fredag, september 29, 2006













Låt mig börja med några bilder från gårdagens trevliga invigning av Aleris öppna MR-kamera. Jag skrev om den igår, om du vill veta mer.

Sedan över till ett dystrare ämne. Det är en ekonomi i riktigt dålig kondition som de rödgröna partierna lämnar över till alliansen. Bara i år räknar landstingsförvaltningen med att sjukvården kommer att gå med 90 miljoner kronor i underskott och man begär nu hela 848 miljoner kronor i ytterligare medel bara för att kunna bibehålla dagens verksamheter. Många av socialdemokraternas utlovade satsningar finns det i dagsläget inte pengar till.

Det är svårt att inte tro att denna underbudgetering har varit medveten från socialdemokraternas sida. Det omskrutna ”dukade bord” som borgerligheten nu får sätta sig vid består av tomma skålar, trasigt porslin och härskna råvaror.

Ett visionslöst vanstyre av landstinget kommer vi i alliansen att byta mot en långsiktigt hållbar utveckling av sjukvården där hjärtpatienter inte behöver dö i onödan, där cancerpatienter får strålbehandling och där skattebetalarna får valuta för skattepengarna.

Tillgänglighet, trygghet, mångfald och valfrihet kommer att vara ledord för oss de kommande fyra åren. Det är tyvärr trist att åse hur illa det kan gå när ledorden har varit de motsatta. Med otillgänglig vård, otrygghet för både patienter och personal, enfald och ofrihet har socialdemokraterna förstört mycket av sjukvårdens trovärdighet. Det är bara tack vare stora uppoffringar hos vårdpersonalen som vården inte har kapsejsat.

torsdag, september 28, 2006

Alla ska med, så enkelt är det – löd den kanske mest högljudda parollen under höstens valrörelse.

Vackra ord, javisst, men hur skrider man egentligen från ord till handling?

Tja, ett bidrag till det tänker jag inviga idag, när vårdgivaren Aleris öppnar Skandinaviens första öppna högfältsmagnetkamera på Sabbatsbergs närsjukhus.

En öppen MR-kamera gör det möjligt att erbjuda magnetröntgen också åt kraftigt överviktiga människor, liksom för dem som lider av klaustrofobi. Här finns ingen trång tunnel som sätter kroppsliga eller själsliga gränser.

Alla ska med. Så enkelt är det.

onsdag, september 27, 2006

Ikväll äger den debatt – eller rättare sagt det rundabordssamtal – rum om stöd åt funktionshindrade som jag bloggade om häromdagen. Spännande! Jag återkommer med rapport.

Dessutom börjar rösträkningen för landstinget bli klar. Jag ser ut att få närmare 2.000 personröster. Därmed passerar jag personvalsspärren på fem procent och blir personvald. Det känns oerhört hedrande och förpliktigande gentemot de stockholmare som valde att kryssa mig. Samtidigt är det viktigt att understryka att i mitt politiska värv strävar jag efter att representera alla, inte bara de som röstar på mig. Alla ska med, så enkelt är det.

tisdag, september 26, 2006

Oops, vilket personval min landstingskollega Filippa Reinfeldt har gjort. Häromdagen bloggade jag om hennes fantastiska politiska arbete i såväl Täby kommun som Stockholms läns landsting. Uppenbarligen är jag inte ensam om den uppfattningen. Mer än var tionde moderatväljare i nordöstra Stockholms län kryssade Filippa i landstingsvalet. Hon ser ut att med råge bli personvald, något som givetvis stärker hennes politiska värv i landstinget. Grattis Filippa! Det var du förtjänt av!

måndag, september 25, 2006

Minns du skånekomikerna i TV-programmet Hipp! Hipp!? I en av mina favoritsketcher lanseras det moderna hemmet. TV:n klagar på dåliga program, kylskåpet att mjölken är sur, och toaletten brölar ”jag ä full!” på bred skånska.

Riktigt så vill vi inte ha det. Däremot kan ny teknik i hemmen göra underverk i hemsjukvården och för människor med funktionshinder.

Dagens Nyheter har en artikel om detta idag, och senare i veckan ska jag delta i ett rundabordssamtal i samma ämne.

DN lyfter fram det holländska företaget Philips som föregångare med sina kombinationer av medicinsk apparatur och hushållsapparater. Lika lätt som det är att röra ihop en sockerkakssmet ska det vara att själv kolla blodtrycket.

Ett annat intressant företag i branschen är amerikanska Microsoft, som har funderat mycket på hur man kan underlätta för funktionshindrade i hemmen. Bara en sådan sak att de anställda på Microsoft har blindskrift på sina visitkort inger respekt.

Sammantaget är det lätt att konstatera att den nya tekniken bär många möjligheter att underlätta det dagliga livet för sjuka och funktionshindrade.

söndag, september 24, 2006

Vilken underbar helg trots höstdagjämning var det rena högsommaren ute i helgen.

Vi var på landet, låg i en solstol och läste två helt fantastiska artiklar om en god vän och politisk kollega Filippa Reinfeldt och hur hon arbetat i Täby med nya moderaternas politik i praktiken under de senaste åren. Filippa är kommunstyrelsens ordförande i Täby.
Artikeln idag är i Svd söndagsbilaga. Du kan läsa den på nätet också men då missar du en del av bilderna. ( http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13728409.asp ).

Den andra artikeln om henne var i Aftonbladets lördags intervju. ( http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,892384,00.html )

Jag säger bara bra jobbat Filippa!

Tänk att få så bra media för det man gjort som politiker. Det är bara för oss andra att sätta igång.Om några år är det vi alla som skall granskar för vad vi gjort och de resultat vi nått.
Filippa är ett föredöme.

Imorgon börjar förhandlingarna på riktigt för att forma de nya politiska ledningarna i Stockholms stad och Stockholms läns landsting.
Jag sitter med i förhandlingsgrupperna i de två husen skall bli en spännande tid.

fredag, september 22, 2006

Okej, jag erkänner direkt. Jag unnade mig en timmes extra sovmorgon i morse. Den första morgonen sedan evigheter då jag inte har stigit upp kl 6 och sedan jobbat fram till midnatt. Min sambo säger sig träffa brevbäraren oftare än mig.

Nu efter valet ska det bli ändring på det. Jag kommer att arbeta hårt för medborgarna i Stockholms län, och för att jag ska kunna göra det måste jag även få ägna tid åt min privata sfär.

Nu är det ju inte så konstigt att en valrörelse innebär en extrem arbetsbelastning, vilket min sambo och andra i mitt privatliv haft förståelse för.

Ett annat skäl till att jag unnade mig den där extra sovtimmen i morse var att den nya landstingsgruppen träffades för första gången igår kväll. Det blev ett par glas mousserande vin från Henric Åkesson, och framför allt jätteroliga samtal med våra nya ledamöter i landstingsfullmäktige. Från att ha varit 37 ledamöter är vi idag 55. Mer än var tredje stol i fullmäktigesalen sitter det en moderat på. Det lovar gott inför de kommande fyra åren.

onsdag, september 20, 2006

Jag har nyss kommit tillbaka efter förhandlingar med avgående sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros (s). Ett maktskifte innebär en hel del praktiska saker att lösa, däribland att (s) överlämnar uppgifter åt (m).

Jag har aldrig gillar den politik som Inger Ros har fört, men jag har alltid gillat henne. Hon är en människa som verkligen bryr sig. Om det hade varit moderaterna som förlorat valet, hade hon varit en av de första att kontakta mig och beklaga förlusten. Hon hade dessutom menat vad hon hade sagt.

Vad som händer med henne nu är lika oklart som vad som händer med oss andra. Men en sak är säker: jag kommer alltid att högakta medmänniskan Inger Ros.

tisdag, september 19, 2006

Som jag skrev igår står vi inför ett nytt politiskt landskap. Det känns fantastiskt. Vi har vunnit en enastående seger i riksdagen och därmed kan vi skifta regering. Vi har också vunnit en jordskredsseger i Stockholms stad och Stockholms läns landsting.

Jag tror att socialdemokraternas stora misstag var att de försökte skrämma befolkningen. Hot och skrämsel skulle skapa en rädd befolkning. För människor som lever i fruktan är det naturligt att söka sig till det man redan känner till. Eller som Niccolò Machiavelli (1469-1527) uttryckte saken:

“Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting så vådligt att leda, ingenting så osäkert i framgång, som att söka införa en ny tingens ordning. Den som förändrar får nämligen som motståndare alla dem, som lyckats väl i de gamla spåren och endast ljumma försvarare i dem som kan tänkas fungera i det nya.”

Nu blev det inte så. Vi politiker mötte medborgare som ville ha en förändring. Det vi såg var människor som inte lät sig skrämmas. Istället röstade de med framtidstro. Arbetslösa röstade på moderaterna, trots m-löftet om sänkt a-kassa. Bättre med en politik som skapar jobb, resonerade de.

Valdagen blev en dag då medborgaren, inte politikern, kunde känna sig stolt men inte nöjd.

Nu börjar resan.

måndag, september 18, 2006

Vilken dag!
Nu är det ett dygn sedan landet fick en ny politisk karta. Underbart.

Landet, Stockholms stad och landstinget i Stockholm styrs nu av alliansen med ett kratfigt moderat inslag helt underbart.Väljarnas dom blev hård över socialdemokraternas all lögnaktiga påståenden om vår moderata politik. Bra att det inte gick att ljuga till sig en valseger.

söndag, september 17, 2006

17 september. Ett datum som alla politiskt aktiva i Sverige sett fram emot med både fruktan och förhoppning. Vi moderater gör allt vi kan för att även de sista timmarna erbjuida väljarna svar på frågor. I syfte att få oss att orka hela vägen fram till kl 20.00 fick vi igår kväll besök av paret Reinfeldt. Innan Fredrik och Filippa anlände blev det utfrågning av Stockholms toppnamn.






Foto: Ulrika Wendelbo

fredag, september 15, 2006

Debatten i SVT mellan partiledaren visar att alliansens företrädare gillar varandra.

Persson gillar bara sig själv.

Jag tycker att kvällens debatt visar på skillnaden i svensk politik. Allians för Sverige går till val på gemensamma och konkreta förslag för fler jobb, bättre skola och effektivare brottsbekämpning för ett tryggare Sverige.

Mot detta står en splittrad vänster utan gemensamma idéer. Göran Persson har slagit sig till ro med att allt är bra som det är. Han vill fortsätta samma politik som skapat den rekordhöga arbetslösheten.Ska vi satsa på fleera jobb eller fortsätta med samma politik som misslyckats?

På söndag bestämmer vi hur det blir.

Rösta på nya moderaterna.

torsdag, september 14, 2006

En ny dag med (s):s lögner och (m) kampanj på gator och torg.

Idag har det varti besök i valstugorna på Kungsholmen, Odenplan Sergelstorg. Det finns en väldigt stor nyfikenhet bland folk på oss och vad vi de nya moderaterna står för. Jag har många trevliga och givande samtal under dagen.

På eftermiddagen hade Gunnar Hökmark, som sitter för (m) i Europaparlamentet, och jag torgmöte med underhållning av Wille Crafoord utanför Åhlens på Drottninggatan. Det var mycket åhörare och fullfart på debatten.Ikväll är det dags för TV 4 och partiledardebatt. Hoppas det går bra för vårt gäng i alliansen. De utstrålar ju sammanhållning och det syns att de trivs tillsammans.
Här kan Du se bilder från dagens olika aktiviteter




Wille Crafoord, numera moderat, sjunger om att man kan ändra sig.


Jag och Gunnar Hökmark på torgmöte.


En bild av publiken.


Det samlades en hel del människor för att lyssna.


Socialdemokraternas lögner:
(s) påstår att moderaterna vill lägga ned var femte skola.Det är lögn. Moderaterna vill satsa 7 miljarder kronor mer än soci-aldemokraterna på skolan. Vi vill ha fler lärare så att alla elever lär sig mer och kan läsa redan de första skolåren. Det behövs fler speciallärare och fortbildning för lärare. Vi vill också öka arbetsron genom att ge lärare tydlig befogenhet att ta itu med skolk och mobbning.
(s) påstår att moderaterna enbart vill satsa på de duktigaste eleverna.Det är lögn. I dag halkar svenska elever efter och lär sig allt mindre. Var fjärde elev lämnar grundskolan utan tillräckliga kunskaper. Arbets-miljön är ofta stökig och lärarna tvingas ofta använda sin tid till annat än att lära ut. Därför vill vi satsa 7000 kronor mer än socialdemokra-terna per elev. Vi vill särskilt stödja de elever som inte har stöd hemifrån. Då kan alla barn och ungdomar få en bra start i livet.
(s) påstår att moderaterna vill sälja ut akutsjukhus.Det är lögn. Vi vill inte sälja ut några akutsjukhus. Idag dör patienter i vårdköer och köerna växer. Det viktigaste är att sjukvården fungerar och att människor får vård i tid, därför välkomnar vi alla goda krafter som vill hjälpa till att göra vården bättre och få bort socialdemokraternas vårdköer.
(s) påstår att moderaterna vill låta patienterna betala ur egen ficka.Det är lögn. Landstinget har avtal med flera fristående vårdgivare redan i dag, allt från husläkare till S:t Görans akutsjukhus. Givetvis behöver inte patienterna betala ur egen ficka. Vi är för en sjukvård som betalas via skatten, precis som i dag.
(s) påstår att vårdgarantin uppfylls.Det är lögn. Över 10 000 patienter i Stockholms län får inte vård i tid. Socialdemokraterna kallar det vårdgaranti, men garantin gäller inte och det är många som inte får vård inom tre månader. Vi vill ge patien-terna lagstiftad rätt till vård i tid.
(s) påstår att sammanslagningen mellan Karolinska och Huddinge har fungerat ”väldigt, väldigt väl”. (Radio Stockholm, 21 augusti 2006)Det är lögn. Karolinska förblöder, underskottet är nu 300 miljoner kronor. Elva hjärtpatienter har dött i vårdkö i väntan på vård. Cancer-sjuka får inte plats på Radiumhemmet, utan slussas till Uppsala eller Gävle. Personalen är så missnöjd att 60 procent inte kan rekommendera sjukhuset som arbetsplats.
(s) påstår att moderaterna vill säga upp var femte sjuk-sköterska.Det är lögn. Moderaterna vill satsa 10 miljarder kronor mer på vård och omsorg än socialdemokraterna. Vi vill anställa 800 vårdguider, minska vårdköerna och utveckla vårdens kvalitet. Personalen ska också få mer att säga till om och större frihet. Då får vi en bättre sjukvård.
(s) påstår att det inte kommer att bli fler tullstationer i framtiden.Det är lögn. Socialdemokraterna och Annika Billström har sagt att de vill ha 24 fler betalstationer i innerstaden (Rapport Morgon, 3 januari 2006).
(s) påstår att trängselskatten inte kommer att höjas.Det är lögn. Försöket med trängselskatt gick med kraftigt underskott. Bara driften gick back 2 miljoner kronor om dagen. De rödgröna leda-möterna i riksdagens finansutskott konstaterar att trängselskatten måste höjas om den går med underskott. I London har avgifterna dubblerats sedan starten.
(s) påstår att alla intäkter från trängselskatterna ska gå till vägar och kollektivtrafik i Stockholmsregionen.Det är lögn. Det finns inga pengar att skicka tillbaka till Stockholm. Försöket med trängselskatt gick med stort underskott. Tullarna tar pengar som borde gå till kollektivtrafiken. Ska tullarna gå med överskott behöver trängselskatten höjas eller tullarna bli fler. Det finns inte heller något avtal med staten som garanterar att Stockholmsregionen får några pengar även om skatten höjs och tullarna går med överskott.
(s) påstår att moderaterna vill avskaffa var femte polis.Det är lögn. Vi vill tvärtom anställa 3.000 fler poliser. Dessutom vill vi anställa civil personal, som ger poliserna möjlighet att öka tryggheten och lösa brott istället för att fastna i onödigt kontorsarbete.
(s) påstår att moderaterna vill sänka landstingsskatten med 7 miljarder.Det är lögn. Sanningen är att vi vill sänka skatten med 35 öre per hundralapp.
(s) påstår att moderaterna vill höja SL-kortet till 900 kronor.Det är lögn. Vi föreslår inte höjd SL-taxa. Vi vill ha ett system med lokala kort, som är billigare i exempelvis Norrtälje och Södertälje. Det innebär inte att vi vill höja SL-kortet som gäller i hela länet. Vi vill göra det billigare att resa mitt på dagen genom en lågtrafiktaxa och införa en studeranderabatt. Genom en rättvisare taxa lockas fler att resa med SL, som då får ökade intäkter.
(s) påstår att enhetstaxan bara kostar 100 miljoner kronor.Det är lögn. Skattebetalarnas pris för den orättvisa taxan blir mycket högre än 100 miljoner kronor. SL:s försäljningsstatistik för augusti visar att raset i försäljning av SL-kort håller i sig. Om trenden fortsätter för-lorar SL närmare 450 miljoner kronor per år i intäkter på försäljnings-raset. Pengar som i stället borde satsas på en bättre trafik.
(s) påstår att moderaterna vill införa en pensionärsskatt.Det är lögn. Moderaterna vill sänka skatten för alla äldre. Vi vill göra det billigare att bo, även i bostadsrätt och hyreslägenhet. Vi föreslår sänkt fastighetsskatt och en särskild skattesänkning på 3000 kronor per år för alla över 65 år som bor i hyresrätt. Vi vill höja bostadstillägget för de pensionärer som behöver det.
(s) föreslår höjda skatter för alla genom dyrare el och bensin.
(s) påstår att moderaterna vill sänka ersättningen i föräldraförsäkringen.Det är lögn. Moderaterna och Allians för Sverige går till val på samma ersättning och samma antal månader i föräldraförsäkringen som idag. Dessutom vill vi införa en jämställdhetsbonus på 3.000 kronor i månaden när den förälder som har lägst månadslön går tillbaka till heltidsarbete. Halvtidsarbete ger en skatterabatt på 1500 kronor.
(s) påstår att moderaterna vill sänka sjukpenningen till 70 procent.Det är lögn. Moderaterna och Allians för Sverige är överens om att sjukpenningen ska fortsätta vara 80 procent under hela nästa mandat-period.

onsdag, september 13, 2006

Socialdemokraterna spelar bluffstopp med väljarna

Jag antar att jag begår ett av valspurtens generalfel nu. Jag måste få reagera en stund, snarare än att agera själv.

Sossarna har nu på morgonen stått utanför en del av sjukhusen och hetsat mot oss moderater. De påstår att vi moderater tänker skänka bort akutsjukhusen till högstbjudande (försök förklara logiken i att ”skänka” något till den som betalar mest – den som kan). Det här är naturligtvis struntprat. Någon sådan agenda finns inte från oss moderater.

Därefter påstår sossarna att vi vill tvinga människor att skaffa privata sjukvårdsförsäkringar. Ursäkta mig, men det är ju en beskrivning av dagens verklighet. En kvarts miljon människor har redan skaffat dessa försäkringar. De som har råd har köpt sig gräddfiler. Alla vi andra hänvisas till sossarnas vårdköer.

Målet för oss moderater är att ingen människa ska behöva skaffa sig privata sjukvårdsförsäkringar. Vi skapar en tillgänglig och kvalitativ sjukvård – tillsammans med hälso- och sjukvårdens personal!

- - -

Min allianskollega Gustav Andersson från centerpartiet gör idag ett klokt utspel om tandvården. Det är lätt att instämma i hans förslag. Gustav vill överlåta delar av Folktandvården till ett City Dental i fristående regi. Det är bra, och vad som är ännu bättre med Gustavs utspel är hans förslag att erbjuda tandvårdsresor utomlands för de patienter som önskar det. Det finns ingen anledning att vara protektionistisk i tandvården. Tvärtom har vi allt att vinna på öppna gränser.

- - -

Nedan följer några bilder från dagens valkampanj:



På morgonen gick jag förbi stadshuset och passade på att förtidsrösta.



På Alviks torg tillsammans med Mikael Söderlund och Maria Borelius.






Här har jag anslutit till valspurtsupptakten till 100-timmarskampanjen.




En bild av mig och den tidigare partiordföranden Ulf Adelsohn från upptaktsmötet.


Kristina Axen-Olin var på plats.



Balonghav



Fredrik Reinfeldt förbereder sig inför sitt anförande på upptaktsmötet.

tisdag, september 12, 2006



Det har varit en häktisk dag. Jag har blivit intervjuad av både lokalnyheterna i TV4 och SVT om den kaotiska situation som råder på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset. Ett inplanerat besök på Värmdö har jag också hunnit med. Bl a samtalade jag med ambulanshelikopterpersonalen. De gav värdefulla inspel på hur man kan använda och finansiera den andra ambulanshelikopter som moderaterna vill införa.
Patienter dör i onödan på Karolinska

Jag vill inledningsvis slå fast att det som nu håller på att ske på Karolinska Universitetssjukhuset inte är någon olyckshändelse. Från alliansens sida är detta något vi förutsåg i ett tidigt skede. Patienterna offras på stordriftens altare.

Dagens Nyheter skriver idag om överläkaren Martin Glimåker som slår larm om att nästan en tredjedel av alla dödsfall inom Stockholms läns landsting orsakas av behandlingbara infektioner. Alltså undvikbara sjukdomar och undvikbara dödsfall. Socialstyrelsen måste nu omedelbart gripa in och kontrollera patientsäkerheten.

Vården måste bli säker och patienterna ska få vård i tid. Det är inte acceptabelt att medborgare dör i vårdköer, ännu mindre att patienter i vård dör på grund av politiskt orsakat organisationskaos.

När var tredje dödsfall beror på behandlingsbara infektioner måste ett åtgärdsprogram omedelbart tas fram. Ansvaret vilar tungt på den röd-gröna majoritetens axlar. För patienternas skull hoppas vi att deras dagar i majoritet är räknade.

måndag, september 11, 2006

Endast en vecka kvar nu till valdagen. Min nedräknare på datorn visar 6 dagar, 8 timmar, 26 minuter och 37 sekunder.

Före denna veckas utgång kan Sverige ha en statsminister som heter Fredrik Reinfeldt. Det känns fantastiskt.

Det är mycket som ska hinnas med innan veckan är slut. Viktigast är att få träffa så många människor som möjligt. Ur de mötena hämtar jag mitt engagemang.

Före veckans utgång tänker jag dessutom presentera konkret hur jag tänker förvalta en seger i landstingsvalet. Svart på vitt, så att vem som helst kan kontrollera mig i efterhand.

söndag, september 10, 2006

Knack knack – är den framför din dörr jag står idag? Många dörrar blir det i alla fall. Jag är ute i Hägersten och gör hembesök.
Det blir mycket tal om sjukvård förstås. Och då är det en sak som alla nämner: vårdköerna.
Detta stärker naturligtvis mig i min övertygelse om att vi moderater hamnar väldigt rätt i den här valrörelsen. Hela vår sjukvårdspolitik går ju ut på att eliminera vårdköerna.

Sen blir det förstås publikfest i Vasaparken ikväll. Finansborgarrådskandidaten Kristina Axén Olin ska debattera med (förhoppningsvis) avgående finansborgarrådet Annika Billström. Jag tar med mig sockervadd i ena handen och sambon i den andra och njuter när Kicki vinner ännu fler sympatisörer ikväll. Kom gärna till Vasaparken kl 20 eller se debatten direkt i SVT:s Kanal 2. Kan du se mig i publiken?

fredag, september 08, 2006

Nu är det bevisat. Capio S:t Görans sjukhus är effektivt jämförbart med de två landstingssjukhusen Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Helseplan, ett konsultföretag, har på uppdrag av Stockholms läns landsting genomfört benchmarking mellan dessa tre sjukhus. Resultatet är slående; S:t Görans sjukhus vinner.

Inom vårdområdet medicin har S:t Görans sjukhus lägst läkarkostnad per vårdtillfälle och personalkostnader per vårdplats är lägst. Sjukhuset har hög produktivitet per årsarbetare läkare inom slutenvården. Inom kirurgin avviker S:t Görans sjukhus genom att ha lägst personalkostnad per vårddygn. Röntgenkliniken har låga personalkostnader, hög produktivitet i läkargruppen och mycket hög produktivitet inom övriga yrkesgrupper. Akutmottagningen visar en hög produktivitet. Slutsatsen är att det går att bedriva vård på ett mer effektivt sätt. Vi kan alltså få mer bot för våra skattemedel.

torsdag, september 07, 2006


Socialdemokraterna tänker uppenbarligen spela bluffpoker hela vägen fram till valdagen. Idag heter det i ett utspel från dem att socialdemokraterna är garanten för en tillgänglig sjukvård.

Det uttalandet är så dumt att jag egentligen inte behöver bemöta det. Alla som har suttit timme ut och timme in på en av Stockholms akutmottagningar och väntat vet hur det ser ut i verkligheten. Socialdemokraterna är garanten för en otillgänglig sjukvård. Basta.

Den som inte har personlig erfarenhet av sjukvårdens vårdköer kan alltid söka upp Landstingsförbundets vårdköstatistik på http://www.vantetider.se/ och ta del av sorgespelet där. Visst är det bedrövligt att svårt sjuka patienter inte erbjuds vård i tid i vårt land?

De barn i vårt län som är i behov av neuropsykiatrisk utredning tvingas vänta i 1,5 år på sin utredning. Några av dem hinner bli vuxna under den tiden. Då ställs de sist i vuxenkön.

Bluff nummer två från socialdemokraterna gäller vår inställning till närakuter. Det påstås att vi inte vill utveckla dessa. Om man ska kunna komma fram till en sådan slutsats måste man bära tredubbla ögonbindlar. Jag har personligen varit ute hos ett antal närakuter och tillsammans med dem skissat på hur de ska kunna bredda sitt uppdrag efter borgerlig valseger i landstinget. Därtill vill vi moderater skapa helt nya närakuter.

Idag presenterar jag tillsammans med Filippa Reinfeldt en helt ny reform för primärvården i Stockholms län. Den tar sikte på allt det som socialdemokraterna inte klarar av att leverera. Vi moderater skapar en primärvård som ger stockholmarna trygghet och tillgänglighet.

onsdag, september 06, 2006

Idag ägnas allt mitt intresse åt psykiatrin. Senare idag ska jag debattera detta brännheta ämne med det ansvariga landstingsrådet Birgitta Sevefjord (v). Om hur hon har (mis-)skött psykiatrin finns det mycket att säga. Jag tänker inte hålla tand för tunga.

Häromdagen hade jag tillsammans med mina alliansvänner i Stockholms läns landsting en debattartikel i City om psykiatrin. Läs den gärna här: http://www.city.se/ArticlePages/200609/05/20060905094900_187/20060905094900_187.dbp.asp

Just precis nu sitter jag i den för valkampanjen inhyrda Volvon och åker söderut. Jag är på väg mot Karsuddens rättspsykiatriska sjukhus. Vi moderater är bekymrade över att det är landstinget som är huvudman för rättspsykiatrin. Sju av tio våldsverkare i Stockholms län har sökt men nekats psykiatrisk hjälp. Ökade resurser krävs för att ta hand om personer som annars riskerar att skada andra, men för att inte utarma psykiatrin vill vi att staten tar över ansvaret för de allt fler som dömts till rättspsykiatrisk vård. Det kräver en lagändring och en ny regering.

tisdag, september 05, 2006

Var är sjukvårdslandstingsrådet Inger Ros (s) i valrörelsen? Det är inte utan att man börjar undra, efter det att jag idag haft ännu en TV-debatt om sjukvårdsfrågor – med finanslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s). Inger Ros, som bär ansvaret för sjukvården här i länet, har uppenbarligen bestämt sig för att vara otillgänglig. Hon vill så att säga bli ett med den otillgängliga sjukvård hon bär ansvar för.

Jag kan i och för sig förstå att hon väljer att hålla sig borta. Dagens tiopunktsutspel inom sjukvården var pinsamt. Här har sossarna haft fyra år på sig, och det sista de nu gör är att bedriva opposition mot sig själva. Om de vinner nästa val påstås allt bli bättre. Varför har de då inte använt de fyra gångna åren till att göra något bra? Makt har de sannerligen inte saknat. Däremot idéer.

Jag gillar dock s-förslaget att införa en psykiatrisk vårdgaranti. Det föreslog vi moderater i Stockholms läns landsting redan under 2003. Alltför mycket elände har inträffat i psykiatrin alltsedan dess, något som har drabbat patienter, anhöriga och brottsoffer.

Vi kan inte ha en ordning där socialdemokraterna vinner val, därefter inte gör någonting under fyra år, för att till sist när det är tolv dagar kvar av mandatperioden föreslå fyra år gamla moderata förslag.

måndag, september 04, 2006

Idag har sossarna försökt återta lite av förlorad mark inom sjukvårdspolitikens område. Det var väl inte det mest lyckade försöket jag sett. Genom att ha två pressträffar samma förmiddag först med en minister och vår lokal Nylund Watz kl. 1030 och därefter hela bandet av landstingsråd från sossarna kl 12.00.
Det vill väl till om man skall dölja att det var istort samma rapport som presenterade i våras som nu kom i nytt omslag. Dock kunde inte ens alla dessa råd dölja att det var gammal skåpmat som fördes fram. Hade man gått från ord till handling redan i våras så hade läget kanske inte varit fullt så förtvivlat för de arma sossarna i vår region.

Nu kan inte ens förslag om nya möte och arbetsgrupper dölja det totala fiasko som de allt längre köerna inom vården utgör för sossepolitiken. Den återanvända politiken från ivåras kan inte dölja det kaos i vården som bl.a sammanslagningen av Huddinge och Karolinska till ett stort sjukhus resulterat i.

Det absolut viktigaste just nu är att få bort köerna till vård. Ingen skall behöva dö i sossarnas vårdköer.
Det viktiga nu är att människor får vård - inte vem som utför den. Principer och ideologi får aldrig gå före människors liv.

söndag, september 03, 2006

Succé, Reinfeldt så skriver Aftonbladet efter kvällens utfrågning av Fredrik Reinfeldt. 60 procent mer positiva efter kvällens utfrågning, 55 procent ger honom högsta betyg i Aftonbladets undersökning.

I Expressen får Fredrik 3,62 i betyg, det är mycket bra. Han får 3,86 för sin stil. Det är bara att säga Grattis till en mycket bra insats i kvällens utfrågning i Svt.

Fredriks betyg 3,62 skall ställas mot Göran Perssons 1,69

Fredrik Reinfledt gav raka besked:

Det skall löna sig att arbeta.

Hellre sänkt skatt än höjda bidrag.

Hårdare straff för våldsbrott.

Städa bort sossarnas mygel i politiken

Socialdemokraterna kommer efter denna utfrågning bli allt vildare i sina angrepp på Fredrik och oss moderater då de ser hur regeringsmakten glider dem ur händerna. De kommer att påstå saker om vår politik som är rena lögner. Troligen redan imorgon i flygblad.

Ta det med ro och laga Fredriks korvgryta som han talade om i utfrågningen.

Fredriks korvgryta:
1 falukorv i bitar
1/2 kg tärnad potatis
1 stk purjolök
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater
Svartpeppar och salt

Fräs purjolöken i lite olja. Tillsätt korv och potatis. Fräs i ytterligare några minuter. Häll i vita bönor och de krossade tomaterna. Låt sjuda i cirka 15 minuter.
Kampanj på Lidingö och i Täby

Idag har Martin, min kampanjare, Henrik Lundquist och jag varit på Lidingö och i Täby.Det märks att vi moderater har medvind. Många av våra aktiva kampanjarbetare ställer upp på ett fantastiskt sätt.
På Lidingö var det torgmöte i centrum som sändes direkt i radio Lidingö. Temat var sjukvårdspolitik, fastighetsskatt och kollektivtrafik.Det är aktuella frågor som engagerar människor. Varför skall vi som betalar landets högsta landstingsskatt inte ha den bästa vården? Jo därför att de sossar som styr i landstinget i Stockholm låter ideologi gå före liv för sjuk i vår region. De är så låsta vid att verksamheten skall drivas av landstinget att de hellre skapar vårdköer som svårt sjuka riskerar dö i innan de får vård.

Fastighetsskatten skall avskaffas snarast!Redan nästa år kommer alla att få lägre fastighetsskatt i vår region genom alliansens politik. Den skall i vår politik bort så enkelt är det.

Vad skall det kosta att åka kollektivt? Ja inte kommer vi att föreslår höjningar av sl-kortet till 900 kr som sossar påstår, de ljuger som vanligt. Det vore väl bättre att de berättade om sin egen politik istället. Hur de tänker åtgärda det kaos de skapat bl.a. inom pendeltågstrafiken.I den borgerliga alliansen är vi också eniga om att införa en studentrabatt på Sl-kortet.

I Täby var det kampanj från alla allianspartierna moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centern tillsammans. De sossar som stod vid s-valstugan var några få.

Filippa Reinfeldt har gjort ett bra jobb sedan hon tog över ledningen av kommunen. Hon har vunnit mycket respekt hos kommunens medborgare det gratulerar vi henne för.

fredag, september 01, 2006

I dagarna går jag ut med ett åttapunktsprogram för psykiatrin tillsammans med mina alliansvänner Birgitta Rydberg (fp), Pia Lidwall (kd) och Gustav Andersson (c).
Om det blir ett maktskifte i landstinget kommer vi att satsa 65 miljoner kronor mer än de rödgröna på psykiatrin i länet. Det är en satsning som verkligen behövs – det tror jag att de flesta stockholmare instämmer i.

Vi föreslår:

- En psykiatrisk vårdgaranti med rätt till diagnos och behandling
- En mångfald av vårdgivare
- Äldrepsykiatriska team
- Fler demensutredningar
- Kraftfull satsning på att minska antalet självmord
- Kapade vårdköer inom barn- och ungdomspsykiatrin
- Fler Minimarior åt missbrukare
- Staten ska ta över rättspsykiatrin

Apropå detta om det blir maktskifte: Dagens Industri och opinionsundersökningsföretaget Ruab presenterar idag mycket optimistiska väljarsympatier för riket i dess helhet.Jag har sagt det förr och det förtjänar att sägas igen: val vinns på valdagen. Inget är vunnet förrän det är vunnet. Ska vi lyckas med det måste vi kämpa hårt in i det sista.
Alliansen väcker mycket mer uppmärksamhet än sossarna. Se så ensamt och övergivet ett torgmöte på Sergelgatan kan vara för ett statsråd och (s) kvinnornas ordförande. Jämför med alla glada människor när Alliansen hade möte i det röda Sundbyberg.