socialdemokratisk gruppledare i Stockholms läns landsting, ger sin syn på hur demokrati ska fungera i en intervju i Expressen.

LNB citat onsdag 031112
Jag läste att Lars Danielssons ärende var upp i dagspressen igen. Vakterna stöder inte hans sida av berättelsen. Inte odelat i alla fall. Det verkar från en utomstående betraktare som han har haft otur med sin kalender. Frågan är varför han trasslat till det med dagarna så pass. Det finns samtidigt så många andra aspekter av Tsunami-katastrofen som är mer viktiga att utreda än just Danielssons.

Nu har dessutom hans gamla uppdragsgivare Göran lämnat (s)kutan för att bli PR-man hos JKL, något som hans gamla partikamrater, bland annat Morgan Johansson, ser som ett vägval.

Lars Danielsson skrev för övrigt i förra veckan en artikel om det franska presidentvalet där han förordade Royal som den bästa kandidaten, sett i ett europeiskt perspektiv. Som ambassadör på UD kanske man hade väntat sig bättre fingertoppskänsla. Men det kanske var en medveten satsning för att göra sig obekväm.

måndag, maj 07, 2007

Arbetslinjen vann i Frankrike

Trots att Ségolène Royal låg bra till efter den första valomgången, var det den raka, tuffa Nicolas Sarkozy som vann presidentvalet igår. Med överlägsna siffror dessutom. I ett land som bejakar allt det franska i franskheten kunde Nicolas, själv född i Paris med grekisk-judiskt-ungerskt påbrå, visa att Frankrike inte bara är en land byggd på etnicitet utan en nation som vilar på idéer och principer.

Nicolas Sarkozy, som startade sin politiska karriär för tio år sedan med att klistra affischer, gick hela vägen, via borgmästartiteln och en regeringspost till den politiska toppen genom att vinna presidentvalet åt UMP. I tidningarna utmålas hans mindre populära drag men hans politik kan innebära en brytning mot det trötta och stelbenta i fransk byråkratisk tradition. Mindre byråkrati, en mer uttalad arbetslinje och en mer modern europeisk författning.

DN:s artiklar om Sarkozy idag
SvD:s artiklar om Sarkozy

söndag, maj 06, 2007

Socialdemokraterna tänker köra stenhårt mot regeringen i fördelningsfrågan, och man drar sig inte för att vilseleda väljarna. Beskrivningarna av den nya skatte­politiken är uppskruvade bortom det ­rimligas gräns det skriver PJ Anders Linder i SvD idag.

Läs mera här ur hans ledare: http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_15367017.asp

Han skriver vidare: "Men jag tycker att det är helt i sin ordning att den som tjänar mer också betalar mer i skatt.Däremot är det inte OK att socialdemokratin sprider en falsk bild av verklig­heten. Regeringen kan inte huka utan måste stå upp för sina reformer och berätta hur landet ligger. Talet om avskaffad omfördelning har inget med verkligheten att göra. Även efter vårbudgeten är det svenska transfereringssystemet världens största och medelinkomsttagarna fortsätter att kallas ”höginkomsttagare” och klämmas på pengar efter konstens alla regler."

Det är bra att han granskar sossarna och deras lögnaktiga taktik, det borde flera inom media göra och inte okritiskt föra deras felaktiga uppgifter vidare.

Tack P J Anders Linder för Din ledare i SvD idag!

fredag, maj 04, 2007

Det ska tydligen vara en kommunalman i år.

Nu har racet startat mellan de tre republikanska presidentkandidaterna. Igår inleddes den första utfrågningen av kandidaterna inför utslagningen, eller rättare sagt nomineringen, av vem som ska bli GOP´s presidentkandidat. John McCain, Rudy Giuliani, Mitt Romney testades och fick frågor av alla slag. John McCain har tidigare varit en av toppfavoriterna, men nu har den mer liberale republikanen Rudy Guiliani, före detta borgmästare i New York vunnit mark. Kanske är det dags för en kommunalman även i USA, någon med stark förankring i den lokala politiken och med stark känsla för vilka frågor som känns viktiga utanför utrikes- och säkerhetspolitiken.

torsdag, maj 03, 2007

Stockholms Handelskammare presenterar idag Stockholmsbarometern

"Stockholmskonjunkturen är rekordstark och det är glädjande att företagen anställer i allt större utsträckning. Handelskammarens prognos om 50 000 nya jobb i regionen kommer därmed att stå fast. Det är också tydligt att Stockholmsregionen drar upp tillväxten i hela landet. Därför är det viktigt att regeringen nu tar den chans som finns att satsa på att Stockholm ska kunna växa ytterligare. Näringslivet i Stockholms väntar sig snabba och positiva besked om viktiga satsningar på infrastrukturen som Citybanan och Förbifart Stockholm.
Det säger Peter Egardt, VD för Stockholms Handelskammare, med anledning av Stockholmsbarometern."

Läs rapporten här.
I Dagens Nyheter skriver de fyra partisekreterarna om Alliansens fördjupade samarbete. Det är helt rätt att man nu breddar samarbetet och vitaliserar det ideologiska arbetet medan regeringen tar hand om de dagspraktiska frågorna.

Tre principer nämns för arbetet under mandatperioden.

"1. Som partier tar vi vår utgångspunkt i det gemensamma. I diskussioner mellan partierna ska utgångspunkten vara det som förenar. Det var enigheten i centrala frågor som tilltalade väljarna och det som gör alliansen unik och regeringen handlingskraftig.

2. Vår utgångspunkt är samhällsproblemen. Allians för Sverige fick sitt mandat från väljarna för att vi svarade upp mot de problem som människor upplevde i sin vardag. Det bör också vara fokus för den fortsatta utvecklingen av alliansen.

3. Vi är och ska förbli fyra partier i utveckling. Det är värdefullt att varje parti utvecklas och ständigt söker svar på hur Sverige kan bli bättre. Med fyra partier som utvecklas vart för sig kommer vi gemensamt att kunna utveckla alliansen. Respekt ska visas för våra olikheter och respektive partiers utveckling. Att alliansens partier ibland har olika lösningar på samhällsproblem är naturligt och en styrka."

Precis det som behövs. Partierna i samverkan kompletterar och sporrar varandra till att utvecklas. Det finns plats för alla. Se och lär - mp + s + v

onsdag, maj 02, 2007

Äntligen har det vänt!

Rekord i kundnöjdhet

I mars slog SL rekord i kundnöjdhet. 67 procent av resenärerna är nöjda med SL, vilket är en ökning med 6 procentenheter på ett år. Det är den högsta andelen nöjda resenärer sedan mätningarna började för sju år sedan. Jag är både glad och stolt över att vårt arbete för ett bättre SL nu börjar ge resultat i allt nöjdare resenärer.

Jag vill framförallt tacka alla de som dagligen jobbar i SL-trafiken. De gör ett fantastiskt jobb för att Stockholm ska fungera. Utan SL stannar Stockholm. Resenärernas omdöme är ett gott betyg åt oss alla. Detta peppar mig bara att jobba ännu hårdare för att få ordning på SL-trafiken.

Fakta

Nuvarande undersökningar startade under våren 2000. Nu tillfrågas ca 5000 resenärer varje månad om vad de anser om SL-trafiken.

Andel nöjda resenärer

våren 2000 56%
mars 2001 58%
mars 2002 61%
mars 2003 63%
mars 2004 63%
mars 2005 66%
mars 2006 61%
mars 2007 67%
I dag tar du konsekvensen av kraven från igår.

Första maj är fortfarande arbetarnas dag, det tycker jag att den ckså skall förbli. Att stå upp för arbetstagarnas rätt, låga skatter och frihet gentemot överheter är både hedervärt och nödvändigt. Om vi inte står upp för den enskildes rätt kommer heller ingen annan att göra det. Att ta ansvar enskilt behöver inte betyda att man gör det ensam, snarare är det väl så att många uppgifter löser vi bättre tillsammans, i olika former.

Däremot börjar det bli alltmer uppenbart att socialdemokraterna inte längre kan stå kvar som seriösa arrangörer av 1:a maj-tågen. Det är genomskinligt att kalla sig arbetarparti när deras enda förslag är att höja bidragen. Det är pinsamt och generande att se ett parti, som varit statsbärande i nära hundra år, inte kan erkänna att det finns brister i Sverige och att dessa brister inte enbart beror på en alliansregering som regerat i ett halvår. Sverige är ett fantastiskt land. Men det hade kunnat vara än mer förlåtande, än mer öppet och än mer tillåtande. Vi behöver fler entreprenörer, vi behöver fler människor som inte dukar under av skattetrycket för att betala rika människors a-kassa, subventionera deras fritidsintressen eller betala deras välfärd. Socialdemokraterna har svikit låginkomstagarna genom att höja deras skatter till gränsen till det outhärdliga, och istället spenderat pengar på att hålla hov för de invigda och bättre bemedlade i partisfären. Fortsätt fira maj - Men kom ihåg att det finns ett samband mellan socialdemokraternas valfläsk den första maj - och skattesatsen på din deklarationsblankett som du lämnar in dagen efter.